Temat: unieważnienie postępowania
Wszystkie złożone oferty przewyższą kwotę, którą mamy w budżecie. Czy muszę przed unieważnieniem wysyłać zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wszystkie złożone oferty przewyższą kwotę, którą mamy w budżecie. Czy muszę przed unieważnieniem wysyłać zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty?
W przypadku gdy po sprawdzeniu poprawności obliczenia cen w złożonych ofertach okaże się, że wszystkie złożone oferty przekraczają kwotę przeznaczoną przez zamawiającego na sfinansowanie zamówienia, wydaje się, że badanie ofert i wzywanie do ich uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp stanowiłoby przejaw zbytniego formalizmu zamawiającego.
Czyli wystarczy informacja o unieważnieniu.
Inaczej było by gdyby jedna ofert mieściła się w kwocie przeznaczonej, ale podlegała by np. odrzuceniu, wówczas procedura badania i oceny w raz z wyborem ofert najkorzystniejszej będzie miała zastosowanie.
W przypadku gdy po sprawdzeniu poprawności obliczenia cen w złożonych ofertach okaże się, że wszystkie złożone oferty przekraczają kwotę przeznaczoną przez zamawiającego na sfinansowanie zamówienia, wydaje się, że badanie ofert i wzywanie do ich uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp stanowiłoby przejaw zbytniego formalizmu zamawiającego.
Czyli wystarczy informacja o unieważnieniu.
Inaczej było by gdyby jedna ofert mieściła się w kwocie przeznaczonej, ale podlegała by np. odrzuceniu, wówczas procedura badania i oceny w raz z wyborem ofert najkorzystniejszej będzie miała zastosowanie.
Pięknie Marcel pięknie ...
Dziękuję bardzo za pomoc
A co zrobić w sytuacji. kiedy wszystkie oferty przewyższają środki w budżecie. Zamawiający ma zwiększyć ilość środków finans. do wysokości oferty najkorzystniejszej. Komisja badała oferty, wykonawcy zostali wezwani do uzupełnienia dokumentów itp. Przychodzi jednak "nowa władza" i przetarg ma być unieważniony na mocy art. 93 ust. 1 pkt 4. Czy w tym przypadku również tylko ma być zaw. o unieważnieniu?
Nic nie stoi na przeszkodzie aby dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej z jednoczesnym unieważnieniem skoro oferty zostały zbadane.
Dzięki
Jeszcze jeden problem. Jeden z unieważnionych przetargów, to przetarg na odbiór śmieci. Do końca roku nie zdążę rozpisać nowego. Czy mogę podpisać umowę z dotychczasowym wykonawcą na okres np. 1,5 miesięczny w ramach zam. uzupełniającego. Były one przewidziane w w ogł. i siwz. Podstawowa umowa była podpisana na okres 18 miesięcy.
Jeżeli przewidziano uzupełniające to nie widzę problemu.
W siwz przewidziałam, że zam. uzupeł. będą stanowiły nie więcej niż 20 % wartości zamówienia podstawowego. Czyli muszę brać pod uwagę wartość z szacunku, czy 20% wynagrodzenia zamówienia podstawowego? Nigdy nie zawierałam umowy na zam. uzupeł., stąd moje wątpliwości...
Musisz brać pod uwagę wartość szacunkową zamówienia
Dokładnie jak eva
A co zrobić w sytuacji. kiedy wszystkie oferty przewyższają środki w budżecie. Zamawiający ma zwiększyć ilość środków finans. do wysokości oferty najkorzystniejszej. Komisja badała oferty, wykonawcy zostali wezwani do uzupełnienia dokumentów itp. Przychodzi jednak "nowa władza" i przetarg ma być unieważniony na mocy art. 93 ust. 1 pkt 4. Czy w tym przypadku również tylko ma być zaw. o unieważnieniu?
zgodnie z art.26.3 nie wzywa się do uzupełnienia wyk. jeżeli postępowanie się unieważnia. Komisja działała w dobrej wierze ale jak widać bez zapewnienia, że zam. zwiększy środki finansowe do wysokości najkorzystniejszej oferty. Należałoby unieważnić np. 93.6 ale dobrze umotywować np." nowy burmistrz nie chce a dlaczego bo nie" -taki żarcik
Dokładnie jak eva
i negocjować
Czy takie pismo tytułować wybór najkorzystniejszej oferty i unieważnienie post.?
Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty i unieważnieniu postępowania.
Problem rodzi problem... Przed unieważnieniem przetargu na śmieci należy rozpocząć negocjacje, czy w ogóle ten dotychczasowy wykonawca będzie chciał się podjąć zam. uzupełniającego. Szac. zam. uzup. wynosi 107.000 zł netto. w tym przypadku mogę zastosować wew. regulamin i zastosować przepis, że w przypadku wykonania zamówienia wymagającego niezwłocznego wykonania dopuszcza się odstąpienie od obowiązku prowadzenia rozeznania cenowego?
No dobra, tyle że już wcześniej wiecie że zamówienie uzupełniające ma zostać przeprowadzone, niezwłoczne to np. naprawa zniszczeń po powodzi czy innych klęskach, tak ja to rozumiem, a co macie w regulaminie to już sami wiecie.
No właśnie nie ma w regulaminie sytuacji kiedy zamówienie jest zam. uzupeł.
No właśnie nie ma w regulaminie sytuacji kiedy zamówienie jest zam. uzupeł.
nie musi być w regulaminie bo o tym mówi ustawa
Tak, ale kwota poniżej 30 tyś. euro.
ale to jest zamówienie uzupełniajace przewidziane w ogłoszeniu o wysokości 20% wartości zamówienia podstawowego czyli twojego szacunku
W takim razie co dalej, chce udzielić zam. uzupeł i jak dalej postępować, bo wiem, że nic nie wiem...
Negocjujesz z wykonawcą zamówienia podstawowego i tyle, a że poniżej 30 000 to nie musisz np. zamieszczać ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w BZP
Nie muszę stosować wewn. regulaminu dla zam. poniżej 30 tyś, euro?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc