26

Odp: dot. rocznego sprawozdania

Czy w sprawozdaniu ujmujemy również:
-delegacje pracowników zamawiającego,
- wypłaty (wynagrodzenie) pracowników zamawiającego,
- koszty związane z mieszkaniówką takie jak: woda, ścieki, koszty eksploatacji, fundusz remontowy, wynagrodzenie zarządcy, centralne ogrzewanie?

a może o czymś jeszcze zapomniałam?

27

1 i 2: Nie
3: Na tak postawione pytanie trudno o jednoznaczną odpowiedź.

28

a co z opłatami za przynależnośc do organizacji?

29

mada napisał/a:

a co z opłatami za przynależnośc do organizacji?

opłata nie jest zamówieniem publicznym, ja nie ujmuje

30

a co mam zrobić jeżeli było przeprowadzone postępowanie do 30 000 euro i została podpisana umowa na pewną kwotę ale w rzeczywistości zadanie zostało wykonane za mniejszą kwotę. Jaką kwotę mam wziąć pod uwagę w sprawozdaniu?

31

kwota  z umowy do sprawozdania

32

Jeszcze jedno:
a co wydatkami związanymi ze wspólnotą mieszkaniową takie jak: woda, ścieki, koszty eksploatacji, wynagrodzenie zarządcy, fundusz remontowy, centralne ogrzewanie?
Ująć to w sprawozdaniu?

33

andrea_20 napisał/a:

Jeszcze jedno:
a co wydatkami związanymi ze wspólnotą mieszkaniową takie jak: woda, ścieki, koszty eksploatacji, wynagrodzenie zarządcy, fundusz remontowy, centralne ogrzewanie?
Ująć to w sprawozdaniu?

masz jakies umowy na scieki,wode itd?jesli masz i sa zawarte w innym roku niz 2014 to nie ujmujesz takich umow,faktur

34 (edytowany przez mada 2015-01-28 16:02:12)

a co jeśli:
1) postępowanie było prowadzone powyżej progu 207 tyś euro a wybrana oferta i tym samym wartość umowy jest poniżej 207 tyś euro - ujmuje w sprawozdaniu w tabeli do 207 tys euro tak?
2) postępowanie prowadzone w procedurze powyżej 207 tyś euro z podziałem na 3 części- zawieram trzy umowy, każda o wartości poniżej 207 tyś euro ale łącznie przekraczają ten próg - to w sprawozdaniu ujmuje jako jedno zamówienie powyżej 207 tyś euro i wykazuję jedna kwotę równą łącznej wartości tych umów?
i jeszcze jedno pytanie
3) w planie zamówień na 2014 przewidziane były 3 postępowania (dwa o szacunkowej wartości poniżej 207 tyś euro a jedno powyżej) ale z uwagi na tożsamość przedmiotową ich wartości zostały zsumowane i  przeprowadzne były 3 postępowania, każde w proc. unijnej - to w sprawozdaniu każde postępowaniu ujmuje jako osobną pozycje i kieruję się wartością zawartej umowy?

35

mada napisał/a:

a co jeśli:
1) postępowanie było prowadzone powyżej progu 207 tyś euro a wybrana oferta i tym samym wartość umowy jest poniżej 207 tyś euro - ujmuje w sprawozdaniu w tabeli do 207 tys euro tak?

nie. ujmujesz to w tabeli powyżej 207 tys. euro, bo wg takiego progu był ogłoszony przetarg.

2) postępowanie prowadzone w procedurze powyżej 207 tyś euro z podziałem na 3 części- zawieram trzy umowy, każda o wartości poniżej 207 tyś euro ale łącznie przekraczają ten próg - to w sprawozdaniu ujmuje jako jedno zamówienie powyżej 207 tyś euro i wykazuję jedna kwotę równą łącznej wartości tych umów?

wykazujesz jako 1 postępowanie, sumując wartość tych 3 umów, w tabeli powyżej 207 tys. euro, bo wg takiego progu był ogłoszony przetarg

i jeszcze jedno pytanie
3) w planie zamówień na 2014 przewidziane były 3 postępowania (dwa o szacunkowej wartości poniżej 207 tyś euro a jedno powyżej) ale z uwagi na tożsamość przedmiotową ich wartości zostały zsumowane i  przeprowadzne były 3 postępowania, każde w proc. unijnej - to w sprawozdaniu każde postępowaniu ujmuje jako osobną pozycje i kieruję się wartością zawartej umowy?

każde osobno, w tabeli powyżej 207 tys. euro, bo wg takiego progu był ogłoszony przetarg.

Jak masz wątpliwości, to zajrzyj pod te linki

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2886
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2822

36

A ja mam coś takiego - umowa sponsoringu. Sportowiec wyjeżdża na zawody w świat i w zamian za "manie" torby i koszulki z logo miasta zostaje zasponsorowany.
Czy można to traktować jako zamówienie?

37

Tak, wrzuć to w zamówienia. W końcu wydaliście publiczne środki na to.

38

A co z opłatami za
1. udział w zawodach sportowych
2. umowy zlecenia na prowadzenie wykładów i ćwiczeńz wykładowcami, umowy o dzieło
3. środki przekazane na zewnątrz jako nagrody
4. środki jako dotacje przekazane na rzecz klubów sportowych
5. ubezpieczenia pracowników i studentów 

- wrzucać do sprawozdania czy nie?

39

Proszę o odp na pyt.dot.sprawozdania czy ujmować:
1.zamówienia na prenumeraty były w 2013 a fry i zapłata w 2014
2.składki członkowskie w stowarzyszeniach na podstawie uchwał stowarzyszeń z 2013r
3.udział w szkoleniach cyklicznych (forum) na podstawie deklaracji z lat wczesniejszych
4.fry wystawione na OSP a zapłaciła gmina
5.Aneks do polisy z 2013r

40

Jeszcze raz dotacje w sprawozdaniu:
1) czy należy ująć w sprawozdaniu dotację dla szkół niepublicznych o uprawnieniach  szkół publicznych przyznawaną na podstawie uchwały Rady Powiatu?

41

Szkoda, że tego forum nie śledzą "cwaniaki" którzy wymyślają tak bzdurne przepisy.

42

czy ktos mi pomoże odpowiedzieć na pytania ,ponawiam:
Proszę o odp na pyt.dot.sprawozdania czy ujmować:
1.zamówienia na prenumeraty były w 2013 a fry i zapłata w 2014
2.składki członkowskie w stowarzyszeniach na podstawie uchwał stowarzyszeń z 2013r
3.udział w szkoleniach cyklicznych (forum) na podstawie deklaracji z lat wczesniejszych
4.fry wystawione na OSP a zapłaciła gmina
5.Aneks do polisy z 2013r

43 (edytowany przez jarosław 2015-02-03 15:52:26)

Zamówienia udzielone w 2013 zostały ujęte w sprawozdaniu za 2013 r.
1 - nie
2 - nie
3 - zależy od charakteru deklaracji ale zakładam lepiej uznać szkolenia za oddzielne umowy zawarte w 2014
4 - kto jest stroną umowy OSP czy gmina. Jak wrzucisz osp do sprawozdania nikt ci nic nie zrobi (OSP na pewno sprawozdania nie złoży)
5 - zamówienie zostało udzielone w 2013 - nie

44

Ponawiam pytanie, proszę o odpowiedź, dzięki bardzo
1) czy należy ująć w sprawozdaniu dotację dla szkół niepublicznych o uprawnieniach  szkół publicznych przyznawaną na podstawie uchwały Rady Powiatu?

45

A jeśli udzielaliśmy zamowienia wspólnego jako pełnomocnik przeprowadzający postępowanie (procedura pełna-unijna), a umowy były podpisywane przez każdy podmiot odrębnie, a wartość każdej odrębnej umowy jest albo poniżej 30tys euro, albo nieco wyżej. To w jaką rubrykę w sprawozdaniu powinny być wpisywane kwoty z umów?
- wg wartości umowy (czyli poniżej)
- wg procedury (ja myślę że nie za bardzo).
Proszę o oświecenie.

46

Jarosław-dzięki
Mam jeszce taki problem:
Umowa zawarta w dniu 18,03,2014 na czas nieokreslony i w treści pisze, że na podstawie art.4 pkt 8 ustawy .Umowa dotyczy usługi przeytrzymywania i opieki bezdomnych psów. w umowie pisze , że tytułem wynagrodzenia przyjmujący zlecenie otrzyma kwotę  150,00-300,00 zł plus za każdy dzień hospitalizacji 15,00-30,00 zł w zależności od poniesionych kosztów. I co ja mam z tym zrobić?. Przeglądnęłam faktury z 2014 i nijak kwoty z faktur się maja do tego zapisu.

47

To nikt u was nie zatwierdza/opisuje faktur pod wzg zgodności z umową?
Sposoby są 2: albo przeliczysz wartość  usług udzielonych w 2014 i przemnożysz x 4 i tak wpiszesz do sprawozdania, albo posłużysz się wartością z szacunku i tak wpiszesz do sprawozdania, ponieważ wartością umowy na czas nieoznaczony jest wartość ustalona z uwzględnieniem okresu 48 miesięcy wykonywania zamówienia.

48

Pomocy, odpiszcie, proszę!!!!

49

dzięki  za pomoc Katiqq ale brnę dalej i znów wątpliwości czy ując w sprawozdaniu:
1.zawarta umowa w 2014r na kwotę  1000,00 ale nie doszła do skutku-rozwiazano
2.Odsetki od pozyczek WFOŚ-noty odsetkowe
3.wpisowe do ligii (żeby mogli grac w danej hali)
4.jako gmina powierzylismy na podstawie umowy  z 2011r -(przedłużenie aneksem w 2013 i 31.12.2014 )sieć wod-kan w eksploatację Związkowi Międzygminnemu, którego jesteśmy członkiem i przychodza nam  faktury na ug za wodę i ścieki w budynku ug i innych naszych budynkach
5.Zakupione od Wojewódzkiej Strazy Pożarnej przez Gminę mundury, koszulki
Prosze o pomoc

50

Warto wykazac taką dotację. Art 4.7 Pzp mówi o dotacjach nie dzieląc ich na kategorie.

Zamówienie wspólne - decyduje wartość całego zamówienia a nie poszcz. umów.

Umowa z 18.03.14 - powinna być wam znana wartość tej umowy przed jej podpisaniem, np przez określenie w budżecie środków jakie na nią zostały zabezpieczone (oczywiście x 4)