1

Temat: jawność zamówień do 30.000 euro

Czy zasada jawności ma zastosowanie do zamówień poniżej 30.000 euro tzn. czy jawne są umowy poniżej progu w tym umowy np. zlecenia czy o dzieło zawarte z osobami fizycznymi?

2

Odp: jawność zamówień do 30.000 euro

tak

3

Może trochę więcej szczegółów, bardzo potrzebuję jakiś konkretów: na potrzeby sprawozdania do UZP zrobiłam w swojej jednostce wykaz wszystkich umów o zamówienia publiczne (podprogowych i tych powyżej 30.000 euro), który przekazałam do działów z prośbą o sprawdzenie kompletności informacji. Chciałam dobrze ... , a wyszło jak zwykle: zrobiła się afera, że zasada jawności nie ma zastosowania do umów podprogowych, bo do nich nie stosuje się ustawy Pzp, a ja udostępniłam dane osobowe (głównie chodziło o umowy zlecenia np. z naszymi pracownikami - w wykazie były podane dane typu m.in. imię i nazwisko/ nazwa wykonawcy no i oczywiście wysokość wynagrodzenia).

4

Igulinka2014 napisał/a:

...zrobiłam w swojej jednostce wykaz wszystkich umów o zamówienia publiczne (podprogowych i tych powyżej 30.000 euro), który przekazałam do działów z prośbą o sprawdzenie kompletności informacji. Chciałam dobrze ... , a wyszło jak zwykle: zrobiła się afera, że zasada jawności nie ma zastosowania do umów podprogowych, bo do nich nie stosuje się ustawy Pzp, a ja udostępniłam dane osobowe (głównie chodziło o umowy zlecenia np. z naszymi pracownikami - w wykazie były podane dane typu m.in. imię i nazwisko/ nazwa wykonawcy no i oczywiście wysokość wynagrodzenia).

wink a aferę rozpętały osoby które najmniej się znają, i chętnie schowałby wszystkie umowy głęboko do szuflady.
To, że zasady jawności nie stosuje się do zamówień poniżej 30tys euro to bzdura. Jest np. ustawa o dostąpienie do informacji publicznej, na podstawie której musisz ujawnić np. takie umowy. Można zapytać również, co wykonawcami którzy prowadzą działalność gospodarczą i mają z wami umowy? Oczywiście ochrona danych osobowych jak najbardziej działa, ale w jakim zakresie?

5

Imię i nazwisko oraz kwota czasem okres realizacji przy usługach ciągłych - i wystarcza wink Na wszelki wypadek zawierałbym w umowach klauzulę o udostępnieniu tych informacji (często tak zamawiający robią).

6

Dokładnie tak jak piszesz covec. Ponoć największym problemem jest adres "ujawniony" przy osobach fizycznych (raport pobiera automatycznie dane z systemu), nie wiem co w tym tajnego skoro wszyscy razem pracujemy i te adresy są nam znane.
Sprawdza się jednak stara zasada: jak nie wiadomo o co chodzi .....................

7

A u mnie jakieś stowarzyszenie powołało się na ustawę o dostępie do informacji publicznych i musimy "wywalić" na BIP wszystkie ubiegłoroczne umowy. Tyle w temacie nieujawniania.

8

Katiqq napisał/a:

A u mnie jakieś stowarzyszenie powołało się na ustawę o dostępie do informacji publicznych i musimy "wywalić" na BIP wszystkie ubiegłoroczne umowy. Tyle w temacie nieujawniania.

Katiqq a jaki dokładnie zakres informacji udostępnisz? Czy wnioskodawca jakoś szczególnie uzasadnił swój wniosek?

9

Wniosku nie widziałam, ale dostanie wykaz  komu, ile i przez jaki okres.

10

Dziękuję wszystkim.