1

Temat: czynność bezprawna zamawiającego

Jeden z wykonawców przesłał pismo ( nie powoływał się na żaden artykuł Pzp), że bezprawnie zatrzymaliśmy mu wadium. Wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej zostało wysłane,  w tym samym dniu co zawiadomienie. Po prostu, jeszcze fizycznie nie dotarło do wykonawcy. Czy tego wykonawcę należy wpisać w protokole, że poinformował zamawiającego o czynności bezprawnej (art. 181 Pzp) ?

2

Odp: czynność bezprawna zamawiającego

Art. 181. 1. Wykonawca lub uczestnik konkursu może w terminie przewidzianym do wniesienia odwołania poinformować zamawiającego o niezgodnej z przepisami ustawy czynności podjętej przez niego lub zaniechaniu czynności, do której jest on zobowiązany na podstawie ustawy, na które nie przysługuje odwołanie na podstawie art. 180 ust. 2.

Dopuściliście się jednej z tych czynności? Jeśli nie (jak twierdzisz) to ja zrobiłbym sobie jedynie notatkę o okolicznościach w jakich dostałem pismo i tyle.

3

ab123 napisał/a:

Czy tego wykonawcę należy wpisać w protokole, że poinformował zamawiającego o czynności bezprawnej (art. 181 Pzp) ?

Raczej nie.

4

A ja mam wątpliwości; wydaje mi się, że każdą informację, jaka wpłynęła do Zamawiającego, należy wzmiankować w protokole, nawet najbardziej absurdalną - fakt jest fakt, na marginesie - ciekawe czy wysłaliście dokument wadialny po lekturze informacji (w tym samym dniu) ... niejako z inspiracji ... czy przed doręczeniem informacji, a więc niezależnie (?)

5

Samo zatrzymanie wadium (bezprawne czy też nie) to sprawa na drodze cywilnej.

6

Cześć Marcel smile
... oj i tu akurat chyba nie jest tak do końca, przynajmniej nie zawsze.

7

Wadium zostało wysłane w tym samym dniu, co zawiadomienie. Pismo wykonawcy ujęłam w załącznikach do protokółu. Poinformowałam pisemnie również wykonawcę, że wadium zostało wysłane itp.   W protokole chodziło mi o punkt dot. środków odwoławczych -     wykonawca poinformował zamawiającego o czynności bezprawnie podjętej lub zaniechanej.

8

Moim zdaniem jest to zaniechanie czynności, do której Z jest zobowiązany na podstawie ustawy, na którą nie przysługuje odwołanie na podstawie art. 180 ust. 2 i stosowna notatka powinna być uwzględniona w protokole.

9

Katiqq napisał/a:

Moim zdaniem jest to zaniechanie czynności, do której Z jest zobowiązany na podstawie ustawy, na którą nie przysługuje odwołanie na podstawie art. 180 ust. 2 i stosowna notatka powinna być uwzględniona w protokole.

Pełna zgoda:)

10

Jakże się cieszę big_smile

11

Zaniechania nie było, ale niech będzie dla świętego spokoju odzwierciedlenie stanu faktycznego w protokole smile

12

Wg wykonawcy było zaniechanie, bo nie dostał gwarancji