1

Temat: Zatrzymanie wadium

Wykonawca do oferty załączył wykaz robót, w którym wykazał się realizacją jednej roboty budowlanej przy wymaganych dwóch.  W odpowiedzi na wezwanie z art. 26 ust. 3 ustawy Pzp oświadczył, że posiada tylko referencje, które załączył do oferty, ponownie je przesyłając. Czy w tej sytuacji powinnam wadium zatrzymać czy zwrócić?

2

Odp: Zatrzymanie wadium

Zwrócić.

3

Dlaczego? Może celowo Wykonawca złożył ofertę, bez wymaganych dokumentów, a po zapoznaniu się z ofertami konkurentów bez poniesienia konsekwencji wycofał się z postępowania?

4

Jeśli oferta najkorzystniejsza, to ja bym zabrał, jeśli nie - to bym oddał.

5

No tak, jeżeli jest najkorzystniejsza.

6 (edytowany przez Grażka 2014-12-09 15:47:39)

Ja bym chętnie wadium zatrzymała. Brakuje mi jednak na tę okoliczność wyroku. Wykonawca złożył ofertę pomimo, że nie spełniał wymagań określonych przez Zamawiającego, na wezwanie przesyła dokument, którego Zamawiający nie wymagał i nie ponosi konsekwencji zatrzymania wadium?

7

Zapomniałam nadmienić, iż postępowanie zostało wszczęte przed ostatnią nowelizacją ustawy Pzp.

8

To ryzykuj i zatrzymuj, ale ja bym osobiście nie ryzykował.

9

Ale był najkorzystniejszy czy nie?

10

Nie był

11

To nie zabieraj wink Narobisz sobie tylko kłopotów...

12

Podpinam się pod temat: najkorzystniejsza oferta, Wykonawcy zostaje wezwany do uzupełnienia dokumentów, dokumenty uzupełnia w terminie, ale nie potwierdza spełniania warunków udziału w postępowaniu - Wykonawca zostaje wykluczony z postępowania, a co z wadium? Ustawa mówi o "nie przedłożeniu"....

13

A wyjaśnił dlaczego uzupełniony dok. nie potwierdza spełniania warunku?

14

Nie wzywałam - wyrok z 15.03.2013 r. sygn. I ACa 97/13 i wyrok z 17.01.2014 r. sygn. I ACa 1356/13

15

Przed zatrzymaniem wadium należy zbadać czy błędne uzupełnienie jest jest zawinione przez wykonawcę czy też wynika z okoliczności niezależnych od wykonawcy co oznaczało by konieczność dokonania zwrotu wadium.