1

Temat: Rażąco niska cena

Kolejny mój problem to Rażąco niska cena.
Łącznie mam 10 ofert w PN.
cena 9 ofert oscyluje wokół wartości szacunkowej, natomiast jedna cena jest kosmicznie duża.
Średnia arytmetyczna wszystkich ofert zwiększa się przez to znacząco i jedna z ofert (najkorzystniejsza) jest ponad 30% niższa niż ta średnia.
Czy w takim przypadku należy zapytać tego Wykonawcę o Rażąco niską cenę, która de facto wynika tylko z powodu tej jednej Rażąco WYSOKIEJ oferty ?

2

Odp: Rażąco niska cena

Zapytać -

3

Przepis jest głupkowato napisany i stąd te kłopoty niestety.

4

Marcel napisał/a:

Przepis jest głupkowato napisany i stąd te kłopoty niestety.

Jak zwykle zresztą Marcel ...

5

Ja bym się zastanowił czy nie zostawić tego w spokoju. Jeżeli tylko jedna oferta cenowo wyśrubowała średnią, a szacunek jest na pewno ok, to szkoda czasu.

To mi się podoba. Życie pisze scenariusze których na etapie pisania nowelizacji prawdopodobnie nikt nie przewidział smile

6

Nie pytać, nie jest niższa od wartości zamówienia, więc nie robiłbym nic. "
Jeżeli cena oferty WYDAJE się rażąco niska (...) i budzi wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia (...)". Wydaje się ? Budzi ? Uważam, że nie.

7

ale jest po przecinku - "a w szczególności jest niższa o 30 %" - a tu JEST niższa  - więc zapytać ..

8

Dla spokoju też bym zapytał.

9

pytamy bo musimy !! ale KNOT TAKI ,że ręce opadają razem z majtkami przedtem nikt nie zdefiniował rnc teraz JUŻ TAK i trafi się jeden czy dwóch z rażąco wysoką ceną i okaże się ,że ki też rażąco niski jest. Kto to pisze te nowelizacje ???

10

Marcel napisał/a:

Dla spokoju też bym zapytał.

zapytasz , a jak Ci niewystarczająco odpowie bez DOWODÓW itd. to co wtedy ?

11

Wtedy będę się martwił smile, jak zależy mu na zamówieniu na 100% wyjaśni.

12

myszy1953 napisał/a:

pytamy bo musimy !! ale KNOT TAKI ,że ręce opadają razem z majtkami przedtem nikt nie zdefiniował rnc teraz JUŻ TAK i trafi się jeden czy dwóch z rażąco wysoką ceną i okaże się ,że ki też rażąco niski jest. Kto to pisze te nowelizacje ???

Nie pierwszy i nie ostatni - kto pisze ?? - kto w praktyce nie stosuje ustawy Pzp  - czyli posłowie na zlecenie.

13

Ręce naprawdę opadają, ale cóż, damy rade smile