1

Temat: Kopia pełnomocnitwa inna niż złożony oryginał w uzupełnieniu

Hej mam pytanie

Wykonawca w ofercie dołączył do oferty kopie pełnomocnitwa dla pani Anny data 30.04.14 w zwiazku z tym Zamawiający zwrocil sie o uzupelnienie oryginalu lub kopi potw notarialnie
Do wyznaczonego dnia wykonawca zlozyl oryginal pelonomonitwa dla pani Anny ale nie tozsame z tym w ofercie (inna tresc i data 20.05.14) Mam przyjac??

W wezwaniu zadalam oryginalu lub kopi potw notar powyzszego pelnomocnitwa tj tego z 30.04

Ponadto mam jeszcze jeden problem bo pani Anna upowazniona jest tylko do podpisywania umow  jak ja wzywalam to nie zauwazylam ze tylko do tego jest umocowana czy wezwac ponownie ale uzupelnienie w zakresie podpisywania oferty

Ponadto podpis w tym uzupelnionym dokumencie jest jakby podrobiony (inne pismo podpisu pani Anny i tak jakby trzęsła jej sie reka)

Co mam zrobic?? Pomocy??

W sumie ona nie ma umocowania

2

Odp: Kopia pełnomocnitwa inna niż złożony oryginał w uzupełnieniu

Otwarcie bylo na poczatku grudnia

I pelnomocnitwo jest bardzo ogolne

3

Oryginał jest do przyjęcia pomimo że kopia była o innej treść bo to zapewne wcześniej załączyli inne umocowanie, natomiast po raz drugi do tego samego dokumentu wzywać nie można.

4

No wlasnie ale to moj byl blad ze w uzuprlnieniu nie napisalam ze jest wadliwe ze nie ma umocowania do podpisywania ofert tylko ze zlozyli kopie
Jest wrok z Kio ale to z 2011 ze zamawijacy musi okresli precyzyjnie co jest nie tak z dokumentami i odrxucanie wykonawcy jest bezsadane jest to bodajze wyrok KIO 1557/11
A poza tym uzupelnienie dotyczyloby innego zakresu tj umocowania a nie oryginalu

Z jeden strony ponownie bym wezwala a z drugiej strony mam podejzenie ze ten podpis został podrobiony

5

ale po co ta Pani Anna się podpisywała na pełnomocnictwie wystawionym na nią ?

6

W sumie rzeczywiscie nie potrzebnie
Osoba upowazniona podpisala pelnomocnictwo tj prezes

W sumie te pelnomocnitwo jest tak ogolne
Moj blad ze w wezwaniu napisalam ze wzywam do uzupelnienia tego pelnomocnitwa w formie oryginalu itd

Ale tez we wstepie pisma wypisalam jakie byly nasze wymagania odnosnie skladanych dokumentow
Wiec odwalic ze nizgodne z naszymi wymaganiami??

7

89.1.8 oferta podpisana przez osobę nieumocowaną

8

te, to pełnomocnictwo co to znaczy ogólne -spytaj prawnika a z odrzuceniem  wstrzymaj się bo można wylądować w KIO

9

jak jest umocowana do zaciągania zobowiązań to chyba tym bardziej do składania oświadczeń woli ale jak mówiłam prawnik jest potrzebny, nie znamy treści trudno się wypowiadać

10

Uważam tak jak Myszki - jeśli jest upoważniona do zaciągania zobowiązań - nie odrzucać, ewentualnie poprosić o wyjaśnienia. Raczej skłaniałbym się do art. 65.1 KC - bez treści trudno powiedzieć wink