1

Temat: Ogłoszenie w DUUE - pilne

Być może głupie pytanie, ale...

Zamówienie podzielone na części, można składać na dowolną ilość. co zaznaczyć w ogłoszeniu:

Oferty MOŻNA składać w odniesieniu do :
- tylko jednej części
- jednej lub więcej części
- wszystkich części

Gdyby zamiast słowa "można" byłoby "należy" wybór dla mnie byłby jasny: opcja nr 2

W przypadku słowa MOŻNA sam już nie wiem
Opcja 2 czy 3?

2

Odp: Ogłoszenie w DUUE - pilne

Opcja nr 3.

3

Kurcze. Bo 2 lata temu zaznaczyłem opcję nr 2, miałem kontrolę NFOŚ i było ok.
Teraz robię owe postępowanie i widzę, że rok temu zaznaczyłem opcję nr 3.
I zgłupiałem. Obawiam się, że w przypadku wychwycenia nieprawidłowości mogą być duże konsekwencje związane np z ograniczaniem konkurencji.

Zastanawia mnie czy opcja 3 nie jest zarezerwowana dla postępowań gdzie trzeba składać oferty na wszystkie części?

4

Arek1980 napisał/a:

Zastanawia mnie czy opcja 3 nie jest zarezerwowana dla postępowań gdzie trzeba składać oferty na wszystkie części?

A skąd wziąłeś taki szatański wymóg? Powtarzam opcja nr 3 jest prawidłowa. Z tym, że zaznaczenie 2 też nie jest przestępstwem... .

5

No tak, art.83. ust.3 mówi o tym, że Z może określić maksymalną ilość części na które oferty złożyć może W. Nie ma mowy o progu minimalnym, więc nie można narzucać, że ma składać na wszystkie.

Szatańskie pomysły biorą się wraz z doświadczeniem, kolejnymi szkoleniami i kontrolami smile)

Dzięki za pomoc.

6 (edytowany przez Marcel 2015-01-23 17:07:54)

2 i 3 jest ok, ale bardziej jestem za nr2.

7

Dla mnie 2

8

dla mnie też 2

9

Jak tak literalnie czytać to opcja nr3 nakłada obowiązek składania na wszystkie części smile

10

Marcel napisał/a:

Jak tak literalnie czytać to opcja nr3 nakłada obowiązek składania na wszystkie części smile

Oferty można składać w odniesieniu do wszystkich części.
Gdzie ty tu widzisz obowiązek składania na wszystkie części?

11

Głupio rozpisane moim zdaniem w ogłoszeniu i tyle.

12

Dokładnie tak, rozpisane jest trochę bez sensu.

A z innej beczki, ale dot. ogłoszenia w DUUE.

2 dni po wysłaniu ogłoszenia przemyślałem sprawę zmienić 1 warunek udziału w postępowaniu - jest za ostry.

Jak postępujecie jeśli chodzi o art. 12a. ust.2 ? Przedłużacie termin składania ofert zawsze, chociażby o 1 dzień, czy tylko wtedy gdy brakuje wymagany ?

13

Zależy od zmiany. Jak zmieniam opis przed. zamówienia, warunki udziału, kryteria  itp sprawy istotne to przedłużam termin.

14

Czyli jeśli zostało ci np. 38 dni do terminu składania ofert, i dokonasz zmiany w warunku udziału, to wydłużasz choćby o ten 1 dzień ?
Jest taka konieczność?

15

Tak robię.Choćby o jeden dzień no i  zgodnie z 12a ust 2

16

Kurcze na infolinii uzp mi powiedzieli, że jeśli pozostało więcej niż dni to nie trzeba. Ważne żeby od wysłania zmian do publikacji było  min. 22 dni do TSO. I bądź tu człeku mądry...

17

I dobrze powiedzieli smile

18

Marcel, na pewniaka mogę tak zrobić ? :-)

19

A co z art. 12a ust. 2- jeżeli zmiana ....dotyczy warunków  udziału w postępowaniu... zamawiający przedłuża termin składania ofert o czas niezbędny do wprowadzenia zmian w ofertach..z tym że w postępowaniach powyżej progów termin składania ofert nie może być krótszy niż 22 dni - ja rozumiem to tak, że zawsze przedłużamy gdy zmiana jest istotna, ale jak jest mniej niż 22 dni to musimy przedłużyć o tyle aby było conajmniej 22 dni a nie np tylko o jeden dzień.

Nie ma nic o "może przedłużyć" albo "jeżeli jest to konieczne".

20

Nie zawsze przedłużamy - przedłużamy tylko jeśli do TSO jest mniej niż 22 dni. W podprogowych staram się robić tak, że jeśli zmiana jest istotna (a dałem minimalny tso, tj, 7/14), to przedłużam do tego terminu (minimalnego), czyli do 7/14 dni.

21

a macie dostęp do jakiegoś wyroku, komentarza który by to potwierdzał?

22

Ja wyroku nie znalazłem. Te które widziałem, dotyczą sytuacji gdy było mniej niż 22 dni i Z dokonał zmiany.

Bitter, faktycznie nie jest napisane, że "może przedłużyć" tylko "przedłuża", ale jest też dalszy ciąg, "z tym że" i jest napisane, że nie może być krótszy niż 22 dni.

W ogóle sytuacja wygląda tak, że jeszcze nie opublikowali ogłoszenia (jutro już muszą), więc nie mogę chyba wysłać tej zmiany i muszę czekać. Bo w sumie najpierw zmieniam siwz, a nie mam czego zmieniać bo siwz daję na stronę w dniu publikacji ogłoszenia :-)