1

Temat: Czy można unieważnić przetarg z wprzypadku zmiany władzy?

Mam chyba ciekawe pytanie. Mianowicie przed wyborami samorządowymi ogłosiliśmy przetarg. Wybory dały nam nowego przedstawiciela Gminy, który uważa, że inwestycja objęta tym przetargiem nie jest priorytetem.
Czy jest jakakolwiek możliwość unieważnienia przetargu przed otwarciem ofert? Jak tu się powoływać na w art. 93 ust.1 pkt.6 PZP?
Jak dla mnie to raczej niemożliwe.

Echh ta władza - jak oni se coś wymyślą to ręce opadają.

2

Odp: Czy można unieważnić przetarg z wprzypadku zmiany władzy?

Nie widzę przesłanki do unieważnienia od widzi mi się nowego "wodza".

3

Ależ szybka odpowiedź smile Cieszę się, że mamy takie samo zdanie. Nic innego mi nie pozostaje jak tylko przekonać mego "wodza".

4

Można jeszcze dumać nad unieważnieniem postepowania jeżeli wystąpiła istotna zmiana okoliczności powodująca, że prowadzenie postępowania lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie publicznym, czego nie można było wcześniej przewidzieć. Omawiana przesłanka unieważnienia postępowania stanowi wyraz ochrony interesu publicznego, wyrażającego się w gospodarnym i efektywnym wydatkowaniu środków publicznych. Często się bowiem zdarza, że wskutek nadzwyczajnych okoliczności już po wyborze najkorzystniejszej oferty realizacja zamówienia na określonych w niej warunkach byłaby niecelowa lub w skrajnych wypadkach wiązałaby się z wyrządzeniem szkody w mieniu publicznym. W takim wypadku zamawiający, powołując się na interes publiczny, ma możliwość unieważnienia postępowania. Omawiana przesłanka powinna być przez zamawiających wykorzystywana wyjątkowo i tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach. To na nich spoczywa obowiązek udowodnienia, że przesłanka rzeczywiście wystąpiła, co może być przedmiotem kontroli w trybie postępowania odwoławczego, a następnie sądowego. W szczególności zamawiający musi wykazać, że nastąpiła zmiana okoliczności powodująca, że prowadzenie postępowania lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie publicznym. Zmiana ta musi mieć charakter istotny i nie można jej było wcześniej przewidzieć przy zachowaniu należytej staranności. Unieważnienie postępowania może nastąpić w każdym momencie postępowania, nawet po wyborze oferty i powiadomieniu o tym wszystkich wykonawców; granicznym momentem będzie podpisanie umowy w sprawie zamówienia publicznego.

5

To się wszystko zgadza. Tylko że z udowodnieniem faktu, iż prowadzenie postępowania lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie publicznym,  już nie będzie tak łatwo. No chyba, że się powołam na deklaracje przedwyborcze odnośnie szukania oszczędności.

6

To nie pomoże smile

7

Wiem smile Życzę miłego weekendu.

8

Również życzę miłego smile