1

Temat: dot. rocznego sprawozdania

1. Czy wydatki związane z usuwaniem azbestu przez mieszkańców na co dostajemy pieniądze z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i przekazujemy je firmie wykonującej to zadanie też ujmujemy w sprawozdaniu? Jeżeli tak to w jakiej pozycji?
2. Przetarg na usługi pocztowe miałam w 2013 r i w grudniu 2013 też była podpisana umowa tyle że przetarg dotyczył usług pocztowych na 2014 r. Kwota z przetargu została uwzględniona w sprawozdaniu za 2013 r. a teraz nam faktury z 2014 r. dot. tego przetargu. Czy ja je powinnam pominąć w sprawozdaniu?
3. A co  z wydatkami na wybory?
Czy traktujemy je jako nasze wydatki czy jako dotację ze środków publicznych na podstawie przepisów ustawowych?

2

Odp: dot. rocznego sprawozdania

czy wydatki na profilaktykę alkoholową też ujmujemy w sprawozdaniu?

3

kto ujmuje w sprawozdaniu rocznym kwote z umowy:
Zamawiajacy 1 dal upowaznienie swojej jednostce -Zamawiajacemu 2 do przeprowadzenia postepowania- wyboru wykonawcy
umowe podpisuje Z1, ale platnosc dokona Z2

4

Marta - sama sobie odpowiedziałaś (...)umowę podpisuje Z1(...) - udzielenie zamówienia=zawarcie umowy wink

5

bipi napisał/a:

Marta - sama sobie odpowiedziałaś (...)umowę podpisuje Z1(...) - udzielenie zamówienia=zawarcie umowy wink

czyli niewazne kto zapłaci tylko kto zawarl umowe? a faktura mzoe byc wystawiona juz na kogos innego tak?

6

To już kwestia poprawności w dokumentacji księgowej wink

7

ok dzięki chciałam się upewnic

8

A co  z wydatkami na wybory?
Wpisujemy je do sprawozdania? Jeżeli tak to w jakim miejscu?

9

Czy do sprawozdania wpisuje się:

1. Opłatę za odbiór śmieci? bo wydaję mi się, że nie.

2. zasiłki udzielane podopiecznym, które są przyznawane na podstawie ustawy o pomocy społecznej?

10

Jak liczyć do sprawozdania umowy zlecenie:

Czy należy podać kwotę jaką otrzymuje wykonawca do ręki po potrąceniu wszystkich składek, czy też kwotę ze wszystkimi składkami tzw brutto ubruttowione?

11

zgodnie z wyjaśnieniami UZP, wartością zamówienia udzielonego osobie fizycznej na podstawie umowy zlecenia , będzie , obok wyceny samego świadczenia także kwoty składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenia zdrowotne , które są finansowane przez ubezpieczonych, tj. potrącane są z należnego im wynagrodzenia. Nie uwzględnia się natomiast dodatkowych kosztów jakie zamawiający będzie ponosił w związku z zawarciem umowy zlecenia z osoba fizyczną (tzn. kosztów pochodnych od wynagrodzenia).

12

olimpia1981 napisał/a:

zgodnie z wyjaśnieniami UZP, wartością zamówienia udzielonego osobie fizycznej na podstawie umowy zlecenia , będzie , obok wyceny samego świadczenia także kwoty składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenia zdrowotne , które są finansowane przez ubezpieczonych, tj. potrącane są z należnego im wynagrodzenia. Nie uwzględnia się natomiast dodatkowych kosztów jakie zamawiający będzie ponosił w związku z zawarciem umowy zlecenia z osoba fizyczną (tzn. kosztów pochodnych od wynagrodzenia).

czyli jak ma na umowie wpisane np. 1000 zł to do sprawozdania ujmuję 1000 zł?

13

szad napisał/a:
olimpia1981 napisał/a:

czyli jak ma na umowie wpisane np. 1000 zł to do sprawozdania ujmuję 1000 zł?

ja tak robie

14

ja też, ale chciałem się upewnić

15

Na stronie UZP jest podane:

WYJAŚNIENIA DO PYTAŃ DOTYCZĄCYCH ZASAD SPORZĄDZANIA ROCZNEGO SPRAWOZDANIA O UDZIELONYCH ZAMÓWIENIACH. CZĘŚĆ V

Wartość zamówienia publicznego udzielonego osobie fizycznej na podstawie umowy zlecenia.
Pytanie:
Jaką wartość zamówienia publicznego należy przyjąć dla celów sprawozdawczych w przypadku, gdy zamawiający udzielił zamówienia osobie fizycznej na podstawie umowy zlecenia?
Odpowiedź:
W przypadku udzielenia zamówienia publicznego osobie fizycznej na podstawie umowy zlecenia obowiązuje ogólna zasada podawania w rocznym sprawozdaniu wartości wynagrodzenia wykonawcy ustalonego w zawartej umowie w sprawie zamówienia publicznego bez podatku od towarów i usług (jeżeli w danym przypadku występuje).

Wskazany powyżej sposób podawania w rocznym sprawozdaniu informacji w zakresie wartości zamówienia udzielonego osobie fizycznej na podstawie umowy zlecenia koresponduje z zasadami obowiązującymi odnośnie ustalania szacunkowej wartości takiego zamówienia. Zgodnie z tymi zasadami, ustalając wartość zamówienia, które ma zostać udzielone osobie fizycznej na postawie umowy zlecenia, zamawiający uwzględnia obok wyceny samego świadczenia także kwoty składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne, które są finansowane przez ubezpieczonych, tj. potrącane są z należnego im wynagrodzenia. Szacując wartość takiego zamówienia zamawiający nie uwzględnia natomiast dodatkowych kosztów, jakie będzie ponosił w związku z zawarciem umowy zlecenia z osobą fizyczną (tzw. kosztów pochodnych od wynagrodzenia), tj. finansowanych przez niego kwot składek (lub ich części) na ubezpieczenia społeczne, na Fundusz Pracy oraz na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, gdyż nie rzutują one na wycenę wynagrodzenia wykonawcy.

16

ja wiem co tam jest napisane.
zamiast tego całego blablabla podaliby konkretny przykład.

17

czyli kwota z umowy to jest ta wartość, tak?

18

wg mnie tak.

19

Tak, wpisujesz kwotę z umowy.

20

ok, dzięki

21

A gdzie wpisuję:
1.  dotację otrzymaną dla zamawiającego  z Województwa na organizację doradztwa metodycznego
2. dotację przekazaną przez zamawiającego  np. dla szpitala , dla gminy np. na remont sali, remont chodnika w gminie
3. dotację  przyznaną zamawiającemu z Województwa na zakup sprzętu w sytuacji, gdzie zostało przeprowadzone zostało postępowanie ofertowe na zakup sprzętu, czy ujmuję wartość dotacji czy kwotę z faktury na sprzęt

22

dotacje przekazane -sumujesz laczna kwote do sprawozdania

natomiast jak udzielasz zamowienia to nie patrzysz czy to bylo z dotacji czy z dofinansowania unijnego czy krajowego , czy srodkow wlasnych itd...patrzysz wtedy na wartosc z podpisanej umowy z Wykonawcą

23

czyli w sprawozdaniu ujmuję wartość dotacji które Zamawiający przekazał :-) a nie które otrzymał? no tak, logiczne

24

oczywiście jeszcze patrz na datę umowy dotację. czasami są umowy np. z 2013 r. a kasa przekazana była w 2014.

25

tak:-) w pkt II.17 sprawozdania