Odp: rażąco niska cena
oj na szkoleniach to takie durnoty plotą ,że strach!!!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
oj na szkoleniach to takie durnoty plotą ,że strach!!!
jak da radę i jest taka możliwość to zmienić szacunek, żeby pasował. innego wyjścia nie widzę.
Po wszczęciu postępowania nie można zmienić wartości szacunkowej zamówienia
ZRÓBCIE COŚ Z TYMI STRONAMI !!!
W sumie też jestem zaskoczony taką interpretacją (brutto oferty do netto szacunku) ale innej definicji wartości zamówienia próżno szukać w ustawie. W kolejnych przepisach "wartość zamówienia" konsekwentnie odwołuje się do progów z art 11 ust 8 czyli do wartości netto (nawet w samym art 90 ust 4).
Przepis art 90 ust 1 stanowi dla wykonawcy pewną uciążliwość i w razie wniesienia odwołania może być tak interpretowany że 30% wartości zamówienia to wartość netto. Jeżeli będzie to jedyna przesłanka do stwierdzenia że wykonawca przedstawił rażąco niską cenę bez podania innych okoliczności może się okazać że zamawiający przegra.
Wydaje mi się że wykładnia będzie właśnie taka - brutto oferta / netto wartość zamówienia. Na razie nam praktykom zostaje zdrowy rozsądek i w tym przypadku litera prawa.
nie denerwuj się ja juz to przeszłam wchodzisz w indeks i naciskasz na stronę w tym wypadku 5
logika wskazuje ,że już na starcie dajemy fory!!! wykonawcom o wartość podatku, a w robotach b. 23 % to nie w kij dmuchał
Zawsze można zwrócić się o wyjaśnienie rnc , nawet kiedy będzie mniej niż 30 %.
możesz zwrócić się " jak cena oferty wydaje się " czyli np. 25 a w szczególności niższa o 30% to masz obowiązek
Obiecałam, że napiszę co się dowiedziałam na temat wykładni art. 90 ust.1.
Jestem po wykładzie dr Wł. Dzierżanowskiego, który stwierdził, że językowa wykładnia kompletnie nie oddaje celu, dla którego ten artykuł utworzono. Kwoty analizowane należy ubruttowić, albo unettowić (podmiotowe zwolnienia z VAT!) i porównać oferty, przy czym do porównania średniej arytmetycznej należy pamiętać, że uwzględnia się także oferty odrzucone, wykonawców wykluczonych, ale także oferty złożone po TSO, ale przed otwarciem.
Dzięki za info
ale także oferty złożone po TSO, ale przed otwarciem.
To trzeba teraz otwierać koperty z takimi ofertami?? Wcześniej odsyłałem (poniżej progów) bez otwierania
Widać że z interpretacją zapisów po noweli coraz gorzej , co jeden to lepszy a wykładni jednolitej brak
To trzeba teraz otwierać koperty z takimi ofertami?? Wcześniej odsyłałem (poniżej progów) bez otwierania
Od 29 stycznia 2010 r. obowiązuje zmienione brzmienie art. 84 ust. 2 gdzie znajdował się zapis: Ofertę złożoną po terminie zwraca się bez otwierania po upływie terminu przewidzianego na wniesienie protestu.
W obecnym stanie prawnym zapis ten nie obowiązuje.
nadinterpretacja jak można brać pod uwagę cenę oferty nie branej w ogóle pod uwagę ,która nie powinna być oceniana jej nie ma !!!
a gdzie to koleżanka wyczytała ,że nie obowiązuje bo ten art. jakoś widzę
Koleżanka Katiqq ma rację - kiedyś był zapis "bez otwierania" teraz tego nie ma. Myszki - myślę, że to Ty nadinterpretujesz - 90.1 wyraźnie wskazuje: (...)wszystkich złożonych ofert(...) i nie ma tutaj nic co wskazywałoby na oferty ważne, nieodrzucone czy badane.
ale co to za róznica czy ja ją otworzę czy nie jak mam ją zaraz zwrócić to może dla kontroli powinno się ją skserować ,że taka w ogóle była i zostala wliczona do średniej ... ludzie idzie zwariować
ja bylam na szkoleniu gdzie uczestnik stwierdzil " że u nich w gminie ta ustawa się nie przyjęla" autentyk
Ciekawe, czy nie przyjmują się też protokoły z kontroli NIK, RIO...
uczestnik stwierdzil " że u nich w gminie ta ustawa się nie przyjęla"
uśmiałem się tak, jak nie pamiętam kiedy
Tak serio, przepis dotyczący odsyłania ofert bez otwierania "trwał" od marca 2004 roku do czerwca 2010r. Ciekawi mnie, do kogo odsyłaliście opakowane oferty na których nie było oznaczenia nadawcy? U mnie brak oznaczenia nadawcy jest nagminny.
Jeszcze jedno, 6 lat było trzeba na zmianę tego wg mnie niepotrzebnego przepisu...
A i z tym z art. 90 "...w szczególności jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert,..." faktycznie należałoby zastanowić się może nad kserowaniem ofert złożonych po czasie...nie ma wzmianki skutecznie/nieskutecznie złożonych
bierzmy również pod uwagę te "złożone na pół " - ze złożonych na pół bierzemy pod uwagę połowę ceny - chyba ,że jest złożona na cztery to trzeba wymyślić jakiś wzór matematyczny nie do obalenia pi razy drzwi razy wysokość lamperii - taki żarcik.
jeśli będę miała ze średniej złożonych ofert rnc to sobie dorobimy jakąś złozoną po terminie a przed otwarciem odpowiednią i cena już nie będzie rażąco niska...
Ja stoję murem po stronie Myszki (!), albowiem prezentuje zdrowe podejście do tematu bez naleciałości bzdurnych interpretacji. Zlitujcie się ... kto Wam pozwolił na grzebanie w ofertach złożonych po terminie, pytam kto? Przepis ustawy mówi jasno - co wolno zamawiającemu uczynić ze spóźnioną ofertą - wyłącznie zwrócić BEZ ZBĘDNEJ ZWŁOKI. Wybaczcie ale osobiście nie uważam aby grzebanie w ofercie oraz ujawnianie, co takiego wstydliwego lub mniej wstydliwego kryje oferta spóźniona jest, było i będzie nielegalne. BEZ ZBĘDNEJ ZWŁOKI oznacza bez podejmowania jakichkolwiek innych dodatkowej czynności zmierzających w jakimkolwiek innym kierunku aniżeli zwrot na adres nadawcy. Amen.
. BEZ ZBĘDNEJ ZWŁOKI oznacza bez podejmowania jakichkolwiek innych dodatkowej czynności zmierzających w jakimkolwiek innym kierunku aniżeli zwrot na adres nadawcy. Amen.
No jeśli jakaś czynność wynika wprost z ustawy, to nie jest ona (ta czynność) dodatkowa, czy niepotrzebna - w tym wypadku odczytanie ceny jest tą czynnością. Amen
bipi proszę Cię ... jeżeli nademną nie chcesz się zlitować, to przynajmniej nad moimi dziećmi się zlituj
Art. 90 ust. 1 pzp - w części wprowadzenia do wyliczenia - zawiera zwrot "średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert" - interpretacja celowościowa i systemowa tego przepisu wskazuje, że nasz racjonalny ustawodawca miał na myśli wszystkie oferty podlegające badaniu i ocenie, a nie oferty podlegające WYŁĄCZNIE zwrotowi na adres nadawcy. Koniec i bomba, a kto czytał ten trąba!
Ja wiem, że TWOJA interpretacja jest jedyna i prawidłowa ale pozwól, że ja będę miał odmienną
Pan Dzierżanowski stworzył swoim poglądem oferty złożone w terminie i złożone po terminie ale przed otwarciem
ktoś madry kiedyś powiedział głupotę nalezy eliminować a nie powielać
Do bipi:
Twoja interpretacja ma jedną zasadniczą słabość - na jakiej podstawie sądzisz, że ze zwrotu "wszystkich złożonych ofert" wynika, że w grę wchodzą również oferty NIE ZŁOŻONE w terminie?
Pozwól, że zredukuję do absurdu: jeżeli wszystkie - to wszystkie, a więc również te które wpłynęły po otwarciu ofert, dlaczego nie?
Jestem za bipi, nie ma przeciwwskazań aby taką ofertę otworzyć i przyjąć do zbadania średniej celem rażąco niskiej ceny.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc