1

Temat: zabezpieczenie nalezytego wykonania umowy

Witam
Zamawiający w 2012 przeprowadził postępowanie na roboty budowlane gdzie kryterium oceny ofert był również termin udzielenia gwarancji. Wykonawca udzielił gwarancji na okres 120 m-cy od dnia odbioru robót. W postępowaniu wymagane było wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy. Wykonawca wniósł zabezpieczenie w formie gwarancji ubezpieczeniowej jednakże termin obowiązywania tejże gwarancji jest krótszy (gwarancja obowiązywała do 2013r.) niż udzielona gwarancja na roboty budowlane wynosząca 120m-cy.
Co w takiej sytuacji? czy to jest prawidłowe?

2

Odp: zabezpieczenie nalezytego wykonania umowy

Skoro miał wnieść na 10 lat, to nie jest prawidłowe.

3

no tak, ale z tego co wiem to firmy ubezpieczeniowe nie chcą wystawiać gwarancji ubezpieczeniowej na taki długi okres, one wystawiają na okres rękojmi czyli do trzech lat.

4

Zabezpieczenie dotyczy rękojmi.

5

olimpia1981 napisał/a:

no tak, ale z tego co wiem to firmy ubezpieczeniowe nie chcą wystawiać gwarancji ubezpieczeniowej na taki długi okres, one wystawiają na okres rękojmi czyli do trzech lat.

Skoro zamawiający ma taką wiedzę, to po co żąda 10 letniego okresu, bo nie rozumiem. Poza tym wykonawca nie musi złożyć koniecznie gwarancji ubezpieczeniowej.

6 (edytowany przez Darek W. 2014-12-11 12:46:50)

Marcel napisał/a:

Zabezpieczenie dotyczy rękojmi.

Ale można je rozszerzyć na dłuższy okres niż 1 rok rękojmi , np. 10 lat

7

Oczywiście że można, lecz zabezpieczenie obejmuje okres rękojmi a kryterium była gwarancja więc o co chodzi?

8

Marcel jeśli udzielił gwarancji na 10 lat, to powinno to znaleźć odzwierciedlenie w zabezpieczeniu umowy.

9

Katiqq - no co Ty? Jeśli rękojmia nie była zrównana do gwarancji to jakim cudem???

10

Oczywiście, chyba że żądano w kryterium oceny ofert gwarancja i rękojmia 10 lat.

11

Bipi ale zakładając, że była zrównana, to powinno być zabezpieczenie na 10 lat.

12

Jeśli była zrównana to tak - ale w pierwszym poście nie było nic o rękojmi. wink

13

To powiedz Bipi jaki jest sens stawiania kryterium gwarancji skoro nie zrównuje się jej później z okresem rękojmi?

14

No właśnie big_smile

15

koleżance z postu 1 pewnie się zapomniało o rękojmi a szczerze mówiąc 120 m-cy gwarancji to chyba przesada, a na co tak długo dał -pytam z ciekawości

16

wykonawca sam udzielił takiej gwarancji na elementy konstrukcyjne dachu zapewne aby wygrać postępowanie. A gwarancja w formie ubezpieczeniowej gwarancji jest jeszcze ważna do 2016r. (w pierwszym poście się pomyliłam). ale mimo wszystko skończy się przed okres 10lat

17

No ale jaki był okres rękojmi?

18

o okresie  rękojmi w postępowaniu nie było mowy

19

Czyli rękojmia maksymalnie na 3 lata i na tyle zabezpieczenie ma być wink

20

no i na tyle jest, ale co z gwarancją wykonawcy 10letnią? mam to rozumieć w ten sposób, że po trzech  latach nie będziemy mieć zabezpieczenia finansowego ale będziemy mieć gwarancje wykonawcy , że będzie poprawiałam powstałe usterki na obiekcie, tak?

21

No ok Bipi zgodzę się z Tobą. Posprawdzałam i wychodzi na to, że nowelizacja z 2009 r. wyrzuciła z ZNWU gwarancję jakości.
Co w takim razie z roszczeniami w okresie po ustaniu rękojmi? Nie są niczym zabezpieczone na to wychodzi. Bo wykonawca może nie chcieć zrobić ot tak sobie.

22

No jak to? A sąd?

23 (edytowany przez Katiqq 2014-12-15 12:22:48)

bipi napisał/a:

No jak to? A sąd?

Ok. Już się widzę w sądzie...

Chyba dobrze byłoby wówczas zabezpieczyć się jakimś zapisem, że jeśli nie podejmie się naprawy w określonym terminie, to Z zleci ją innej firmie i obciąży kosztami W. Dobrze myślę?

24

teraz to i tak już po fakcie ale będę pamiętać na przyszłość. Dziękuję bardzo za wszelkie podpowiedzi:-)