1

Temat: rażaco niska cena - wyjaśnienia wykonawcy

Witam
Mam problem jak zwykle z interpretacją wyjaśnień wykonawcy w sprawie rażąco niskiej ceny.
Myślę, że decyzja o wzywaniu wykonawcy nie jest tak problematyczna co podjęcie decyzji : uznajemy czy też odrzucamy.

Mam PN na prace projektowe nieskomplikowane - w częściach.  W jednej części wartość szacunkowa 5 000 zł brutto.   Oferta złożona - 1 000 zł brutto.
Wezwałam do wyjaśnień i dostałam:

- czynności związane z projektowaniem wykonam sam (właściciel ) po godzinach funkcjonowania biura co zmniejszy koszty robocizny
- biuro posiada własny budynek oraz transport, dzięki czemu nie ma comiesięcznych kosztów utrzymania biura
- cena jest ceną promocyjną na rozpoczęcie roku i wiąże się z mniejszą ilością zamówień , zleceń
projekty dot. przedmiotu zamówienia znajdują się blisko biura co obniża koszty wizji lokalnej, pomiarów itp
-  przedmiot zamówienia obejmuje trzy zadania które są zlokalizowane w jednej miejscowości  co skraca czas pracy nad projektami i obniża cenę.

No i co z tego, że to na wykonawcy ciąży udowodnienie, że cena nie jest rażąco niska, jak to zamawiający musi stwierdzić czy  przekonały go wyjaśnienia czy też nie.
A prawdę mówiąc pojęcia nie mam czy mnie to przekonuje.

Czy szanowne grono zamawiaczy by uznało ???
klakier

2

Odp: rażaco niska cena - wyjaśnienia wykonawcy

Różnica cenowa faktycznie sporo odbiega, wyjaśnienia jednak są dość przekonujące, a jak się to ma do szacunkowej wartości zamówienia?

3

Marcel, napisano wartość szacunkowa 5000 złotych
- wykona sam (nie znamy zakresu projektu to skąd mamy wiedzieć czy jest sam w stanie ten projekt wykonać chyba ,że projektuje wszystkie branże) jeżeli się da to inni również mogą wykonać to sami.
- inni też mogą np. projektować w domu i mają również samochody
- na promocję (nie mam argumentu !!) 5000 a 1000 czyli za 20% o takich promocjach nie słyszałam( może gdyby była cena 1000,99 to tak - taki żarcik) może się okazać ,że to wartość papieru, uzgodnień a gdzie zysk? Cena nierynkowa absurdalnie niska
dla mnie nie wytłumaczono jaki wpływ te przedstawione okoliczności mają wpływ na tak drastyczne obniżenie ceny co może narazić Zamawiacza na otrzymanie projektu niskiej jakości
to,że w jednej miejscowości - dla innych też

4

coś serwer zdania poprzestawiał

5

No i już widać że sprawa uznania wyjaśnień jest naprawdę trudna, dla jednego wyjaśnienia będą wystarczające dla innego nie, i jak tu pracować wink

6

Jeśli wykonawca sam wykona to musielibyśmy znać cenę roboczogodzin i ilość czasu niezbędnego do wykonania projektu. Bez tego to sobie można ...:) Oglądacie "usterkę"? Czasami fachowcy psują rynek robiąc coś za grosze. Oczywiście, można mieć wątpliwość co to za fachowiec, ale wysoka cena usługi 100% gwarancji zadowolenia też nie daje.
Mnie osobiście (w małej części) daje do myślenia ostatni punkt wyjaśnień.

Oczywiście zawsze można pomyśleć o 89.1.3.

7

Marcel napisał/a:

No i już widać że sprawa uznania wyjaśnień jest naprawdę trudna, dla jednego wyjaśnienia będą wystarczające dla innego nie, i jak tu pracować wink

Ano ! Dla mnie lakoniczne wyjaśnienie i zupełnie nie udowadniają w jakim stopniu każdy z tych argumentów obniżył cenę usługi o 80%

8

ile jednostek normo projektowych i złożoność projektu to wie mam nadzieję Klakier

9

Jeśli wykonawca sam wykona to musielibyśmy znać cenę roboczogodzin i ilość czasu niezbędnego do wykonania projektu.

Tu też chyba ciężko coś udowodnić. Nie są to zbyt skomplikowane projekty. Jeden zrobi to w 4 godziny a inny potrzebuje 3 dni.  Skoro napisał, że sam zrobi to sobie sam teoretycznie nie musi płacić. Naprawdę, ciężko podjąć jakąś decyzję.
klakier