1

Temat: odtajnienie informacji

witam
Jak robicie w przypadku konieczności odtajnienia informacji. Mam już wyjaśnienia i jasne wyroki, że informacje, które zastrzegł wykonawca są do odtajnienia. I teraz co robię:
1. informuję wykonawcę, że odtajniam jego ofertę, w tym piśmie czy podaję jakiś termin po którym to odtajnię jak nie wniesie sprzeciwu, czy jakąś podstawę prawną co będzie jak taki sprzeciw wniesie?
2. Co się dzieję z oferta gdy wykonawca nie zgodzi się na odtajnienie - chociaż ewidentnie informacja może zostać odtajniona?
3. Kiedy informuję wykonawcę o odtajnieniu - zaraz po zbadaniu okoliczności?

z góry dzięki za pomoc

2

Odp: odtajnienie informacji

Zawsze informuję Wykonawcę że utajnienie jest bezzasadne i wysyłam zawiadomienie po zbadaniu sprawy.

3

a jakaś podstawa prawna do ewentualnego odwołania? takie coś tu w ogóle może mieć miejsce?

4 (edytowany przez radas 2015-02-09 13:07:53)

Bezpieczne wydaje się zawiadomić i odczekać 10 dni na ewentualne odwołanie, pytanie czy takie odwołanie -ograniczone wyłącznie do czynności odtajnienia - nie będzie z góry skazane na niepowodzenie.

5

z tego co się dowiedziałam to na pewno poniżej progów, wykonawca może w tym przypadku skorzystać z Pzp z art. 181 ust. 1. czyli trzeba odczekać z odtajnieniem jak w przytoczonym art. Jeżeli jednak wykonawca wnosi sprzeciw ,a zmawiający odtajni dokumenty bo w jego ocenie one podlegają odtajnieniu (tutaj zamawiający jakby w niektórych przypadkach nie ma wyjścia ) to wykonawca może wystąpić o odszkodowanie na drodze sądowej. generalnie przetarg może być ok, a zamawiający "namoczy" na odtajnieniu.
Tak jeszcze dla wykonawców: jak utajniacie referencje (jak musicie) to utajniajcie  również kolumnę  z nazwą odbiorcy ;-).