76

Odp: rażąco niska cena

A to już inna inszość:)

77

Wracając do wątku 58 czy ktoś może potwierdzić czy te obliczenia są dobre mam już w excelu napisane formuły w celu porównywania ofert do wartości zamówienia i chciałbym mieć pewność że są dobrze - wg mnie tak:
Porównujemy cenę oferty brutto z wartością zamówienia netto
np.
Cena oferty wynosi: 13.000 brutto
Wartość zamówienia:  9.000 netto
Wartość zamówienia obniżona o 30 % wynosi: 9.000 zł netto - 2.700 = 6.300 zł netto.
Reasumując cena oferty jest większa od wartości zamówienia pomniejszonego o 30 %
13.000 > 6.300 - nie wzywamy do wyjaśnień RNC

78

myszy1953 napisał/a:

ale jakich? - brutto z brutto porównujesz

widocznie jakieś wątpliwości są skoro tyle postów było po moim pytaniu.

pewnie sam autor tego artykułu za bardzo nie wiedział o co mu chodziło.

79

może trzeba wyjść od definicji "ceny"

80

I co to da? Cena ma swoją definicję a wartość swoją. Trzeba po prostu podejść do tego racjonalnie wink

81

Bitter napisał/a:

Ja tak to liczę:

1.
Wartość szacunkowa:         65 000,00 zł     netto, 70 200,00 zł brutto
30%  wartości zamówienia:                                21 060,00 zł brutto   

....

wszystko ok, tylko nie wiem czy te 30% wartości zamówienia nie powinno być:
30% x 65.000 = 19.500

82

szad napisał/a:
Bitter napisał/a:

Ja tak to liczę:

1.
Wartość szacunkowa:         65 000,00 zł     netto, 70 200,00 zł brutto
30%  wartości zamówienia:                                21 060,00 zł brutto   

....

wszystko ok, tylko nie wiem czy te 30% wartości zamówienia nie powinno być:
30% x 65.000 = 19.500

Art. 32. 1. ustawy - wartość zamówienia netto czyli
30%  wartości zamówienia:   30% x 65.000 = 19.500 netto, a nie 21 060,00

83

Bitter napisał/a:

"Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością." Netto jak byk ^^.

i służy tylko i wyłącznie ta wartość netto do określenia progu zamówienia a Wykonawcy płacisz wartość brutto -chyba ,że u Was netto?

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) cenie ? należy przez to rozumieć cenę w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 ustawy z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług (Dz. U. poz. 915)

Szacunkowa wartość zamówienia służy wyłącznie do ustalenia wartości zamówienia, co z kolei wiąże się z wyborem odpowiedniej procedury. Niie należy jej mylić z pojęciem "cena" wynikającym z ofert składanych przez wykonawców. Szacunkowa wartość zamówienia jak wskazuje przepis art. 32 ust.1. ustawy Pzp to całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością.

W ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia w sekcji IV.6 "Informacja o cenie wybranej i oferty oraz o ofertach z najniższą i najwyższą ceną" należy podać cenę wybranej oferty oraz cenę oferty najniższą i najwyższą. Podane wartości są wartościami brutto.

Co oznacza cena

Wynika to z definicji ceny, gdzie cena to wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym.

84

Myszki - ale Bitter ma rację - nie czepiaj się. Jeśli zastosować wykładnię językową 90.1, to cenę musisz porównać do wartości, czyli brutto do netto, co jest bez sensu. Dlatego do przepisu trzeba podejść racjonalnie.

85

Już tyle postów że nie wiem o co biega, czyli cały czas zastanawiacie się jak porównać cenę z oferty czyli brutto do szacunkowej wartości?

86

Ja się nie zastanawiam wink Staram się wytłumaczyć wink

87

Nie wiem czy warto i bezpiecznie samemu interpretować to co nabazgrali w ustawie, co autor pewnie miał na myśli, czy po prostu czytać wprost i stosować wykł. językową.

88

Powtarzam, cena brutto z oferty do ceny np. kosztorysowej netto.

89

Zgadzam się z Tobą Marcel.

90

Ja tak samo zgadzam się z Marcelem.

91

a gdzie następne strony?

92

A ja się nie zgadzam !!!!!!!!!

93

Ja się także nie zgadzam - nie ma czegoś takiego jak cena kosztorysowa (w dodatku netto!)! Myszki podały definicje ceny. Poza tym jeśli cos chcemy porównywać, to musi być porównywalne - netto z brutto porównywalne nie jest!

94

Hmmm.
Z drugiej strony jednak np.:
Wartość zamówienia:100.000 netto ? 70.000 -  wartości zamówienia netto obniżone o 30%
Wartość zamówienia:123.000 brutto ? 86.100 -  wartości zamówienia brutto obniżone o 30%
Czyli lepiej dla zamawiających wezwać do wyjaśnień oferty których cena < od wartości 86.100 brutto
Z porównania brutto do brutto zawsze się będzie można wybronić bo nawet jak źle zrozumiemy przepis to się zawsze się wybronimy ponieważ wezwiemy do wyjaśnień oferty z wyższego progu .

95

Zgodnie z odpowiedzią UZP z dnia 26.01.2015r udzieloną jednej z gmin cytuje:

"Zamawiający w celu ustalenia konieczności zwrócenia się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny  na gruncie art.90 ust. 1 ustawy PZP, powinien między innymi dokonać porównania ceny oferty, stanowiącej kwotę pieniężną uwzględniającą podatek od towarów i usług, do wartości zamówienia, tj. kwoty stanowiącej szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług.  W przypadku kiedy Zamawiający przewidzial udzielenie zam. uzupełniających , wartością zamówienia wskazaną w art 90 ust1 jest kwota stanowiąca szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy  za wykonanie zam podstawowego.
Obowiązek zwrócenia się do wykonawcy o ww. wyjasnienia będzie mieć miejsce wtedy, gdy z dokonanego w powyższy sposób porównania będzie wynikać, że cena oferty (kwota brutto) jest niższa o 30% od wartości zamówienia (kwota netto)"

96

... i ja się nie zgadzam z Marcelem & Company. Czyli jest 3:3. Też miałem wątpliwości w ww. przedmiocie, ale szalę na korzyść interpretacji bipi & myszy1953 przechyliło brzmienie art. 89.1.4, którego treść nie uległa w ostatnim czasie zmianie. Pamiętacie taką opinię UZP (fragment):

"Jak wynika z treści art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp punktem odniesienia dla kwalifikacji ceny jako rażąco niskiej jest ustalona przez zamawiającego cena za przedmiot zamówienia. Ceną ustaloną przez zamawiającego, która będzie stanowiła punkt odniesienia do stwierdzenia, czy mamy do czynienia z rażąco niską ceną, będzie
wartość przedmiotu zamówienia ustalona przez zamawiającego powiększona o podatek VAT. Przepis art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp wyraźnie bowiem wskazuje, iż chodzi o odniesienie ceny do przedmiotu zamówienia. W chwili oceny ofert, jedynym obiektywnym wyznacznikiem tego, czy cena może być uznana za rażąco niską jest
wartość zamówienia z podatkiem VAT. Wydaje się, iż punktem odniesienia nie może być sama wartość zamówienia, a więc wartość bez podatku VAT (art. 32 ust. 1 ustawy Pzp), bowiem zgodnie z art. 2 pkt 1 w zw. z art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach (Dz. U. z 2013 r., poz. 385, ze zm.), cena podawana przez wykonawców w swojej ofercie musi uwzględniać stawkę podatku VAT."

97

jak zwykle ustawodawca dał ciała.
Wartość zamówienia dla mnie to jak byk wartość netto.
W wyroku KIO 1883/14 z 23.09.2014 r. jest mowa o 30% względem kwoty, którą zamawiający zamierzał przeznaczyć na wykonanie zamówienia.
Teraz to już nic nie wiem.
Zresztą w tym art. chyba czytelniejszy zapis byłby w postaci cena oferty (...) jest niższa od 70% wartości zamówienia lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert.

dodajesz oferty, dzielisz przez ilość, dostajesz średnią, mnożysz przez 70% i otrzymujesz wartość do której porównuje się oferty.

bierzesz 70% wartości zamówienia i wszystko wiadomo.

98

no to jest wartość netto - do ustalenia progu zamówienia ale nie wartość do zapłacenia Wykonawcy

99

w tym art. jest mowa o wartości zamówienia. wiem, że to nie logiczne, ale jakby się trzymać literalnie tego zapisu to te 30% należy brać od wartości zamówienia (czyli od kwoty netto)

100

Też podtrzymuję że od netto,zresztą na szkoleniu też tak głosili wink