1

Temat: egzamin czeladniczy

Czy oplata za egzamin czeladniczy podlega ustawie Pzp?

2

Odp: egzamin czeladniczy

A jaka kwota smile

3

Eee, opłata czeladnicza?

4

edelka napisał/a:

Czy to dostawa, usługa czy rb. ??

5

Chodzi o to czy przeprowadzenie egzaminu czeladniczego to zamówienie publiczne...
Opis faktury: opłata za egzamin czeladniczy.
Faktura wystawiona przez Izbę Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości...
Pod fakturą jest pismo, iż uchwałą Izby zostaje zmniejszony koszt przeprowadzenia egzaminu czeladniczego dla konkretnej osoby (na nasz wniosek).
(wartość poniżej 30.000 euro)

6

Ja jestem przekonany, że to jest zamówienie publiczne, tyle, że poniżej 30tys euro.
Może warto poszukać w okolicach art. 4 pkt ...6pzp? Gdyby były jeszcze wątpliwości (bo trudno powiedzieć ile w sumie jest takich egzaminów i czy nie zostanie przekroczona kwota 30tys euro.

7 (edytowany przez Marta 2015-02-06 11:21:43)

wszelkie opłaty nie są dla mnie zamówieniem publicznym
jak niby mielibysmy wybrac wykonawce innego niz ten konkretny???

8

edelka napisał/a:

edelka - rozgranicz lub powiedz więcej - 1. opłata czy 2. usługa np. za szkoleniowa w zakresie: ............+ egzamin czeladniczy

a nie - lakoniczne pytasz ...

1. - nie
2. - tak

9

edelka, czy możesz jeszcze napisać, czy pracodawca sam skierował pracownika na taki egzamin/ szkolenie w ramach podwyższenia kwalifikacji? W przypadku odpowiedzi pozytywnej można jeszcze pomyśleć o wyłączeniu stosowania pzp (niezależnie od kwoty, która sama w sobie jest wystarczająca do niestosowania ustawy) na podstawie art. 4 pkt 4 pzp. Podstawa jest dosyć pojemna smile

10

dopytam kadrowej i dam znać.

Ale wydaje mi się, że jest to oplata jedynie za egzamin.

11

Jeżeli kwestie opłaty za egzamin regulują przepisy (za co, w jakiej wysokości) to dla mnie taka opłata nie jest zamówieniem publ.

12

Też tak uważam smile