1

Temat: Co wybrać?

Przymierzam się do dużej RB. I mamy impas jakie rozliczenie wybrać kosztorysowe czy ryczałt. chodzi głównie o kwestię robót dodatkowych przy kosztorysie nie ma problemu a jakie możliwości mam przy ryczałcie? niby jest 67.1.5 ale są różne opinnie. podpowiedzcie kto ma jakieś cenne doświadczenie "życiowe"

2

Odp: Co wybrać?

Przy ryczałcie zamówienia dodatkowe występują tak jak przy kosztorysowym.

3

Marcel mam nowego kolegę w biurze, który chce się wykazać i absolutnie odradza ryczałt bo jak coś wyjdzie w trakcie robót to nie można będzie zlecić tak jak przy kosztorysowym.

4

Zależy co jest przedmiotem. Z mojej praktyki, przy robotach liniowych jednak byłbym za rozliczeniem kosztorysowym, przy kubaturówce jednak ryczałt. Dużo zależy od dokumentacji - jeśli jest dobrze przygotowana z porządną geologia, to można się pokusić o ryczałt przy liniowych.

5

bipi jest to budowa budowa budynku z przeznaczeniem na schronisko plus dokończenie istniejącego budynku

6

A jakiej "jakości" jest dokumentacja projektowa?

7

Ja bym poszedł w ryczałt.

8

Ja również, teraz będziemy remontować drogi, zakres spory ale dok. projektowa wypas, daję ryczałt.

9

ok. załóżmy że projekt jest cacy. ale jeśli coś wyskoczy to dajemy z wolnej ręki?

10

Jeżeli czegoś w PB nie ma to dlaczego nie dawać dodatkowych. Tylko musisz uważać - wady dokumentacji projektowej nie uprawniają do udzielenia zamówień dodatkowych - wtedy traktujesz te zamówienia jako "ekstrasy". Jeżeli to idzie z dofinansowania, to lepiej ich nie wykazywać i pokryć ze swoich.

11

Wg. mojego doświadczenia z zamówieniem dodatkowym przy klasycznym ryczałcie  jest zawsze kłopot, bo trudno jest udowodnić, że czegoś nie dało się przewidzieć  i tu organy kontrolne zawsze  mają pole do popisu.
Po za tym, przy ryczałcie wykonawca powinien uwzględnić ryzyko ewentualnych wad dokumentacji, a zamówienie wykonać zgodnie z dokumentacją i wiedzą techniczną czyli dobrze.
Na ostatnim szkoleniu prowadzący podpowiedział inne rozwiązanie tzw. rozliczenie mieszane ryczałtowo - kosztorysowe.
Może warto się zastanowić?

12

Z tym przewidzeniem wad dokumentacji, to nie jest takie proste, bo przecież za dokumentację odpowiedzialny jest Zamawiający a Wykonawca składa ofertę zgodnie z dokumentacją. Faktycznie - dobrym wyjściem jest wynagrodzenie mieszane, ale potrzebny jest doświadczony "w terenie" budowlaniec, żeby dobrze podzielić roboty na te rozliczane ryczałtem a te rozliczane kosztorysowo. Ja stosuję czasem mieszane właśnie do robót liniowych, np. przy kanalizacji: budowa kanału głównego i przepompowni ryczałtem a odwodnienie wykopów i przyłącza kosztorysowo. Ale wszystko zależy od wielu uwarunkowań wink

13 (edytowany przez hektor2014 2015-01-29 08:52:25)

Zgadza się , że nie jest to proste, ale najważniejsze, że jest to wykonalne!

Mój szkoleniowiec podał inny sposób:
Dajemy wykonawcy dokumentację i chcemy, żeby wycenił to w formie ryczałtu, a do umowy jest zobowiązany przedstawić nam kosztorys szczegółowy.
Dodatkowo przewidujemy w umowie rozliczenie wszelkich innych robot  niż ujętych w dokumentacji technicznej  tzw. robót dodatkowych, które są konieczne do wykonania i oddania do użytkowania przedmiotu umowy.
I w umowie przewidujemy w jaki sposób będziemy płacili wykonawcy za roboty dodatkowe czy ceny jednostkowe z kosztorysu ofertowego (jeżeli oczywiście takie pozycje występują) czy np na podstawie zeszytów secocenbudu  itp.

14

To ja już nie wiem! Serce woła ryczałt, kolega kosztorys

15

Zrób fuzję wink ryczałt na budowę nowego a kosztorys na przebudowę istniejącego tongue

16

ale ja nie rozumiem jaki masz Zamawiający 25 dylemat ?- czy jesteś stronnikiem Wykonawcy? co się martwisz za niego?
wynagrodzenie ryczałtowe bardzo dobre dla zamawiajacego, zero robót dodatkowych lub zamówień dodatkowych, inspektorzy nie ścibolą w papierach tylko pilnują roboty- rozliczenie za zakonczone elementy i się buduje...   lol

17

myszy1953 napisał/a:

lub zamówień dodatkowych, inspektorzy nie ścibolą w papierach tylko pilnują roboty-

Myszko, akurat zamówienia dodatkowe wystąpić mogą.

18

owszem ale są bardzo obwarowane więc należy przyjąć ,że ich nie będzie....

19

Zamawiający ma wydawać  środki publiczne nie sercem czy sumieniem (bo tego mieć nie powinien toż to maszyna) lecz zgodnie z ustawami ,które na nim wiszą jak miecz D....

i należy przestrzegać zasad i umów jak RYCZAŁT podpisujesz to ponosisz konsekwencje i jedna i druga strona a nie zastanawiać się ,że jakby co to mu zlecimy r. dodatkowe, uzup, zapomniane i inne ....