1

Temat: określenie za pomoca znaków towarowych

czy naruszeniem zasad uczciwej konkurencji będzie jeśli w siwz wpisze że zamawiam toner do drukarki Lexmark E340 przy czym zamawiane tonery musza byc orginalne tzn. od producenta urządzenia? Jesli tak to jak wybrnąc z tego by otrzymać to co chcemy?

2

Odp: określenie za pomoca znaków towarowych

dorota26 napisał/a:

zamawiane tonery musza byc orginalne tzn. od producenta urządzenia

Ponieważ?

3

tak chcemy:) na poczatku myślałam że może warunki gwarancji ale doczytałam ze gwarnacja na drukarki nie dotyczy materialów eksploatacyjnych wiec nawet gdyby tusz cokolwiek nabroił to ze strony producenta urzadzenia nie rodzi to żadnych skutków w okresie gwarancji

4

Skoro tak chcecie to sie nie da smile

5

a ty jak zamawiasz tusze i tonery dopuszczasz równoważne ?

6

Oczywiście Dorotko, jestem ZAWSZE w zgodzie z ustawą tongue. Szczęściem, odkąd panuje 14 tys ojro to juz nei zamawiam ustawowo ale wcześniej jak najbardziej dopuszczałem. Zeby było ciekawiej to nawet teraz gdy nie mamy bata ustawy w tym względzie nad sobą to i tak kupujemy regenerowane - śmigają jak złoto i to jak tanio smile

7

Większośc producentów zastrzega, że jeżeli w okresie gwarancji uzywa sie tonerów nie oryginalnych, mozna utracić gwarancję.

8

włąsnie nie przynajmniej jeśli chodzi o HP ! sama jestem zdziwiona

9

jacek0707 napisał/a:

Większośc producentów zastrzega, że jeżeli w okresie gwarancji uzywa sie tonerów nie oryginalnych, mozna utracić gwarancję.

Pokaż choć jednego takiego producenta

10

Marko mam takie pytanie jak przeprowadzałeś zgodnie z ustawa postępowanie na materiały eksploatacyjne jak uzasadnisz potrzebe oryginalcyh tuszy i tonerów?:)

11

Oki poniższy zapis w siwz może być: (zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji)?

Zamawiający dopuszcza jedynie materiały eksploatacyjne: tusze i tonery, które są fabrycznie nowe, do produkcji których nie użyto składników poprzednio eksploatowanych, uzupełnianych bądź przerabianych, bez śladów używania i uszkodzenia, pełnowartościowe, nieregenerowane. Materiały eksploatacyjne muszą posiadać nienaruszone cechy pierwotnego opakowania. 

Zaoferowane materiały eksploatacyjne muszą być kompatybilne ze sprzętem, do którego są zamawiane, o parametrach takich samych bądź lepszych (pojemność tuszu / toneru, wydajność) w stosunku do produktu opisanego przez Zamawiającego.

Opakowania, w których dostarczone zostaną materiały muszą posiadać czytelną nazwę producenta i listę kompatybilności (listę typów drukarek, kserokopiarek, urządzeń wielofunkcyjnych, do których są przystosowane).

12

dorota26 napisał/a:

Marko mam takie pytanie jak przeprowadzałeś zgodnie z ustawa postępowanie na materiały eksploatacyjne jak uzasadnisz potrzebe oryginalcyh tuszy i tonerów?:)

Ja nie żądałem oryginalnych i walczyłem z informatykami w tym względzie. Opierali sie na rzekomej utracie gwarancji przy używaniu nieoryginalnych. Zażądałem wiec przedłożenia treści gwarancji z takim warunkiem producenta/ów. Od 2 lat takiej nie dostałem wink

13

HP Marko

14

własnie mnie tez dziś olsniło, bo zawsze zamawialiśmy oryginalne jak twierdzili informatyce ze wzgledu na gwarance wiec spojrzałam w tą gwarancję a tu zero treści na temat oryginalnych tuszy

15 (edytowany przez Marko 2007-11-21 08:05:56)

dorota26 napisał/a:

Zamawiający dopuszcza jedynie materiały eksploatacyjne: tusze i tonery, które są fabrycznie nowe, do produkcji których nie użyto składników poprzednio eksploatowanych, uzupełnianych bądź przerabianych, bez śladów używania i uszkodzenia, pełnowartościowe, nieregenerowane. Materiały eksploatacyjne muszą posiadać nienaruszone cechy pierwotnego opakowania.

To jedziemy na arbitraż (lub nieistniejące KIO jak kto woli wink ) Dorotko tongue
0-2739/06 - wygrywam ja
0-3133/05 - wygrywam ja
0-1825/05- wygrywasz Ty

A wyrok 0-1600/06 pomoże Ci to w miare preczyzjnie opisac smile

16

Treść gwarancji pokaż Jacusiu, treść gwarancji...
Na słowo to ja Tobie ni w ząb...

17

jacek0707 napisał/a:

HP Marko

Nie znam. Może "PH Marko"?

18

PH 5,5 wink

19

A TERAZ LEPIEJ:
3.2. Zamawiający dopuszcza dostarczenie nowych, oryginalnych materiałów eksploatacyjnych wskazanych w pkt 3.1. SIWZ lub równoważnych o parametrach mających znaczenie równowagi:
a) wydajność nie mniejszą niż wskazana w pkt 3.1.
b) prawidłowe działanie w modelach urządzeń wymienionych w pkt 3.1.

3.4. Opakowania, w których dostarczone zostaną materiały muszą posiadać czytelną nazwę producenta i listę kompatybilności (listę typów drukarek, kserokopiarek, urządzeń wielofunkcyjnych, do których są przystosowane).

3.5. Dla porównania przedmiotów równoważnych Wykonawca jest zobowiązany do zastosowania dyspozycji o której mowa w art. 30 ust. 5 ustawy prawo zamówień publicznych przez załączenie do oferty testu wydajności wykonanego zgodne z wymaganiami normy ISO/IEC/19752

20

Piotrek, nie bądź śmieszny...masz ciężki dowcip...
Marko: http://www.itserwis.net/download/hp_regulamin.pdf

21

jacek0707 napisał/a:

Marko: http://www.itserwis.net/download/hp_regulamin.pdf

O widzisz, to już jest jakiś konkret - w takiej sytuacji posiłkujemy sie 0-101/06 wink

Dorota - co do zasady jest ok, mam lekkie (obalalne) wątpliwości co do tego testu - kto go przeprowadza ?

22

Producent danych wkładów
np. http://www.drukarnia.com/?itemid=10 lub http://www.lexmark.pl/uncomplicate/sequentialem/home/0,7070,846391_1007929287_0_pl,00.html

23

dorota26 napisał/a:

Producent danych wkładów

A widzisz, przeczucie mnie nie myliło

Arbitrzy na to tak:

Sygn. akt UZP/ZO/0-795/05

[?]Biorac pod uwage, że producent drukarek jest również producentem i dostawca
materiałów eksploatacyjnych do drukarek, nie można wykluczyć jego udziału w prowadzonym
postępowaniu przetargowym. żądanie potwierdzania przez ten podmiot jakości towarów
oferowanych przez innych uczestników stawia go w pozycji uprzywilejowanej naruszając zasadę
uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców, a przy tym nie znajduje podstaw
prawnych.[?]

24

to ja już nic nie rozumiem

25

jesli producent drukarek będzie składal ofertę to raczej na wkłady HP wiec nie musi mi składać żadnego zaświadczenia o jakości zaoferowanych produktów, takiego zaświadczenia zadam jeśli oferta będzie dotyczyła przedmiotu równoważnego jakoś musi mi ten wykonawca dowiesc ze produkt spelnia moje wymagania np. wydajność stron