1

Temat: Brak budżetu na 2015 Czy mogę ogłosić przetarg ?

Witam !
Pytanie jak w temacie, w związku z brakiem akceptacji budżetu na 2015 z uwagi na wybory samorządowe, nie zaplanowano sesji i nie zatwierdzono proponowanego planu budżetu.

Czy w związku posiadaną wartością szacunkowa zamówienia wskazującą na przeprowadzenie PN, moge ogłosić już przetarg i wybrać wykonawcę a umowe podpisać po nowym roku ? czy z procedurą przetargu muszę czekać do momentu uzyskania akceptacji budżetu ?
TAK?NIE ? dlaczego smile

Moim zdaniem skoro nie mamy środków to nie powinniśmy ogłaszać ale siła wyższa napiera smile

Pozdrawiam

2

Odp: Brak budżetu na 2015 Czy mogę ogłosić przetarg ?

Hmm, co do zasady wszczęcie postępowania jest możliwe, tyle że w przypadku kiedy nie dojdzie do podpisania umowy z powodu braku środków wykonawcy mogą żądać zwrotu kosztów przygotowania oferty.

3

J/w. Zakazu nie ma. Wymaga się tylko żeby podpisanie umowy miało zabezpieczenie i wtedy budżet niezbędny. Chyba że zadania niezbędne do funkcjonowania jednostki to wtedy prowizorium , ale to już całkiem inna historia.

4

nie nie media itp dla jednostki to podpisuje bez problemu, chodzi o przetarg gdzie wchodzi co miesieczne wykonywanie usługi począwszy od początku roku,

Dzieki Panowie
pozdrawiam