1

Temat: rażąca cena

witam jestem po otwarciu ofert i zaczyna się zabawa wink z pośród kilkunastu ofert 5 jest poniżej średniej arytmetycznej a ta która "wygrywa" o 46 % niższa od kosztorysu inwestorskiego. mam wzywać do wyjaśnień wszystkich poniżej średniej czy tylko tego z najniższą ceną ?

2

Odp: rażąca cena

wszystkich zgodnie z art.7

3

a jaki mogę dać termin na złożenie wyjaśnień?

4 (edytowany przez Marcel 2014-12-23 07:46:22)

Termin realny, nie ma reguły ile, 3 dni starczą tylko że teraz okres świąteczny więc trzeba to wziąć pod uwagę.

5

a jak dam na 29 będzie ok?

6

Daj na 30-go lub 31-go.

7

dzięki Marcel a w podstawie tylko 90.1

8

Tak.

9

dzięki za pomoc. wesołych świąt

10

moim zdaniem za krótko niektórzy mają urlopy do trzech króli niestety

11

To niech się sprężą, dla zamawiających czas też ważny wink

12

Zamawiający25 napisał/a:

witam jestem po otwarciu ofert i zaczyna się zabawa wink z pośród kilkunastu ofert 5 jest poniżej średniej arytmetycznej a ta która "wygrywa" o 46 % niższa od kosztorysu inwestorskiego. mam wzywać do wyjaśnień wszystkich poniżej średniej czy tylko tego z najniższą ceną ?

czyli należy oczywiście rozumieć, że te 5 ofert o 30% niższych? od średniej to jednak coś znaczy

13

Ha! To już nie jeden wykonawca, ale pięciu zeszło poniżej smile Można by rzecz, 30% wykonawców zeszło poniżej 30% ceny smile.

Niech się teraz bronią wyjaśnieniami. Tak sobie myślę, ilu z wykonawców dało ceną w przedziale 20-29% niższą i czy tych też należałoby wezwać?. W końcu w ustawie użyto słowa "w szczególności".

I tak to dostaliśmy narzędzie, a teraz musimy się nauczyć nim pracować smile

14

Miałem jeden przypadek, cena była 27 % niższa. Wezwałem, zapytałem, odpisali - "źle skalkulowaliśmy, prosimy o odrzucenie naszej oferty". Zamówienie uratowane, robota zrobiona i nikt nie musiał bujać się z niesolidnym wykonawcą, który albo zaraz pisałby o roboty dodatkowe czy inne, albo zszedł z budowy.

15

Witam wrócę do tematu. Mam wyjaśnienia od czterech Wykonawców dosłali kosztorysy ofertowe i wyjaśnienia typu mała odległość od miejsca wykonywania zamówienia do siedziby firmy brak pracowników administracji w firmie itp. wszystkie cztery oferty są poniżej średniej a ich kosztorysy praktycznie się nie różnią kwotowo. Jeden tłumaczył się że kosztorys załączył do oferty i nic już nie będzie dosyłał (moim zdanie nie zastosował się do mojego pisma i go odrzucę) ale co z pozostałymi ofertami są niższe od tych nieszczęsnych 30 % ale kosztorysy i ich wyjaśnienia mnie satysfakcjonują. Mogę zawierać umowę z "najniższym" ?

16

Jeżeli wyjaśnienia w pełni potwierdzają wyliczenie kwoty i są wiarygodne to należało by je uznać.

17

a co z tym który nie złożył wyjaśnień ? mam go wykluczyć czy  dokonać oceny na podstawie kosztorysu załączonego do oferty?

18

Art. 90 ust.3

19

ok. ale czy nie miałem obowiązku zweryfikować ceny na podstawie kosztorysu załączonego do przetargu ?