1

Temat: opłacona polisa, czy aneks również

wykonawca zobowiązany jest złożyć wraz z ofertą opłaconą polisę i taką nam złożył, jednak była ona aneksowana w zakresie sumy gwarancyjnej którą zwiększono (pewnie na potrzeby postepowania przetargowego) tutaj nie otrzymałam już potwierdzenia opłacenia składki związanej z aneksem? termin wymagalności w dniu otwarcia ofert jeszcze nie minął. czy taka gwarancja jest do uznania, czy jednak ta składka za aneks również powinna być uiszczona?

2

Odp: opłacona polisa, czy aneks również

"...termin wymagalności w dniu otwarcia ofert jeszcze nie minął..." - czyli jest opłacona w dniu otwarcia ofert.

3

Gdyby była to nowa polisa to jest problem, a jeżeli jest to aneks do polisy opłaconej to jestem na tak.

4

moja obawa tylko stąd, że  aneks dotyczył zwiększenia sumy gwarancyjnej, która miała potwierdzać spełnianie warunków udziału w postepowaniu

5

Zwiększenie sumy nie wiązało się z wniesieniem opłaty?

6

Z wątku wynika że tak.

7 (edytowany przez Katiqq 2015-02-05 06:14:58)

Marcel napisał/a:

Z wątku wynika że tak.

Dzień dobry. A gdzie Ty to widzisz Marcelku?
bo ja widzę to: tutaj nie otrzymałam już potwierdzenia opłacenia składki związanej z aneksem?
ale być może jeszcze nie do końca mam oczęta otwarte...

8

Katiqq napisał/a:

A gdzie Ty to widzisz Marcelku?

A proszę - post nr 1:

annaanna napisał/a:

(...) jednak była ona aneksowana w zakresie sumy gwarancyjnej którą zwiększono(...)

9

A ja zapytałam o to, czy zwiększenie sumy nie wiązało się z wniesieniem opłaty, a nie czy zwiększono sumę gwarancyjną.
Zakładam, że mogło być tak, że przyszedł człowiek, powiedział, że chce zwiększyć sumę o 100 tys. a pani napisała aneks i zaprosiła go do kasy celem wniesienia opłaty za samo zwiększenie sumy gwarancyjnej, natomiast pozostałe składki spłaca zgodnie z generalną umową.

10

annaanna napisał/a:

termin wymagalności w dniu otwarcia ofert jeszcze nie minął.

A więc widzisz Katiqq że wcale do kasy iść nie musiał a może opłacić przelewem w danym terminie.

11

Ale ja nie wiem czy termin wymagalności dotyczy zwiększonej sumy, czy składki z polisy głównej.

12

aneks dotyczył zwiększenia sumy gwarancyjnej więc moim zdaniem opłata ta była związana właśnie z tą sumą gwarancyjną, a co w momencie, kiedy wykonawca wcale nie wniesie tej opłaty? I pozostanie z gwarancją na sumę gwarancyjną niższą, wtedy już bnie spełnia warunku udziału w postępowaniu.

13

To już chyba powinien wiedzieć sam pytający.

14

więc chyba nie mogę uznać tego aneksu, chyba że wniesie tę gwarancję

15

A wiesz, że ja chyba wykonałabym telefon do ubezpieczyciela i zapytała, czy oni traktują samo zwiększenie sumy gwarancyjnej bez wniesienia stosownej opłaty jako obowiązujące (chyba tak, skoro wystawiają aneks), czy dopiero po wniesieniu opłaty.
Dziwne, że na aneksie nic nie ma.