51

Odp: dot. rocznego sprawozdania

wenorika1 napisał/a:

dzięki  za pomoc Katiqq ale brnę dalej i znów wątpliwości czy ując w sprawozdaniu:
1.zawarta umowa w 2014r na kwotę  1000,00 ale nie doszła do skutku-rozwiazano
2.Odsetki od pozyczek WFOŚ-noty odsetkowe
3.wpisowe do ligii (żeby mogli grac w danej hali)
4.jako gmina powierzylismy na podstawie umowy  z 2011r -(przedłużenie aneksem w 2013 i 31.12.2014 )sieć wod-kan w eksploatację Związkowi Międzygminnemu, którego jesteśmy członkiem i przychodza nam  faktury na ug za wodę i ścieki w budynku ug i innych naszych budynkach
5.Zakupione od Wojewódzkiej Strazy Pożarnej przez Gminę mundury, koszulki
Prosze o pomoc

Ad. 1 pomimo wszystko wpisałabym, bo umowę zawarto (podobna syt. jak z dotacjami udzieliłaś, ale zwrócono - i tak wykazujesz w sprawozdaniu),
Ad. 2, 3,  czy to są zamówienia publiczne? bo mam wątpliwości,
Ad. 4 pojęcia nie mam, ale wydaje mi się , że wykazujesz wartość aneksu/szacunku  z 2014 r.
Ad. 5 wykazujesz jeśli zakupiono w 2014 r.

52

Justine napisał/a:

A jeśli udzielaliśmy zamowienia wspólnego jako pełnomocnik przeprowadzający postępowanie (procedura pełna-unijna), a umowy były podpisywane przez każdy podmiot odrębnie, a wartość każdej odrębnej umowy jest albo poniżej 30tys euro, albo nieco wyżej. To w jaką rubrykę w sprawozdaniu powinny być wpisywane kwoty z umów?
- wg wartości umowy (czyli poniżej)
- wg procedury (ja myślę że nie za bardzo).
Proszę o oświecenie.

Wykazujesz wg procedury, ale wpisujesz wartość tej, którą sami podpisaliście.

53

jeszcze raz dotacje:
1. czy dotacje przyznane dla stowarzyszeń w ramach konkursu, gdzie zawarto łącznie 36 umów na łączną kwotę 80.000złotych potraktować jako jedne zamówienia i wówczas wpisać w tabeli nr II poz. 17? czy też każdą umowę potraktować osobno i wówczas każdą z tych umów ująć w tabeli nr II poz. 1? proszę o pilną odpowiedź

54

i jeszcze jedno:
czy jeżeli przyznano dotację na kwotę 10.000zł. to ująć wartość w poz. 17 tabeli nr II czy w poz. 1 ?

55

1. dotacje przyznane dla stowarzyszeń w ramach konkursu, gdzie zawarto łącznie 36 umów na łączną kwotę 80.000złotych potraktować jako jedne zamówienia i wówczas wpisać w tabeli nr II poz. 17  - ze wzg na kwotę wykazujesz w tabeli II.1 (x podmiotów otrzymało dotacje, ale kwota ogólna jest mniejsza niż wynikająca z 4.8)
2. czy jeżeli przyznano dotację na kwotę 10.000zł. to ująć wartość w poz. 17 tabeli nr II czy w poz. 1  - ze wzg na kwotę wykazujesz w tabeli II.1

56

Katigg dziękuje bardzo za odpowiedź
a jeśli chodzi o dotacje dla szkół niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych, wartość łączna przekracza 14.000 i 30.000euro też, to czy wpisać w poz. 17 łączną wartość jako jedno zamówienie  , czy też potraktować osobno każdą dotację dla danej szkoły i w sytuacji gdy jest mniejsza niż 14.000/30.000euro to uwzględnić w poz. 1 tabeli II a gdy wartość dotacji dla danej szkoły jest wyższa od 14.000/30.000 euro to poz. 17?

57

Ja wykazuję dotacje dla szkoły x jako jedną dotację i wtedy wg wartości albo II.1 jeśli ogólna kwota jest niższa niż 30 tys ?, albo II.17 jeśli kwota jest wyższa niż 3o tys. ?.

58

czyli muszę potraktować każdą dotację dla danej szkoły z osobna, tak?

59

Właśnie dzwoniłam do UZP i uzyskałam informację, że wszystkie dotacje zliczyć i wstawić do II.17 bez względu na wartość.

Dobrze, że zadzwoniłam...

60

Katiqq napisał/a:

Właśnie dzwoniłam do UZP i uzyskałam informację, że wszystkie dotacje zliczyć i wstawić do II.17 bez względu na wartość.

Dobrze, że zadzwoniłam...

W  TYM ROKU też tak zrobiłam

61

Wydaje mi się, że tu jest coś pomieszane.
Na którymś szkoleniu była mowa, że jeśli można zastosować wyłączenie przedmiotowe to trzeba brać pod uwagę wartość i jeśli jest ona mniejsza niż wskazana w 4.8, to i tak ze wzg na kwotę wrzucamy to do II.1.

No i mam - opinia UZP
W części odnoszącej się do podania liczby i wartości zamówień udzielonych bez stosowania przepisów ustawy Pzp, w związku z zastosowaniem wyłączenia z treści w art. 4 pkt 1-3, 6, 7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zamawiający uwzględnia wyłącznie te zamówienia (bez względu na formę prawną zawartej umowy), których wartość przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp. Innymi słowy, jeżeli zamawiający udzielił zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp powołując się przy tym na jedną z przesłanek określonych art. 4 pkt 1-3,6,7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zaś wartość tak udzielonego zamówienia nie przekraczała równowartości kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający nie uwzględnia przedmiotowego zamówienia w tabeli II w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość zamówienia. W powyższej sytuacji zamówienie to powinno zostać włączone do tabeli II w części odnoszącej się do wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość zamówienia.

62

Katiqq napisał/a:

Wydaje mi się, że tu jest coś pomieszane.
Na którymś szkoleniu była mowa, że jeśli można zastosować wyłączenie przedmiotowe to trzeba brać pod uwagę wartość i jeśli jest ona mniejsza niż wskazana w 4.8, to i tak ze wzg na kwotę wrzucamy to do II.1.

No i mam - opinia UZP
W części odnoszącej się do podania liczby i wartości zamówień udzielonych bez stosowania przepisów ustawy Pzp, w związku z zastosowaniem wyłączenia z treści w art. 4 pkt 1-3, 6, 7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zamawiający uwzględnia wyłącznie te zamówienia (bez względu na formę prawną zawartej umowy), których wartość przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp. Innymi słowy, jeżeli zamawiający udzielił zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp powołując się przy tym na jedną z przesłanek określonych art. 4 pkt 1-3,6,7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zaś wartość tak udzielonego zamówienia nie przekraczała równowartości kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający nie uwzględnia przedmiotowego zamówienia w tabeli II w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość zamówienia. W powyższej sytuacji zamówienie to powinno zostać włączone do tabeli II w części odnoszącej się do wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość zamówienia.

dokladnie....i tego sie trzymalam w tamtym roku

ale w tym roku wrzucilam te cholerne dotacje w jeden worek... mysle ze to jest bardziej czytelne, daje konkretna informacje

63

Lepiej chyba trzymać się tego, co naskrobali w tej opinii, a nie tego, co kto powiedział przez telefon, nawet jeżeli to pracownik uzp.

64

W kolejnej rozmowie pan wytłumaczył mi, że należy trzymać się tego, co zawarto w III części opinii, odpowiedź 3:
"Natomiast, wysokość środków dotacji ze środków publicznych, jeżeli dotacje te są przekazywane na podstawie ustaw (por. art. 4 pkt 7 ustawy Pzp), podlega zamieszczeniu w wierszu 17 tabeli II formularza rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach.".

I teraz bądź mądry i pisz wiersze, która opinia ważniejsza???

65

Pan chyba nie do końca wie o co biega... . To dotyczy sytuacji, gdy przekraczamy próg 30.000 euro.

Poza tym, w kolejnej części masz coś takiego:
Sposób przekazania w rocznym sprawozdaniu informacji o zamówieniach udzielonych bez stosowania przepisów ustawy Pzp na podstawie jednej z przesłanek określonych w art. 4 pkt 1-3, 6, 7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, których wartość nie przekraczała równowartości kwoty, o której mowa w art. 4 pkt 8 ustawy Pzp.
Pytanie:
Czy w sytuacji, gdy zamawiający udzielił zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp powołując się na jedną z przesłanek określonych w art. 4 pkt 1-3,6,7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zaś wartość tak udzielonego zamówienia nie przekraczała równowartości kwoty, o której mowa w art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający winien uwzględnić to zamówienie w rocznym sprawozdaniu o udzielonych zamówieniach w tabeli II w wierszu 1 w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość udzielonego zamówienia czy w jednym z wierszy 2 ? 32 w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość udzielonego zamówienia?
Odpowiedź:
Podejmując decyzje w przedmiocie udzielenia danego zamówienia publicznego, w pierwszej kolejności, należy rozważyć wystąpienie przesłanki wyłączenia stosowania ustawy Pzp innej niż wartość zamówienia. Przesłanki te mają pierwszeństwo zastosowania, z uwagi na fakt, iż obowiązują one bez względu na wartość zamówienia, ustaloną przez zamawiającego. Dopiero w dalszej kolejności zamawiający może dokonać analizy pod kątem wyłączenia stosowania przepisów ustawy Pzp do udzielenie danego zamówienia na podstawie przepisu art. 4 pkt 8 tejże ustawy.

Natomiast, dla celów sprawozdawczych przyjęte zostały zasady opisane w opinii prawnej, zamieszczonej na stronie internetowej Urzędu Zamówień Publicznych, pt. ?Zasady sporządzania rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach publicznych?. A zatem, jeżeli zamawiający udzielił zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp powołując się na jedną z przesłanek określonych w art. 4 pkt 1-3, 6, 7 i 10 -13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zaś wartość tak udzielonego zamówienia nie przekraczała równowartości kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający nie uwzględnia przedmiotowego zamówienia w tabeli II w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość zamówienia. W powyższej sytuacji, zamówienie to powinno zostać uwzględnione w tabeli II w części odnoszącej się do wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość zamówienia (wiersz 1).

66

sama juz nie wiem jak robić, też zadzwoniłam do UZP, Pani potwierdziła, że należy patrzyć na wartość dotacji dla danej szkoły, jeżeli jest niższa niż 30.000euro, wówczas w poz. 1, natomiast jak jest wyższa od 30.000euro wówczas poz  17

67

I prawidłowo, tego się trzymać!

68

W jakiej wartości dotacje podajecie?