1

Temat: UTRZYMANIE CZYSTOŚCI jako zapytanie o cene co z kryterium ceny ?

Witam !
Chcę przeprowadzić postępowanie o udzielenie zamówienia w trybie zapytania o cenę na UTRZYMANIE czystości.

Proszę o podpowiedź jakie inne kryterium niż cena można podać żeby miało to ręce i nogi !
Nie chce pisać uzasadnienia dlaczego tylko cena więc proszę o pomoc i liczę na jakieś poropozycję.

Pozdrawiam

2

Odp: UTRZYMANIE CZYSTOŚCI jako zapytanie o cene co z kryterium ceny ?

Zapytanie o cenę ?? ciekawe ..... ja robię p.n. na to -

3 (edytowany przez Bitter 2014-12-04 12:40:13)

Jak zapytanie o cenę to tylko kryterium cena hehehe art. 72.2

A czy można na tą usługę wybrać ten tryb to nie wiem...niestety

4

Może być tylko cena. Pisałem już w temacie paliwa o tym.

WYTYCZNE DOTYCZĄCE INTERPRETACJI PRZESŁANEK ... UZP 2010
Rzeczy i usługi powszechnie dostępne to takie, które jako dobra popularne są wszędzie na rynku oferowane i wykonywane przez wszystkich wykonawców działających w określonej branży.

Można je nabywać bez względu na miejscowość i czas. Natomiast przyjęcie, że określone usługi są standardowe oznacza, iż niezależnie od faktu, kto będzie ich wykonawcą, jedyną różnicą będą zaoferowane ceny (tzn. sam przedmiot będzie zestandaryzowany - identyczny, niezależnie od tego, który z wykonawców go wykona). Na rynku dostaw, w trybie zapytania o cenę mogą zostać zakupione np. artykuły biurowe, produkty spożywcze różnego asortymentu, opał, paliwo. Rynek takich usług to m.in. proste usługi poligraficzne, usługi utrzymania czystości lub usługi pralnicze.

5 (edytowany przez arturo-młodszy 2014-12-04 13:14:08)

ooo właśnie dzięki Robert uprzedziłeś mnie,  usługi utrzymania czystości nadają się najlepiej na zapytanie o cenę,

Bitter jesteś pewien ? A co z art.91 ust 2a Kryterium ceny tylko gdy:
"2a. Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli
przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z
zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli dodatkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia."

co z tym zapisem ?

6

Czy w razie konieczności ogłoszenia zwykłego PZ mogę dać kryterium jakość np:

Kryterium ?Jakość wykonanych usług? będzie rozpatrywane na podstawie oświadczenia o braku reklamacji na usługi sprzątania.
- Wykonawca, który nie przedstawi oświadczenia o braku reklamacji na usługi sprzątania otrzyma 0 punktów,
- Wykonawca, który przedstawi oświadczenie o braku reklamacji na usługi sprzątania otrzyma 10 punktów

smile
Pozdrawiam

7

i wszyscy Wykonawcy złożą oświadczenie i otrzymają 10% i cena będzie nadal realnym kryterium. A po za tym nie ma potrzeby stosowania dodatkowego kryterium. Jeżeli zamówienie poniżej 30 tyś to zapytanie o cenę tylko trzeba pamiętać przy szacowaniu usługi o ilości etatów osób sprzątających oraz najniższego wynagrodzenia co będzie podstawa do badania ofert pod względem rażąco niskiej ceny.

8

arturo-młodszy napisał/a:

ooo właśnie dzięki Robert uprzedziłeś mnie,  usługi utrzymania czystości nadają się najlepiej na zapytanie o cenę,

Bitter jesteś pewien ? A co z art.91 ust 2a Kryterium ceny tylko gdy:
"2a. Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli
przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z
zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli dodatkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia."

co z tym zapisem ?

ten art. nie ma zastosowania jest rozdział w ustawie "tryb zapytania o cenę" a więć kryterium jedno CENA 100% wysyłasz do co najmniej 5 i dwie oferty muszą być ważne. koniec i tyle w tym temacie

9

arturo-młodszy napisał/a:

Czy w razie konieczności ogłoszenia zwykłego PZ mogę dać kryterium jakość np:

Kryterium ?Jakość wykonanych usług? będzie rozpatrywane na podstawie oświadczenia o braku reklamacji na usługi sprzątania.
- Wykonawca, który nie przedstawi oświadczenia o braku reklamacji na usługi sprzątania otrzyma 0 punktów,
- Wykonawca, który przedstawi oświadczenie o braku reklamacji na usługi sprzątania otrzyma 10 punktów

smile
Pozdrawiam

Jakość!? a jak ją zmierzysz na etapie składania ofert???