1

Temat: ratować czy odrzucić?

Witam
Proszę pomóżcie sad
PN , 2 części -I  - XY, część II ? WZ. Dwa odrębne formularze ofertowe z odpowiednio wpisaną treścią ?w odpowiedzi na ogłoszenie opublikowane na(?) składam ofertę na zadanie pod nazwą XY?
Część I zamówienie wykonam/y za  cenę ??..
Formularz ofertowy dla 2 zadania
?w odpowiedzi na ogłoszenie opublikowane na(?) składam ofertę na zadanie pod nazwą WZ?
Część II zamówienie wykonam/y za  cenę ??..
Wykonawca składając ofertę nie załączył Formularza dla II części  tylko przerobił Formularz dla części I w wyszło mu: ?w odpowiedzi na ogłoszenie opublikowane na(?) składam ofertę na zadanie pod nazwą XY? Część II zamówienie wykonam/y za  cenę ??..
Oczywiście złożył również ofertę na część I.
Czy jest to złożenie dwóch ofert na tą samą część? Poprawić nie bardzo ?. Chociaż domyślam się , że jego wolą było złożenie ofert na cz. I i II. Co z tym zrobić?
Dodam, że w postępowaniu złożono 11 ofert i dwóch Wykonawców tak "uprościło" sobie sprawę.

2

Odp: ratować czy odrzucić?

a nie jest to inna omyłka nie wpływająca na treść oferty? Czy mieliście zastrzeżone, że wykonawca ma korzystać z waszych formularzy?

3

Nie chodzi mi o sam fakt "formy" formularza, tylko oświadczenie woli Wykonawcy na co składa ofertę.
1 oferta złożona na część I i nazwa tej części XY
2 oferta złożona na część II ale nazwa została z XY zamiast WZ

4

Opisz mu tę sytuację co zrobił i zażądaj wyjaśnień (87.1).
Zakładam, że napisze: oczywiście oferta na zadanie XY dotyczy zadania I. I wówczas należy zastanowić się czy taka omyłka będzie podlegała poprawieniu jako inna omyłka polegająca na niezgodności  oferty ze specyfikacja istotnych warunków zamówienia , niepowodująca istotnych zmian w treści oferty.

Czy zmiana byłaby istotna, to już musisz sam osądzić.

5

znalazłam opinię wiceprezesa UZP z 05.08.2014 gdzie pisze:
"Jednocześnie należy podkreślić, że instytucja korygowania przez Zamawiającego ofert wykonawców służy przywróceniu prawidłowego kształtu oświadczenia woli wykonawcy, które z różnych przyczyn wadliwie zostało wyrażone w ofercie przez wykonawcę, jak też zapewnieniu jego zgodności z SIWZ. (...) Ponieważ dotyczy błędów , o których mowa w art. 87 ust. 2 ustawy Pzp, a więc uchybień o charakterze niedopatrzeń, błędów niezamierzonych, drobnych różnic itp, poprawienie ich w żadnym wypadku nie może prowadzić do merytorycznej zmiany oferty. A zatem, korekta omyłek ma charakter deklaratywny w tym sensie, że nie prowadzi do żadnych zmian w oświadczeniu woli, a jedynie usuwa nieprawidłowości i ewentualne nieporozumienia na przyszłość."

Z jednej strony jest to ewidentny błąd (jak dla mnie) polegający, iż W nie zwrócił uwagi na tytuły części postępowania i ich nie zmienił. Jeśli poprawię w tej części Formularza tytuł na podstawie art.87.2.3) to również będę musiała wezwać o uzupełnienie pełnomocnictwa, które do obu ofert złożył takie samo czyli tylko w treści dot. cz. I  - XY.
Problem w tym, że zamówienie finansowane z UE i na pewno będzie kontrolowane więc odrzucę - będzie źle; poprawie - też może się okazać, że źle... Błeee.

6

Zastanawiam się właśnie ja ma się błąd niezamierzony do zmiany treści formularza oferty...

Poszłabym w pierwszej kolejności w kierunku wyjaśnień, a potem zastanawiała się nad resztą.

7

Wyjaśnienia tylko wydłużą procedurę, a odpisze zapewne, że jak złożył dwie oferty to oczywiste, że zamiarem złożenia jednej na I część i  drugiej na II część. Tym bardziej, że jest najtańszy i o 45% jego oferty są niższe od średniej złożonych ofert i wartości zamówienia. Więc mam do tego jeszcze zapytanie o rażąco niską cenę.
Jeśli poprawię jako inna nieistotna pomyłka, zawsze mogą się nie zgodzić, ale będą się tłumaczyć z rażąco niskiej ceny... no i to pełnomocnictwo, które będą musieli uzupełnić...

8

"skorzystanie przez zamawiającego z art. 87 ust. 1 pzp może być wręcz nieodzowne nie tylko dla oceny, czy doszło w ogóle do pomyłki, lecz również dla stwierdzenia, w jaki sposób należałoby ją poprawić.? (KIO 838/12)

zamówienie finansowane z UE powiadasz?

9

Wydaje się, że problem nie w tym czy została złożona oferta na jedno z zadań z omyłką, lecz czy w omawianym stanie faktycznym można w ogóle mówić o skutecznym złożeniu oferty (?) Mówimy o pryncypiach, a więc jeżeli ceny są różne (a domyślam się, że pewnie tak jest) to poprawiamy jako oczywista omyłka językowa w oznaczeniu i tyle. Zakładam, że oferta ma najniższa cenę i aktualnie zajmuje pierwsza pozycję w rankingu ... będzie gimnastyka, oj będzie ;-) Podpowiadam, że wyjaśnienia w tym przypadku zagmatwają jeszcze bardziej sprawę, a więc ... nie rekomenduję, nie tym razem Katiqq :-)

10

Katiqq napisał/a:

" zamówienie finansowane z UE powiadasz?

Jak ja lubię takie zamówienia wink
Ograniczyłam się do minimum dokumentów (formularz ofertowy, oświadczenie KRS lub CEiDG) i warunków...  a tu masz... Formularz musiał poprawiać jakby nie mógł sobie pobrać drugiego do II części... wrrrr

11

radas napisał/a:

a więc ... nie rekomenduję, nie tym razem Katiqq :-)

Ja waham się między: albo dorzucić art. 89.1.1)  - dwie oferty na to samo zadanie, albo poprawić art. 87.2.1) lub 3) - dzisiaj nie myślę chyba jasno...

12

Radas! miło Cię ... czytać w końcu! Gdzie się podziewałeś?

Zakładając, że wredna IP przenicuje taki przetarg, jak wszystkie inne i chcąc uciąć wszelkie spekulacje co do zasadności odrzucenia oferty, z tzw ostrożności procesowej wezwałabym do złożenia wyjaśnień. Nauczona doświadczeniem wolę mieć jeden papier więcej niż mniej.
Nie chodzi mi o to aby wyciągać tę ofertę za uszy, ale o dołożenie należytej staranności w jej badaniu.

13

Wyjaśnienia oczywiście wchodzą w grę, ale czy z innych zapisów w ofercie jasno nie wynika do jakiego zadania ją złożono?

14

Zgadzam się z Tobą. Wyjaśnić zawsze kiedy mam wątpliwości co do treści oświadczeń, dokumentów lub treści oferty. Jednak w tym przypadku nie wiem o co miałabym zapytać...

15

Och Katiqq ... rzeki przepłynąłem, góry pokonałem wink
Dobrze znowu być w dobrym towarzystwie, no i aż miło popatrzeć jak aktywnie działacie. Przede mną okres instalacji po przerwie, a potem ... rękawy do łokci i ... jedziemy z tym koksem, ku chwale Ojczyzny oczywiście ...
Wracając do wątku głównego - ta należyta staranność to czasami bokiem wychodzi, więc apeluję o bardziej zdecydowane ruchy albo w jedną albo w drugą, albo coś jest oczywiste, albo są wątpliwości, ja bym ratował (...)

16

A co to jest innego jak nie treść oferty?

Zamawiający powziął wątpliwość której części dotyczy złożona oferta ponieważ zapis "składam ofertę na zadanie pod nazwą XY" świadczy o tym, że dotyczy cz. 1, natomiast zapis "Część II zamówienie wykonam/y za  cenę" wskazuje na część 2.

17

Marcel napisał/a:

Wyjaśnienia oczywiście wchodzą w grę, ale czy z innych zapisów w ofercie jasno nie wynika do jakiego zadania ją złożono?

Nawet pełnomocnictwo dołączone do drugiej oferty wskazuje na część I. Jedynie zaadresowana koperta i wskazanie cena  - część II (tutaj poprawili) świadczą, że chcieli złożyć ofertę na część II a nie dwie oferty na część I.
Natomiast : "w odpowiedzi na ogłoszenie wywieszone (...) składam ofertę na ....i tutaj zła nazwa zadanie/części.
I właśnie nie wiem co z tym ich oświadczeniem woli w nagłówku Formularza zrobić.

18

radas napisał/a:

Och Katiqq ... rzeki przepłynąłem, góry pokonałem wink
Dobrze znowu być w dobrym towarzystwie, no i aż miło popatrzeć jak aktywnie działacie. Przede mną okres instalacji po przerwie, a potem ... rękawy do łokci i ... jedziemy z tym koksem, ku chwale Ojczyzny oczywiście ...
Wracając do wątku głównego - ta należyta staranność to czasami bokiem wychodzi, więc apeluję o bardziej zdecydowane ruchy albo w jedną albo w drugą, albo coś jest oczywiste, albo są wątpliwości, ja bym ratował (...)

Cieszę się Twoją radością big_smile

Znając złośliwość kontrolerów jeśli poprawiono by zapisy i przypisano ofertę do zadania 2 bez wyjaśnień, wredny kontrolujący mógłby powiedzieć: Ha! a dlaczego pan zadecydował do którego zadania jest przypisana ta oferta, bez dania racji wykonawcy? A może w ofercie 1 jest błąd, bo wykonawca miał za cel złożenie jej do zadania 2?
Proszę tu zapłacić korektę!

Tak sobie zakładam właśnie, chociaż moje szare komórki mają dosyć na dzisiaj

19

radas napisał/a:

i niech się tłumaczą z RNC a jak nie wytłumaczą to do odrzucenia wink

Poważnie też się skłaniam do poprawy  - zawsze mogą się nie zgodzić... i do odrzucenia wink

20

aaaa i pełnomocnictwo muszą uzupełnić dla części II ....

21

Należy zwrócić się z żądaniem wyjaśnienia na okoliczność podejrzenia RNC, żądanie powinno wymusić na wykonawcy udzielenie szczegółowych wyjaśnień, szczególnie w omawianym przypadku należy zwrócić się z konkretnymi pytaniami. Oczywiście zawsze będzie mógł napisać, że się pomylił i zaniżył chociaż nie chciał, itp, itd.

22

Iwo napisał/a:

Poważnie też się skłaniam do poprawy  - zawsze mogą się nie zgodzić... i do odrzucenia wink

... a tego to już z nie rozumiem (?) W jakim trybie zamierzasz dokonać tej korekty?

23

a miało być tak łatwo i przyjemnie... W zawsze czymś mnie zaskoczą... na 11 postępowań tylko jedno poszło gładko. ehhhh

24

radas napisał/a:
Iwo napisał/a:

... a tego to już z nie rozumiem (?) W jakim trybie zamierzasz dokonać tej korekty?

art. 87.2.3), bo pod pisarska jakoś mi nie pasuje...

25

Iwo napisał/a:

art. 87.2.3), bo pod pisarska jakoś mi nie pasuje...

... i uważasz, że złożenie oferty z błędnym oznaczeniem jest niezgodnością z treścią siwz, która nie ma istotnego wpływu na treść oferty (?)