1

Temat: wydruk ze strony po angielsku

witam,
mam do zrobienia przetarg na dostawę serwerów.
informatyk chce, aby wykonawca dołączył do oferty wydruk ze strony www.spec.org, że serwer osiąga wymaganą ilość pkt w pewnym teście.
ww. strona jest w języku angielskim, więc ten wydruk też będzie w j. angielskim.
zgodnie z rozp. o dokumentach wykonawca powinien mi wraz z tym wydrukiem, złożyć tłumaczenie na język polski.

Dobrze myślę?

2

Odp: wydruk ze strony po angielsku

Tak, dokumenty składane winny być przekazane wraz z tłumaczeniem, chyba że odstąpicie od formy tłumaczenia wówczas może być w języku angielskim.

3

Jak odstąpię od formy tłumaczenia to dotyczy to wtedy wszystkich dokumentów, czy mogę to ograniczyć tylko do tego jednego?
To odstąpienie tylko w wyjątkowych sytuacjach może nastąpić. Czy taki wydruk to wyjątkowa sytuacja, raczej ułatwienie dla wykonawcy.

4

Moim zdaniem jak dopuścisz to wszystkie.

5

jeszcze jedno pytanko.

w jakiej formie powinno być to tłumaczenia? jakiś tłumacz powinien się pod nim podpisać czy wykonawca sam może przetłumaczyć i się podpisać?

6

Nie bardzo, to wykonawca ma złożyć przetłumaczony dokument.

7

ok. chociaż jak złoży tłumaczenie dokonane przez jakiegoś tłumacza, bo przecież nie musi znać j. obcego, to chyba nie ma się czego czepiać.

z drugiej strony chyba może zlecić tłumaczenie a potem na tłumaczeniu złożyć podpis.

Rozumiem, że samo tłumaczenie bez żadnego podpisu też wystarczy?

8

Kiedyś musiało być przez tłumacza przysięgłego, teraz już nie, ale pod tłumaczeniem wypadało by aby wykonawca się podpisał.

9

no i dostałem wydruk po angielsku bez tłumaczenia.

rozumiem, że teraz powinienem wezwać wykonawcę do złożenia tłumaczenia na język polski?

10

Tak.

11

istnieje duże prawdopodobieństwo, że mi tego tłumaczenia nie złoży bo oferta jedna z najdroższych.
jeżeli nie złoży, to odrzucam ofertę jako niezgodną z siwz?

12

Bardziej pasuje 89.1.1.

13

89.1.2

14

Jak Bipi.

15

Z tym tłumaczeniem to jest jeden myk. Na etapie składania ofert wystarczy zwykłe tłumaczenie, przy odwołaniu KIO może zażądać  przedstawienia tłumaczenia dokumentu na język polski poświadczonego przez tłumacza przysięgłego, za co może zapłacić zamawiający. (to tylko tak sie chciałem pochwalić że wiem wink )

16

oprócz tłumaczenia wykonawca nie złożył mi wykazu dostaw.

wykonawca do wykluczenia. czy w uzasadnieniu faktycznym wystarczy jak się odniosę tylko do wykazu, czy muszę też wspomnieć o niezłożeniu tłumaczeń? teoretycznie wykonawca do wykluczenia i jednocześnie oferta do odrzucenia, ale wykluczenie jest pierwsze w kolejności przy badaniu ofert.

17

no coś chyba nie za bardzo - wykaz możesz uzupełnić ale jeżeli oferta do odrzucenia to uzupełnianie bezsensowne zgodnie z ustawą więc tylko odrzucasz

18

w ofercie brak: wykazu i certyfikatu.
wezwałem do złożenia obu dokumentów. oferta nie była od razu do odrzucenia, bo mogli uzupełnić certyfikat.

nie złożyli ani wykazu ani certyfikatu.
wykaz miał potwierdzać doświadczenie a certyfikat, że dostawa spełnia wymagania zamawiającego.
jakby złożył wykaz a certyfikatu nie - to do odrzucenia
jakby złożył certyfikat a wykazu nie - to do wykluczenia
a jak nie ma obu dokumentów - ???

19

Ja bym wykluczył ale napisał dodatkowo, że oferta podlegała odrzuceniu i dlaczego.

20

Jak bipi, najpierw badasz wykonawcę potem ofertę. Niech wie również o możliwości odrzucenia oferty. W razie czego nie bedzie rozważał  odwołania.

21

w takiej sytuacji zgoda - rozpatrywano pod kątem wcześniej wspomnianego tłumaczenia ludzie piszcie jakoś  te posty zrozumiale

22

w takim wypadku napisałabym ,że Wykonawca podlega wykluczeniu z [powodu] i jednocześnie oferta jest odrzucona ... tam, tam

23

myszy1953 napisał/a:

w takim wypadku napisałabym ,że Wykonawca podlega wykluczeniu z [powodu] i jednocześnie oferta jest odrzucona ... tam, tam

Wg mnie trzeba coś wybrac. Nie można jednocześnie wykluczyć i odrzucić

24

a to dlaczego?

25

Może np. dlatego, że oferty nie można dwa razy odrzucić (tzn. odrzucić ofertę uznaną za odrzuconą) wink