1

Temat: Kryterium oceny ofert - GWARANCJA

Witam, kilka pytań.

PN powyżej progu, dofinansowany.
Roboty budowlane (sieci, węzły) zgodnie z załączoną dok. techniczną. Możliwość zastosowania rozwiązań równoważnych.

1. Rozumiem, że obowiązkowo w tym przypadku muszę dorzucić dodatkowe Kryterium?

Jeśli tak, to :

2. Jedyne sensowne i najmniej dyskusyjne wydaje mi się GWARANCJA.
Problem w tym, że zawsze miałem w umowie dwie gwarancje:
a) GWARANCJA wykonania np. 60 miesięcy
b) GWARANCJA na urządzenia, równa gwarancji producenta ale nie krótsza niż 24 miesiące

Czy dodając gwarancję do Kryterium oceny, powinienem ująć tylko tą wykonania, czy zrobić 2 dodatkowe kryteria, osobno dla GWARANCJA wykonania osobno na urządzenia.
Widzę to tak:

a) cena - 94 % ,  GWARANCJA wykonania - 6%

b) cena - 94%, GWARANCJA wykonania - 3%, GWARANCJA na urządzenia - 3%

Jak myślicie?

3. W przypadku gwarancji, widzę takie 3 możliwości naliczania pkt. (zakładamy ze 60 miesięcy to jest maksymalna GWARANCJA).

a)  (GWARANCJA oferty ocenianej / 60 miesięcy) * 6pkt.
b) (GWARANCJA oferty ocenianej / najdłuższa GWARANCJA wśród ofert ważnych) * 6pkt.
c)na sztywno, np.
36 miesięcy - 0 pkt.
42 miesiące - 1pkt.
....
72 miesiące - 6 pkt.

4. Dodatkowe zapisy:
W przypadku nie wpisania długości gwarancji oferta podlega odrzuceniu.
W przypadku podania gwarancji krótszej niż minimalna, tj. 36 miesięcy oferta podlega odrzuceniu.
W przypadku podania gwarancji dłuższej niż maksymalna, tj. 72 miesiące ????

tu nie wiem cy odrzucenie czy przyjęcie 72 miesięcy.
Gorzej jak poda np 120 miesięcy i ujmie to w cenie, a ja mu wyliczę jako 72 miesiące.

I na koniec pytanie zupełnie z innej beczki. Czy podajecie podstawę Dz. U. z 2013r. poz. 907 z późn. zm. czy Dz.U. z 2014r. poz. 1232  z późn. zm. ?
Mam problem bo zawsze się gubię w tych wersjach jednolitych, ujednoliconych, itp  :-)

Dzięki

2

Odp: Kryterium oceny ofert - GWARANCJA

Dla potrzeb oceny ofert wyznaczyłabym termin minimalny (wymagany przez Zamawiającego np. 24 m-ce) i maksymalny np. 36 m-cy (żeby nie dochodziło do absurdów, po co nam np. 30 letnia gwarancja??? - kryterium byłoby fikcją).
Wtedy W mogą podawać termin w przedziale od 24 do 36 m-cy. Jeśli W poda więcej niż 36 m-cy zapisałabym, że do punktacji będzie uwzględnione 36 m-cy, a jeśli nic nie poda to dostanie 0 pkt (nie odrzucałabym - szkoda ofert), ale jeśli W zaproponuje termin krótszy niż 24 m-ce to wtedy oferta do odrzucenia. Oczywiście wszystkie te zapisy musiałyby się znaleźć w SIWZ.

Jeśli chodzi o wzory do obliczeń, wszystko zależy jaką rangę chcemy nadać danemu kryterium.

3

Napisz o gwarancji ogólnie, bez rozbijania na szczegóły, jak da mniejszą niż wymagana do odrzucenia powyżej maksymalnej, będzie punktowana jak  max. np. 60 miesięcy.
     MINIMALNY wymagany przez Zamawiającego okres gwarancji na roboty budowlane 
       dostarczone i zamontowane urządzenia wynosi 36 miesięcy.
       W przypadku podania przez Wykonawcę krótszego niż wymagany okresu gwarancji na
       roboty budowlane lub nie podanie (wpisanie) gwarancji, oferta Wykonawcy zostanie 
       odrzucona na podstawie art. 89 ust.1 pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych, jako 
       niezgodną z SIWZ.
     MAKSYMALNY okres gwarancji na roboty budowlane dostarczone i zamontowane
       urządzenia uwzględniony do oceny ofert wynosi 60 miesięcy. Jeżeli Wykonawca
       zaoferuje okres gwarancji dłuższy niż 60 miesięcy do oceny ofert zostanie przyjęty okres
       60 miesięcy i taki zostanie uwzględniony także w umowie. Wykonawca, który zaoferuje
       najkorzystniejszy okres (60 miesięcy) otrzymuje maksymalna liczbę punktów w ramach
       kryterium gwarancja.

4

Jak Igulinka2014. Chociaż Marcela sposób, aczkolwiek bardziej radykalny, jest również dopuszczalny.

5 (edytowany przez Arek1980 2015-01-19 13:59:41)

Marcel podoba mi się to co zaproponowałeś.

1.
Mam tylko wątpliwości co do łączenia gwarancji na roboty i urządzenia.
Gwarancja 60 miesięcy do standard, więc nie może to być moje minimum.
Natomiast 60 miesięcy na urządzenia to już dużo, zważywszy, że standardowo producent daje 24 miesiące.
Dlatego mam wątpliwości co do tego połączenia, bo albo dostanę w ofercie gwarancję np. 36 miesięcy co będzie zbyt mało dla wykonawstwa robót, albo dostanę np 60 miesięcy, a to będzie już dużo w odniesieniu do urządzeń, więc sporo przypłacę w ofercie.

2.
Marcel czy może być ocena stopniowa, czyli jak podałem w przykładzie:
36 miesięcy - 0pkt
42 miesiące 1 pkt
itd ?

3.
Nie wiem też, czy nierówne traktowanie W, że tego co da mniej to odrzucam, a tego co  za dużo to przyjmuję z max wartością jaką przyjąłem.
Tym bardziej, że jak da np. gwarancję o kilka lat dłuższą niż mój max, to wliczy to w cenę. Ja mu zbiję punkty na gwarancji bo mu ją skrócę, a cena zostanie wysoka.
A może być sytuacja, że jego oferta będzie jedyną ważną ofertą.
Pytanie jak wtedy zareaguje kontrola, że płacę za coś czego nie otrzymam bo sam skróciłem okres gwarancji przyjęty do wyceny przez Wykonawcę.

4.
MIRAS, jak dla mnie i za krótka gwarancja i brak to do odrzucenia. Piszecie 0 pkt ok. ale jaką będę miał gwarancję ? rozumiem, że minimalną? A może to jedyna oferta, on wliczył maksymalna do wyceny tylko zapomniał wpisać... ?

Jak sądzicie?

6

2.2. Ocenie podlegać będzie gwarancja ponad wymagane minimum.
a) Oferta z najdłuższym okresem gwarancji (jednak nie krótszym niż 60 miesięcy i nie
dłuższym niż 84 miesiące) = 2 punkty
b) Zaoferowanie gwarancji równej wymaganemu minimum (60 miesięcy) spowoduje
nieprzyznanie żadnego punktu w tym kryterium.
c) Zaoferowanie gwarancji poniżej wymaganego minimum spowoduje odrzucenie oferty
zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp.
d) W przypadku gdy wykonawca zaoferuje okres gwarancji powy?ej wymaganego
maksimum zamawiający do oceny ofert przyjmie 84 miesiące, natomiast do umowy
zostanie wpisany okres gwarancji zaproponowany przez wykonawcę.
e) Okres gwarancji pozostałych ofert będzie liczony wg proporcji matematycznej
z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku:
        Gob-60
B=  { Gn-60} x 2

B ? ilość punktów
Gob ? okres gwarancji oferty badanej
Gn ? oferta z najdłuższym okresem gwarancji (jednak nie dłuższym niż 84 miesięcy)
gwarancja wymagana  60 m-cy 0  punktów

7

Jak każdy z nas przyjmie to wolna wola, byle by nie godziło to w czyn nieuczciwej konkurencji oraz nie powodowało wzrostów cen ofertowych. Przeglądając SIWZ widzę że co zamawiający to inne zapisy.
Owszem nie trzeba pisać o urządzeniach że gwarancja ma być adekwatna do r.budowlanych a więc zamiast pisać że na dostarczone i zamontowane urządzenia można wpisać po prostu gwarancja na wykonane roboty budowlane lub gwarancja i rękojmia gdyż rękojmię też można przedłużyć.

8

Igulinka2014 napisał/a:

a jeśli nic nie poda to dostanie 0 pkt (nie odrzucałabym - szkoda ofert),

Skoro nie poda nic to co wpiszesz do umowy?, jak dla mnie przyjmowanie, domniemanie że będzie oferował wówczas minimalny okres jaki żąda zamawiający to nieco ryzykowne.

9 (edytowany przez Arek1980 2015-01-20 06:45:11)

Dzięki za tyle pomysłów.

Reasumując:

1. Sprawa oczywista i nie podlegająca dyskusji - należy określić minimum i maksimum gwarancji.
2. Sposób liczenia albo tak jak w #6 albo (ku czemu się skłaniam) stopniowany np co 6 miesięcy 1 pkt więcej, skala np od 0-5.

edit. Tak myślę, że jednak wzorem będzie lepiej, bo przy stopniowaniu trzeba jeszcze przewidzieć co będzie jak poda np 40 miesięcy a było stopniowane 36, 42, 48, itd.

3. Co do błędów w wypełnianiu gwarancji:
  a) brak określenia długości gwarancji - jak Marcel, nie będę domniemywać ile miało być -
       ODRZUCENIE 89.1.2
  b) określenie gwarancji poniżej minimum - j.w. ODRZUCENIE 89.1.2
  c) określenie gwarancji powyżej maksimum - tu są rozbieżności. Nie podoba mi się pomysł przyjęcia jako maksimum a wpisania do umowy tego okresu który podał Wykonawca, dla mnie to trochę śliskie.
Ja optuję za odrzuceniem oferty. Tak samo jak W który podał poniżej minimum tak samo W który podał powyżej maksimum postąpili niezgodnie z SWIZ. Należałoby chyba potraktować ich RÓWNO... ?

Chyba że w sytuacji gdy będziemy używać punktowania na sztywno,   np. 36 miesięcy - 0 pkt, 42 miesiące - 1 pkt, na końcu będzie taki zapis: 72 miesiące i więcej  - 5 pkt.
Jak myślicie?

4. Ostatnia sprawa. Czy jest możliwość zastosowania 2 kryteriów o których pisałem:
a) gwarancja wykonania
b) gwarancja na urządzenia ?

5. Marcel i na koniec pytanie do Ciebie: jest różnica czy gwarancja wynosi 60 miesięcy czy gwarancja i rękojmia wynosi 60 miesięcy ? Rękojmia dla moich robót wynosi 12 miesięcy i jest uregulowana prawnie. Jeśli mam osobno gwarancję na 5 lat, to jaki sens dodawać przy gwarancji zwrot rękojmia? Szczerze mówiąc, zawsze miałem z tym problem...

10

my żądamy na przedmiot umowy więc z urządzeniami i nie należy się przejmować gwarancjami producentów bo ten ma 12, ten 24 a jeszcze inny inne okresy gwarancji.

11 (edytowany przez Arek1980 2015-01-20 07:00:18)

Zgadza się. Ale jak pisałem, 60 miesięcy na wykonanie jest średnim okresem gwarancji na wykonanie. Na urządzenia to już jest bardzo dużo i może mnie sporo kosztować w ofertach.
Póki miałem 1 kryterium oceny miałem takie zapisy dot. gwarancji:

1.    Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości na wykonany przedmiot Umowy.
2.    Okres gwarancji jakości wynosi 60 miesięcy, liczony od daty  ostatniego protokołu odbioru końcowego.
3.    Na urządzenia zakupione przez Wykonawcę, Wykonawca udziela gwarancji zgodnej
z gwarancją jaką dają ich producenci, lecz nie krótszą niż 24 miesiące, liczoną od daty ostatniego protokołu końcowego.

12

Arek1980 napisał/a:

5. Marcel i na koniec pytanie do Ciebie: jest różnica czy gwarancja wynosi 60 miesięcy czy gwarancja i rękojmia wynosi 60 miesięcy ? Rękojmia dla moich robót wynosi 12 miesięcy i jest uregulowana prawnie. Jeśli mam osobno gwarancję na 5 lat, to jaki sens dodawać przy gwarancji zwrot rękojmia? Szczerze mówiąc, zawsze miałem z tym problem...

Zapoznaj się z definicją gwarancji i rękojmi, poznasz różnice wink

13

Zastanawiam się, czy przyznajecie punkty w kryterium okres gwarancji, wykonawcom, którzy wskazali minimalny czas wymagany przez zamawiającego. Z góry przyznajecie 0 pkt, czy może wyliczacie punktacje w tym kryterium dla wszystkich ofert, jednak wówczas wykonawcy, którzy wskazali najniższy czas też otrzymają punkty w tym kryterium.

Wiadomym jest, że jedno i drugie wyliczenie będzie prawidłowe, ale czy można przyznawać punkty wykonawcom, którzy wskazali minimalny czas?

14

Ja bym optował za 0 za minimalną gwarancję.

Możesz to zrobić na 2 sposoby:

1. sztywno przyjąć punktację np.: 36 miesięcy -  0pkt, 42 miesiące - 1 pkt, itd
2. albo zastosować wzór przedstawiony przez myszy1953 w #6, wtedy gdy wykonawca da minimalną gwarancję to wychodzi 0 pkt.

15

0 pkt za minimum.

16

Arek1980 napisał/a:

2. albo zastosować wzór przedstawiony przez myszy1953 w #6, wtedy gdy wykonawca da minimalną gwarancję to wychodzi 0 pkt.

przy tym założeniu ile dasz punktów W. który daje 40 miesięcy gwarancji?

17

Czyli aby oferenci, którzy wskażą najniższą gwarancję otrzymali 0 pkt. muszę we wzorze odjąć minimalny wymagany okres gwarancji od  okres gwarancji oferty badanej jak i
oferty z najdłuższym okresem gwarancji.

Dobrze rozumuję?

18

Tak.
Przelicz sobie na podstawie kilku wzorów smile, jak również tego powyżej proponowanego.

19

dzięki Marcel smile

20

Marta czuję ten problem tak samo jak Ty.
Dlatego w #9 pkt.1 napisałem o tym i osobiście zrezygnowałem.
Ale w niektórych postępowaniach widziałem takie opcje i dlatego podałem taką możliwość.

Kurcze, męczę się jaki zapis dać w siwz gdy W poda dłuższą gwarancję niż wymagana.
1. przyjąć do obliczeń i do umowy maksymalną, którą zakładaliśmy
2. odrzucić ofertę jako niezgodną z siwz (analogicznie do sytuacji gdy poda krótszą niż min.)

Może jakieś głosowanie? :-)

21 (edytowany przez sinek 2015-01-21 10:35:51)

Zamieściłbym chyba informację, że w przypadku, gdy któryś wykonawca zaoferuje gwarancję dłuższą od maksymalnej, ta będzie z automatu obniżona właśnie do tej maksymalnej.

Warunek odnośnie gwarancji (minimalna ilość) jest spełniony, więc ciężko odrzucić.

22

Marta napisał/a:
Arek1980 napisał/a:

przy tym założeniu ile dasz punktów W. który daje 40 miesięcy gwarancji?

Mam ten sam problem co Arek1980 i Marta
Co w przypadku gdy ktoś da wartość pomiędzy przedziałami 36 miesięcy -  0pkt, 42 miesiące - 1 pkt, itd
np 40 miesięcy
Czy ktoś może coś zaproponować????

23

Albo opisz, że punkty przyznajesz za każde pełne 6 miesięcy, albo zastosuj wzór analogiczny do wzoru, który podały Myszki (zamiast 60 wstaw 36).

24

Dzięki Bipi.

25

bipi napisał/a:

Albo opisz, że punkty przyznajesz za każde pełne 6 miesięcy, albo zastosuj wzór analogiczny do wzoru, który podały Myszki (zamiast 60 wstaw 36).

ale komplikujecie - najprościej jest podać wzór

1.1 całkowita cena ofertowa brutto ? 90 %, będzie oceniane na zasadzie minimalizacji
1.2 okres gwarancji ? 10 %, będzie oceniane na zasadzie maksymalizacji - tj.: ? od 36 do 60 miesięcy.

Zamawiający określa akceptowalny okres gwarancji obejmujący ? minimalny od 36 miesięcy i maksymalny do 60 miesięcy. Wykonawca winien w ofercie podać okres gwarancji pomiędzy 36 a 60 miesięcy włącznie.  Wykonawca winien podać ilość miesięcy, np. 58 (liczba całkowita).

A )  CAŁKOWITA CENA OFERTOWA                                           
                                       najniższa oferowana cena z ważnych ofert (WARTOŚĆ)            
         ilość punktów = ------------------------------------------------------- x 100 pkt x 90 %   
                                      cena badanej oferty spośród ważnych ofert (WARTOŚĆ)                        

B) OKRES GWARANCJI           

okres gwarancji zaproponowany w ofercie ocenianej spośród ważnych ofert
               ilość punktów = ------------------------------------------------------- x 100 pkt x 10 %   
                                 najdłuższy okres gwarancji zaproponowany spośród ważnych ofert   

Ważne oferty zostaną przeliczone wg powyższych wzorów. Jako najkorzystniejsza zostanie uznana oferta, która uzyska największa ilość punktów, tj. suma punktów A + B.

I już