1

Temat: Obsługa bankowa

Przymierzam się do przetargu na bankową obsługę budżetu Gminy  i jej jednostek organizacyjnych. Moje pytanie: czy w SIWZ mogę wpisać wymóg "będzie posiadać co najmniej jeden oddział na terenie miasta ..." czy może lepiej "Zamawiający będzie miał możliwość codziennego pobierania i odprowadzania gotówki na dowolne rachunki w miejscowości będącej siedzibą zamawiającego"?

2

Odp: Obsługa bankowa

odezwijcie się proszę!

3

Ja swego czasu dawałem warunek na sztywno, że musi mieć co najmniej 1 placówkę na terenie miasta w odległości od przystanków komunikacji publicznej do 500 m. Możesz także określić np. promień od siedziby urzędu itp. Rada: takie zastrzeżenie zrób w OPZ a nie w warunkach.

4

Witam,

podłączam się pod wątek.

Mam inne pytanie: czy w postępowaniu o obsługę bankową danej jednostki wyłączalibyście możliwość podwykonawstwa?

Osoba która zajmuje się u nas budżetem chciałaby taki warunek, ale praktyka zamówień jest taka, że można to zastrzec w wyjątkowych sytuacjach. Robimy to w przypadku usług ochrony.

Znalazłem też taki komentarz:

"Z pewnością zamawiający uprawniony jest do rozważenia wyłączenia z udziału w zamówieniu podwykonawców w sytuacji, gdy jego wykonanie wymagać będzie szczególnego, osobistego doświadczenia, gdzie przedmiotem jest wykonanie jakiegoś dzieła (np. stworzenie utworu muzycznego, opracowanie jakiejś koncepcji, wykonanie ekspertyzy wymagającej szczególnej i specjalistycznej wiedzy). Najczęściej są to prace polegające na działalności twórczej, artystycznej czy szkoleniowej. Ich wykonanie wymaga posiadania szczególnych cech i zdolności, zwykle właściwych jednemu tylko podmiotowi. W konsekwencji zamawiający zakazuje ich powierzania podwykonawcom, którzy takich cech i zdolności mogą nie posiadać, gdyż może to prowadzić do wykonania przedmiotu zamówienia w sposób sprzeczny z jego oczekiwaniami."

Moim zdaniem usługa bankowa nie kwalifikuje się do ww. zestawu. Co Wy na to?

Pozdrawiam,

Adam

5

Myślę, że można nakazać świadczenia "osobistego" ale stricte na usługi finansowe (bankomaty, najem i inne podobne bym zostawił w spokoju).

6

Dzięki za opinię,

Adam