26

Odp: unieważnienie postępowania

ab123 napisał/a:

W takim razie co dalej, chce udzielić zam. uzupeł i jak dalej postępować, bo wiem, że nic nie wiem...

1. Musisz mieć opis przedmiotu, z wyceną inwestora na te 20% o ile na tę kwotę będziesz zlecać
2.wysyłasz zaproszenie do negocjacji z opisem przedmiotu,
2. wzór umowy,
3. oświadczenia do podpisania art.22, art.24
spotykasz się, negocjujesz warunki umowy z oraz cenę
sporządzasz protokół z negocjacji
po podpisaniu umowy protokół UZP
ja wysyłam informację o udzieleniu zamówienia zgodnie z art.95.1

27

Jaki protokół  UZP myszko?

28

a jest taki druk ZP-WR protokół postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki -Załącznik nr 6

29

trzymajcie KCIUKI mam dziś b. duuuuuuuuuuuuży przetarg

30

No tak, ale jak masz poniżej 30 000 ojro to tego protokołu wypełniać nie musisz wink
Trzymamy kciuki.

31

Jeżeli wartość Twojego zamówienia jest poniżej 30 tys ?, to w tym wypadku możesz zastosować swój regulamin wewnętrzny, a nie ustawową wolną rękę.

32

no może ale po co jeżeli przewidywano zam.uzupełniające najczystsza forma bez żadnego wyjaśniania

33

Marcel napisał/a:

No tak, ale jak masz poniżej 30 000 ojro to tego protokołu wypełniać nie musisz wink
Trzymamy kciuki.

Dziękuję a gdzie to pisze o tych 30 000 który artykuł?

34

Ustawy nie stosuje się, a więc i nie stosujesz protokołu, wymaganego powyżej 30 000 euro.

35

ależ stosuje się bo uzupełniajace zamówienie to wolna ręka art.67.1.6 a nie 4.8. poza ustawowo

36 (edytowany przez Marcel 2014-12-10 08:25:59)

No tak, a więc twoim zdaniem jeżeli uzupełniające nie przekracza 30 000 euro stosujesz pełne przepisy zamówienia z wolnej ręki?

37

Moim zdaniem jeżeli wartość zamówienia uzupełniającego nie przekracza kwoty 30000 to nie trzeba stosować ustawy Pzp.
Zam. uzupełniające szacuję i na tej podstawie oceniam czy stosuję ustawę czy nie. Być może bezpieczniej jest udzielić zamówienia w trybie WR bo np wartość kolejnego zamówienia przekroczy próg  30000,00 ale przy zamówieniu podstawowym np za 150000,00 przewidywanie zamówień uzupełniających jest bezcelowe bo 50% ze 150000 nie da kwoty powyżej 30000 euro

38

myszy1953 napisał/a:

ależ stosuje się bo uzupełniajace zamówienie to wolna ręka art.67.1.6 a nie 4.8. poza ustawowo

Informator UZP 4/2011
W przypadku, gdy wartość zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego będzie niższa lub równa niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 14.000 euro, do udzielenia zamówienia procedury przewidziane w ustawie Prawo zamówień publicznych nie będą miały zastosowania, ze względu na uregulowane w art. 4 pkt 8 Pzp. W takiej sytuacji możliwe będzie udzielenie zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego innemu podmiotowi niż wykonawca zamówienia podstawowego.

39

Podsumowując, stosować ustawy przy uzupełniających poniżej 30 000 nie trzeba, w tym wypełniania protokołu ZP-WR wink

40

Katiqq napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Informator UZP 4/2011
W przypadku, gdy wartość zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego będzie niższa lub równa niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 14.000 euro, do udzielenia zamówienia procedury przewidziane w ustawie Prawo zamówień publicznych nie będą miały zastosowania, ze względu na uregulowane w art. 4 pkt 8 Pzp. W takiej sytuacji możliwe będzie udzielenie zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego innemu podmiotowi niż wykonawca zamówienia podstawowego.

Powiem tak chyba nie wiedzą co piszą !!!

41

nie będę się sprzeczać bo nie na tym polega dyskusja ja dostaję wnioski na zamówienia dodatkowe i uzupelniajace z art.67

42

a popatrzcie na taki wyrok

43

omskło mi się wink Sygn. akt: KIO 2452/11,Sygn. akt: KIO 94/13

44

Tak sobie myślę, dzielę zamówienie na np. 3 postępowania ale po zsumowaniu tych trzech powyżej 130.000,00 euro (ale poniżej progów).  Żaden wykonawca mi przed KIO nie podskoczy smile Kto mi zabroni podzielić na trzy i każe wszcząć w rygorze pzp, ale z wartością poniżej 130 000,00.

Odnośnie KIO 94/13 przepisów ustawy nie stosuje się...ale smile  kosztami postępowania obcią?a wykonawcę R???. B??.. prowadzącego
działalność gospodarczą pod firmą BĄK Tłocznia Dysków Optycznych smile smile Ja tutaj czegoś nie rozumiem smile

45

Marcel napisał/a:

Inaczej było by gdyby jedna ofert mieściła się w kwocie przeznaczonej, ale podlegała by np. odrzuceniu, wówczas procedura badania i oceny w raz z wyborem ofert najkorzystniejszej  będzie miała zastosowanie.

właśnie mam taki przypadek. 1 oferta mieści się cenowo, ale do odrzucenia jako niezgodna ze siwz. 4 pozostałe powyżej budżetu, czyli przetarg będzie unieważniony - brak kasy.
badam oferty, wybieram najkorzystniejszą spośród tych 4.
w jednej z ofert mam kopię pełnomocnictwa. zgodnie z 26.3 jeżeli postępowanie będzie unieważnione, to nie mam obowiązku wzywania do złożenia prawidłowego pełnomocnictwa.

pytanie: jak potraktować tą ofertę? przyznać jej punkty zgodnie z przyjętymi kryteriami?

46

myszy1953 napisał/a:
Katiqq napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Informator UZP 4/2011

Powiem tak chyba nie wiedzą co piszą !!!

Zgadzam się z Tobą myszy1953

Od pięciu lat się nic w tym zakresie nie zmieniło:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5873

47

szad napisał/a:

właśnie mam taki przypadek. 1 oferta mieści się cenowo, ale do odrzucenia jako niezgodna ze siwz. 4 pozostałe powyżej budżetu, czyli przetarg będzie unieważniony - brak kasy.badam oferty, wybieram najkorzystniejszą spośród tych 4.
w jednej z ofert mam kopię pełnomocnictwa. zgodnie z 26.3 jeżeli postępowanie będzie unieważnione, to nie mam obowiązku wzywania do złożenia prawidłowego pełnomocnictwa.

pytanie: jak potraktować tą ofertę? przyznać jej punkty zgodnie z przyjętymi kryteriami?

Wezwać do uzupełnienia. Ocenić. Dokonać wyboru. Unieważnić.

48

Miras miałam kontrolę, gdzie przeprowadziliśmy przewidziane uzupełniające procedurą do jeszcze wtedy 14 tys. ? i kontroler RIO, który najpierw to zakwestionował, ostatecznie uznał przedstawione opinie UZP i zasadność udzielenia w takiej procedurze.

49

Wolno mu... Z opiniami UZP tak już jest, jedni je uznają i inni nie... wink

50

MIRAS napisał/a:

Wezwać do uzupełnienia. Ocenić. Dokonać wyboru. Unieważnić.

ale jaki to ma sens? nie jest to zbyteczna biurokracja?

to po co jest ten zapis: " ... chyba ze mimo ich złożenia oferta
wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania".