1

Temat: tajemnica przedsiębiorstwa

art. 8 ust. 3 tajemnica przedsiębiorstwa

Co zrobić z ofertą, w której Wykonawca zastrzegł pewne informacje jako tajemnica przedsiębiorstwa ale nie załączył żadnego wyjaśnienia, w którym by wykazał że te informacje stanowią tajemnicę.

2

Odp: tajemnica przedsiębiorstwa

Ja bym wezwał do wyjaśnień, co innego zrobisz?

3

Spotkałam się z opinią, że po nowelizacji taka oferta podlega odrzuceniu, jako oferta niezgodna z ustawą (zgodnie z ustawą miał złożyć przy tajemnicy uzasadnienie a tego nie uczynił).

4

Z kolei inny pogląd jest taki, że skoro nie uzasadnił, to tak jakby nie zastrzegł tajemnicy.

Ciekawa jestem Waszych opinii.

5

Jak Marcel - do wyjaśnienia

6

Ja bym wezwał, a o odrzuceniu nie ma mowy!

7

kulka, przeczytaj art. 82 ust. 2 pzp. Tam jest wyraźne wyartykułowane wezwanie  do natychmiastowego odrzucenia oferty (brak zachowania formy pisemnej). W art. 8 brak jest zapisu "pod rygorem nieważności". 
Na pewno należy wezwać do złożenia wyjaśnień w tym zakresie. Jeśli nadal masz wątpliwości to poszukaj uzasadniania do ustawy o zmianie ustawy pzp.

8

Tak jak covec, aczkolwiek uważam, że powinno się odrzucać wink może to by "wywołało" troszkę opamiętania w zastrzeganiu wszystkiego wink

9

odrzucić bez wyjasnień nie możesz ale W. ma ci udowodnić czy te dane wcześniej nie były publikowane; czy przedstawiają dla niego i dlaczego wartość gospodarczą  itp a dpiero potem możesz działać dalej ..