1

Temat: wyjaśnienia oferty

Witam,
Zamawiający do formularza ofertowego dołączył tabelę zgoności, w której wykonawca miał wpisać obok żądanego proponowany parametr.Obaj  nie dał tabeli zgodności. Pierwszy jedynie w formularzu ofertowym wpisał model, którego jest producentem. Nie mam możliwości sprawdzenia parametrów. Drugi nie podał modelu a jedynie napisał, że parametry zgodne z żądanymi.
1. Czy mogę żądać wyjasnień z 87.1 czy może żądać uzupełnienia - jesli tak to na jakiej podstawie?
2. Co w przypadku niedostarczenia wyjasnień lub dostarczenia takich, z których za wiele nie wynika.

2

Odp: wyjaśnienia oferty

Nie wiem czy wyjaśnienia pomogą gdyż mogą zmienić treść złożonej oferty a w zasadzie ją uzupełnią.

3

Pytanie - czy mieli do oferty dołączyć tabelkę zgodnie z par 6.1.1 rozporządzenia ?

4

Stan faktyczny przedstawiony przez pasikonik83 wskazuje raczej, że oferta kwalifikuje się do odrzucenia.

5

Też tak mi się wydaje.

6

Darek W. napisał/a:

Pytanie - czy mieli do oferty dołączyć tabelkę zgodnie z par 6.1.1 rozporządzenia ?

Przepraszam za nieobecność, śpieszę z wyjaśnieniami:

W SIWZ była informacja nt. sposobu przygotowania oferty, tj:
Wykonawca na potwierdzenie zgodności oferowanego przedmiotu zamówienia z SIWZ przedstawi ?Tabelę zgodności oferowanego przedmiotu zamówienia z wymaganiami Zamawiającego? sporządzoną według wzoru stanowiącego załącznik do SIWZ. Dokument ten stanowi treść oferty Wykonawcy.

Do oferty należy dołączyć w szczególności:
Formularz ofertowy wypełniony zgodnie ze wzorem stanowiącym załączniknr I doSIWZ,
...
Tabelę zgodności oferowanego przedmiotu zamówienia z wymaganiami Zamawiającego (zgodnie ze wzorem podanym w załączniku do SIWZ)

W formularzu ofertowym był zapis:
JA NIŻEJ PODPISANY OŚWIADCZAM, ŻE:
zapoznałem się z treścią SIWZ i nie wnoszę do niej zastrzeżeń,
....,
potwierdzenie zgodności oferowanego przedmiotu zamówienia z SIWZ stanowi TABELA ZGODNOŚCI,
... .

W SIWZ w części dotyczącej dokumentów nie ma mowy o tabeli zgodności.

7

Do odrzucenia z zastrzeżeniem 

Darek W. napisał/a:

8

Marcel napisał/a:

Do odrzucenia z zastrzeżeniem 

Darek W. napisał/a:

Czy powodem jest 87.1 zdanie 2?