1

Temat: zamówienie z wolnej ręki - art. 67 ust. 1pkt 4

Witam.

Przeprowadziliśmy dwa postępowania w trybie PN na usługę.
W pierwszym złożona została 1 oferta, ale Wykonawca został wykluczony ze względu na spełnienie warunku posiadania niezbędnej wiedzy i doświadczenia.
W drugim przetargu, warunki nie zostały zmienione i nie wpłynęła żadna oferta.

Pytanie mogę zastosować art. 67 ust. 1 pkt 4, jeśli w pierwszym postępowaniu wykonawca został wykluczony?

2

Odp: zamówienie z wolnej ręki - art. 67 ust. 1pkt 4

Nie.

3

Tak właśnie myślałam, ale wolałam się upewnić.
Dzięki.

4

To jeszcze dopytam:
Wykonawca, który złożył ofertę (w jednej z czterech części postępowania), nie wykazał spełnienia warunków udziału w postępowaniu ale również nie przedstawił dokumentu potwierdzająco, iż oferowane usługi spełniają wymagania określone przez Zamawiającego.

Czyli właściwie oferta nie spełnia warunków Zamawiającego.

Czyli Wykonawca zostaje wykluczony z art.24 ust.2 pkt 4, ale jego oferta jednocześnie podlega odrzuceniu z art. 89 ust. 1 pkt 2.

Jak na to spojrzeć, moglibyśmy wówczas zastosować tą wolną rękę?

5

No właśnie: gdyby było tylko odrzucenie - a tak powinno być, to by nie było problemu. Echh tak nadgorliwość... Teraz to wybór należy do Ciebie (z pełną odpowiedzialnością).

6

To tak na przyszłość proszę o poradę: co robić w takim przypadku, gdy Wykonawca nie spełnia warunków udziału w postępowaniu i nie przedstawia dokumentów potwierdzających, iż jego usługi spełniają wymagania Zamawiającego.

W wzywam do uzupełnienia dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu i dokumentów potwierdzający, iż oferowane usługi usługi spełniają wymagania Zamawiającego.

Wykonawca nic mi nie uzupełnia i ...?

7

1. Wykluczasz wykonawcę - art. 24.2.4 w konsekwencji art. 24.4
2. Odrzucasz ofertę - art. 89.1.2

8

MIRAS napisał/a:

No właśnie: gdyby było tylko odrzucenie - a tak powinno być, to by nie było problemu.

No ale jeśli nie spełnił warunków udziału w postępowaniu to przecież muszę go wykluczyć...

9

Jak Apollo, piszesz o wszystkich przesłankach, zarówno wykluczenia jak i odrzucenia.