1

Temat: brak podpisu

Witam!
Bardzo proszę o jakiś wyrok, że oferta jest OK lub NIE w przypadku, gdy 1 str. formularza ofertowego W nie podpisał (brak nawet parafy) podpisana jest tylko 2 str. formularza. Dodam, że na 2 str.  znajdują się tylko wymienione załączniki do oferty i podpis. 1 str. to same "ważne elementy" oferty. Mam wyrok mówiący o odrzuceniu takiej oferty natomiast gdzieś czytałam odmienne opinie, ale nie mam nic do obrony. Zapewne W miał wolę złożenia ważnej oferty.
Gdyby tam była chociaż parafka...

2

Odp: brak podpisu

to zależy co masz napisane w siwz jeżeli ,że każda strona formularza oferty ma być podpisana to skłaniam się do odrzucenia

3

Szkoda że nie podpisał na końcu, w tym wypadku raczej będzie lipa.

4

myszy1953 napisał/a:

to zależy co masz napisane w siwz jeżeli ,że każda strona formularza oferty ma być podpisana to skłaniam się do odrzucenia

a taki archaizm:
"Każda strona oferty wraz z załącznikami musi być podpisana przez osobę (osoby) uprawnioną do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy"
Trochę ból odrzucać. Ofertę złożyli na 5 zadań.... i jeszcze kolejne postępowanie z tym samym błędem.

5

powołam się chyba na wyrok " te elementy formularza ofertowego są oświadczeniami niezwykle istotnymi, ponieważ gwarantują zawarcie i realizację umowy w określonym terminie i na warunkach opisanych w SIWZ. (...) Odwołujący nie złożył podpisu pod ww. oświadczeniami, a tym samym nie dochował formy pisemnej, wobec czego nie złożył oferty." KIO 2831/13 dot. nie podpisania formularza oferty.

6

Iwo napisał/a:

"Każda strona oferty wraz z załącznikami musi być podpisana przez osobę (osoby) uprawnioną do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy"

Jeżeli oferta była by podpisana na końcu a strona pierwsza i druga zgodnie z Twoim wymogiem nie nyła by podpisana nie było by możliwości jej odrzucenia.
Formą pisemną oferty jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oferty (art. 78 § 1 Kodeksu cywilnego w zw. z art. 14 ustawy Pzp). Dokument może składać się z większej liczby kartek i wystarczającym jest złożenie podpisu na końcu dokumentu w taki sposób, aby wynikało, kto podpisał dokument oraz że wolą osoby podpisującej było objęcie całości złożonego w nim oświadczenia (wyrok KIO z 3 kwietnia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 352/09).

7

Też tak myślę. Jeżeli z oferty wynika że podpis wykonawcy dotyczy całości oferty to wg. mnie dodatkowe zapisy SIWZ o podpisaniu każdej strony są błędem zamawiającego.

Nie rozumiem jak można wymagać podpisania każdej strony dokumentu i w przypadku braku podpisu na jednej ze stron odrzucać ofertę. W twoim przypadku masz dodatkowo wymieniony na 2 str (podpisanej) wykaz obejmujący treść oferty.

Takimi zapisami sami sobie utrudniacie życie. Zawsze znajdzie się wykonawca który zrobi inaczej.
Pamiętajcie, 20% obywateli nie rozumie prostych instrukcji (wybory 2014) wink

8

Dzięki smile zapoznam się z treścią wyroku.
Jednak mam też KIO 2368/2011 - dot. podpisu tylko na 1 str. z 3 formularza ofertowego
"Z uwagi na fakt, iż ustawa nie zawiera szczególnej regulacji dotyczącej formy pisemnej należy stwierdzić, że w oparciu o art. 14 Pzp w zakresie tym stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego. W tym przypadku należy odwołać się do art. 78 § 1 K.c., który stanowi, że do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli (...) W ocenie Izby złożenie przez odwołującego podpisu jedynie na stronie pierwszej oferty, którą należy uznać jedynie za stronę tytułową, na co zresztą wskazał sam odwołujący w treści tego dokumentu, nie możne być poczytane za złożenie podpisu na dokumencie obejmującym określoną treść oświadczenia woli na którą powołuje się odwołujący (...) Podsumowując Izba uznała za prawidłową czynność zamawiającego polegającą na odrzuceniu oferty odwołującego w trybie art. 89 ust. 1 pkt. 8 Pzp"
Nie jest to jednak tak dokładnie jak w moim przypadku, ale... więc dziękuję za inny wyrok

9

jarosław napisał/a:

Nie rozumiem jak można wymagać podpisania każdej strony dokumentu i w przypadku braku podpisu na jednej ze stron odrzucać ofertę. W twoim przypadku masz dodatkowo wymieniony na 2 str (podpisanej) wykaz obejmujący treść oferty.

to nie jest jakaś tam strona oferty wink  tylko 1 str. formularza oferty gdzie jest cena, termin realizacji, okres gwarancji , oświadczenie o części zamówienia jaką powierzy podwykonawcy, czy należy do gr. kapitałowej, zaakceptowania warunków umowy. I dlatego mam wątpliwości.

10

Umowa to coś więcej niż oferta, a podpisujesz na końcu.
Zgodnie z przytoczonym przez ciebie wyrokiem i opisem swojej sytuacji masz ofertę podpisaną na końcu, czyli wszystko gra.

11

Ok, zostawiam oferty chociaż nie bez obaw. Mimo, iż wyrok przytoczony przez Marcela dotyczy "parafy" jest tam mądre stwierdzenie " Przepisy ustawy Pzp nie stawiają wymogów podpisania oferty na każdej stronie, wystarczy złożenie podpisu pod dokumentem w taki sposób, aby wynikało, kto podpisał dokument oraz że wolą osoby podpisującej było objęcie całości złożonego w nim oświadczenia, bowiem dla zastrzeżonej formy pisemnej oferty niezbędne jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli."
Była już Pani prawnik od jednego z W i przeglądała oferty wink w razie czego będą się odwoływać.

12

Iwo napisał/a:

Witam!
Bardzo proszę o jakiś wyrok, że oferta jest OK lub NIE w przypadku, gdy 1 str. formularza ofertowego W nie podpisał (brak nawet parafy) podpisana jest tylko 2 str. formularza. Dodam, że na 2 str.  znajdują się tylko wymienione załączniki do oferty i podpis. 1 str. to same "ważne elementy" oferty. Mam wyrok mówiący o odrzuceniu takiej oferty natomiast gdzieś czytałam odmienne opinie, ale nie mam nic do obrony. Zapewne W miał wolę złożenia ważnej oferty.
Gdyby tam była chociaż parafka...

Powszechna praktyka jest taka: dany dokument podpisuje sie na ostatniej stronie; wymóg podpisania oferty na wszystkich stronach (np. pod rygorem nieważności) nie znajduje oparcia w przepisach prawa, ani też w powszechnie stosowanej praktyce w tym zakresie. Jeżeli "oferta cenowa"(1) stanowi fragment treści "oferty jako całość"(2), tzn. nie jest odrębnym dokumentem to wystarczy tylko podpis na ostatniej stronie tej drugiej.

13

DZIĘKUJĘ, będę spać spokojniej smile