26

Odp: Rażąco niska cena

chcę się poradzić Wykonawca wykazał dwa zamówienia spełniające wg jego oświadczenia warunki doświadczenia niestety po sprawdzeniu ich (mamy na piśmie od inwestora nie wykonał takiego zakresu jak napisał ) . Warunkiem było wykazanie dwóch inwestycji  , wykluczam za poświadczenie nieprawdy bo nieprawdziwych nie można zastąpić prawdziwymi wg wyroków - CZY TAK???

27

Sądzę, że tego nie obronisz - linia orzecznicza się zmieniła, teraz jeszcze musisz udowodnić, że wykonawca zrobił to świadomie i z zamiarem oszustwa.

28

Teraz jest mała klapa z tym przepisem sad

29

a jakieś wyroki macie? bardzo pilne

30

mam wyroki

31

Pierwszy z brzegu: 1343/14 (...)Niezgodność powinna mieć charakter obiektywny w danych okolicznościach faktycznych i prawnych. Nie można mówić o nieprawdziwości informacji, w sytuacji, gdy postanowienia specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub ogłoszenia mogą być rozbieżnie interpretowane, a wykonawca działający z należytą starannością rozumie je inaczej, niż zamawiający.". Podobnie Izba stwierdziła w wyroku KIO z dnia 28.11.2012 r., sygn. akt: KIO 2548/12, czy też w wyroku KIO z dnia 03.09.2013 r., sygn. akt: KIO 2005/13.
Nadto, Izba podkreśla, że zgadza się ze stanowiskiem sądów powszechnych, że złożenie nieprawdziwej informacji musi być zawinione, a nie wynikiem błędu, lub też przeświadczenia, że Wykonawca działał w dobre wierze, gdyż uważał, iż złożył oświadczenie zgodne z rzeczywistością, bo rozumiał w określony sposób, odmiennie niż Zamawiający postanowienia SIWZ z pkt V ust. 2 lit. a.(...)

Ale przeczytaj cały - dużo przywołanego orzecznictwa wink

32

no tak zmieniło się zgodnie z dyrektywą unijna ( !!! bez komentarza) warunek był jasno napisany budowa lub przebudowa drogi z oświetleniem, kanalizacją sanitarną i wodociągową nie wykonywał sieci sanitarnych wg Zamawiajacego mamy to na piśmie zresztą dotarlam do zamoqwienia ogłoszenia i siwz .  Wszystkich Wykonawców sprawdziłam. Komisja go wyklucza.
Przy takiej dyrektywie ten przepis 24.2.3 jest martwy

33

w lexie od groma w 2014

34

bo jest martwy - ja bym na miejscu komisji go nie wykluczył tylko wezwał do uzupełnienia wink ale jak lubicie odwołania... wink

35

mam opinię naszego prawnika do wykluczenia i powiadomienia odp. organów

36

Powodzenia wink

37

odwolań ani kontroli się nie boimy, raczej konkurentów klamczuszka którzy oglądali oferty i są drudzy

38

A nie możesz go wezwać do wyjaśnień i napisać wprost, że wg wiedzy zamawiającego nie wykonał zamówienia w zakresie jaki przedstawił w ofercie?

39

w jakim celu , co mi wyjaśni ? że się pomylił i wpisal coś czego nie wykonywał , gdyby mial wiecej realizacji wpisanych to musielibysmy go wybrać mimo wszystko ale ma tylko dwie.

40 (edytowany przez Katiqq 2014-12-18 19:02:10)

Ale może się pomylił i przedstawi inny wykaz. Nie możemy z góry zakładać, że celowo wpisał nieprawdę.
O tutaj coś w tym temacie:
Sąd Okręgowy Toruń - wyrok z dnia 6 grudnia 2012 r., sygn. akt VI Ga 134/12 - przepis art. 24 ust. 2 pkt 3 p.z.p. znajdzie zastosowanie wyłącznie w sytuacji, gdy zamawiający będzie w stanie w sposób jednoznaczny dowieść, że złożona przez wykonawcę w konkretnych okolicznościach informacja jest nieprawdziwa i jako taka została świadomie złożona przez ubiegającego się o zamówienie (art. 6 k.c. w zw. z art. 14 p.z.p.);
Sąd Okręgowy w Szczecinie - wyrok z dnia 25 stycznia 2013 r., sygn. akt II Ca 1285/12 - podziela prezentowany zarówno w orzecznictwie jak też w literaturze pogląd, iż na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 cytowanej ustawy wykluczeniu z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia podlega jedynie taki wykonawca, który umyślnie przekazuje w postępowaniu nieprawdziwe informacje, mając świadomość szkodliwego skutku swego zachowania i celowo do niego zmierzając, albowiem ustawodawca dopuszcza uzupełnienie prawidłowych dokumentów i poprawienie oferty, jeżeli przedstawione informacje nieprawdziwe mają charakter błędu lub omyłki - z założenia więc działania nieumyślnego (zob. Prawo zamówień publicznych. Komentarz, wyd. V, Włodzimierz Dzierżanowski, Jarosław Jerzykowski, Małgorzata Stachowiak).

Może wasz prawnik przeoczył te wyroki

41

Ja bym wezwał o uzupełnienie.

42

na prawnik oglądał ofertę a kontrakt jest na grube miliony i trudno aby Wykonawca wpisując dwie realizacje nie wiedział co robił w roku 2014 bo ta inwestycja dla innej Gminy się skończyła w sierpniu 14 i nieumyślnie wpisał zakres robót z naszego warunku. Ma środki ochrony prawnej niech się odwołuje ......... o dalszym ciągu Was poinformuję, dzięki za pomoc i opinie.