1

Temat: cd. kryterium oferty ocen

Witam ponownie,

Mam takie pytanko,
usługa niepriorytetowa na prowadzenie zajęć z WF dla uczniów SP,

kryterium oceny ofert obok ceny mam doświadczenie zawodowe i.. teraz moje wątpliwości czy mogę na spełnienie warunku udziału żądać wykaz osób posiadające min. takie i takie wykształcenie i posiadające np. min 3 lata doświadczenia w prowadzeniu zajęć objętym przedmiotem zamówienia?

SKORO: doświadczenie mam jako kryterium oceny ofert?!

2

Odp: cd. kryterium oferty ocen

Witam,

zrobiłbym to w dwóch oddzielnych załącznikach z wyraźnym komentarzem w nagłówku, np.:

- zał. nr 3 - doświadczenie na SPEŁNIENIE WARUNKÓW UDZIAŁU
- zał. nr 4 - doświadczenie do KRYTERIUM

Zał. nr 3 wykonawcy mogą uzupełnić, zał. nr 4 już nie.

Pozdrawiam,

Adam

3

Możesz tak rozpisać że im większe (dłuższe) doświadczenie prowadzącego zajecia tym więcej punktów.

4

ale nie może przecież być warunek  tożsamy z  kryterium oceny ofert!!!!

5

masz rajce warunek z art. 22 nie może być tożsamy z kryterium oceny ofert...ale mam dla Ciebie alternatywe. Wykaz osób zostaw tak jak masz, ale za to w kryterium żądaj doświadczenia wykonawcy tzn. punkty przyznaj za ilość przeprowadzonych zajęć w danym okresie np roku.

6

Anka - a dlaczego nie?

7

db napisał/a:

masz rajce warunek z art. 22 nie może być tożsamy z kryterium oceny ofert...ale mam dla Ciebie alternatywe. Wykaz osób zostaw tak jak masz, ale za to w kryterium żądaj doświadczenia wykonawcy tzn. punkty przyznaj za ilość przeprowadzonych zajęć w danym okresie np roku.

Ok "db", ale jak zamierzasz zweryfikować ilość przeprowadzonych godzin? Poświadczenia od wykonawców na dowód czy oprzesz się tylko o informacje w ofercie, tj. liczbę zapisanych godzin, bez dodatkowych potwierdzeń?

Pozdrawiam,

Adam

8

Bipi, dlatego, ze dokumenty na spełnienie mogę uzupełniać, a kryterium nie!

9

bipi napisał/a:

Anka - a dlaczego nie?

Dlatego że dochodzi się do sytuacji sprzecznej:

- informacje/dokumenty dot. warunku możesz uzupełniać, a te dot. kryterium już nie.

Pozdrawiam,

Adam

10 (edytowany przez db 2015-01-09 08:27:26)

W formularzu ofertowym Anka da zapis a propos minimalnej ilości godzin które wymagam,  wykonawca poda tyle ile będzie miał zrealizowanych za co przyznam mu dodatkowe punkty
wink

11

Nie rozumiem...

12

Mam warunek: wykonał co najmniej 2 zamówienia. Mam kryterium: wykonał co najmniej dwa zamówienia - 0 pkt, za każde następne - 1 pkt

13

bipi napisał/a:

Nie rozumiem...

Jeżeli np. żądasz doświadczenia na spełnienie warunków udziału w postępowaniu, to jeżeli wykonawca nie dołączy doświadczenia/dostarczy błędne/niepełne, to na podstawie ustawy Pzp możesz poprosić o wyjaśnienie/uzupełnienie.

Jeżeli natomiast doświadczenie służy do oceny w kryterium, to tak jak podana cena jest ono nie do zmiany.

Co zrobisz w sytuacji kiedy doświadczenie jest wymagane przez Zamawiającego dla dwóch celów, a wykonawca np. nie przedstawił go?

Prosisz o wyjaśnienie/uzupełnienie czy nie?

Pozdrawiam,

Adam

14

Anka chyba chodziła Ci o to ze na spełnienie warunku masz wykaz osób, w którym wykonawca poświadcza minimalne doświadczenie np 3 letnie, a w kryterium punktowałabyś dodatkowo dłuższe doświadczenie ..

15

adambus napisał/a:

Prosisz o wyjaśnienie/uzupełnienie czy nie?

Oczywiście, że wzywam do uzupełnienia wink

16

... ale... nie przyznaję punktów w kryterium (jeśli uzupełni) wink

17

bipi napisał/a:

Jest to jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam,

Adam

18

Dokładnie jak bipi smile, wzywasz-uzupełnia-nie przyznajesz punktów.

19

bipi napisał/a:

po co odwoływać się do wykazu osób! przyznając punkty za doświadczenie w kryterium(i tak jeśli uzupełni, to nie przyzna za to punktów ...moim zdaniem Anka powinna wpisać zapis w formularzu ofertowym.. a propos min. doświadczenie a jak wykonawca wpisze więcej to uzyska w zależności od zastosowanego przedziału większą ilość punktów smile

20

Można i tak i tak - ma to swoje plusy i minusy. Poza tym im więcej samodzielności dla Wykonawców, tym więcej możliwości błędów wink

21

Formularz ofertowy jest najistotniejszym w punktu widzenia oświadczenia woli wykonawcy i nie podlega uzupełnieniu..więc jeśli wykonawca zobaczy ze ma wolne pole gdzie musi coś wpisać to raczej nie ma mozliwości pomyłki wink chociaż różnie to bywa..

22

Oj, byłbyś niemiło zaskoczony...

23

Pytanie do wszystkich za 100 pkt czy można żądać na potwierdzenie Kryterium oceny ofert jakiś dokumentów czy tylko przyznaje pkt na podstawie oświadczenia wykonawcy (zamieszczonego w formularzu  ofertowym)???

24

Można.

25

Przecież nie ma w ustawie zakazu.
Oddaję głos - można.