1

Temat: odrzucic czy wykluczyć... ?

Cześć ...  mam przetrag jedna z ofert przewyższa wartość kwotowy jaka podał zamawiający przy otwarciu ofert. Co zrobić z tą ofertą: mam ją odrzucić czy wykluczyć i jaka podstawe przyjąc ... Dzieki za porady ... pozdrawiam

2

Odp: odrzucic czy wykluczyć... ?

Jeżeli masz kilka ofert, a jedna (lub kilka) przekracza kwotę jaka masz na sfinansowanie zamówienia - nie odrzucasz jej. Gdyby natomiast najkorzystniejsza oferta przekroczyła tę kwotę, a nie miałbys mozliwości przesunięcia srodków na to zamówienie, wówczas uniewazniasz postepowanie (93.1.4)

3

A więc mam ją zbadać tak samo jak inne pozostałe trzy oferty, które mieszczą się w kwocie podanej przez zamawiajacego. Nie bardzo rozumiem dlaczego muszę się nią zajmować (ofertą która przekracza kwote) skoro i tak ona nie jest najkorzystniejsza a wiecej pieniedzy nie zostanie przeznaczone. CZyli jezeli ją odrzuce na podstawie art. 89.1 w zw. z 86.3 to popełnie błąd.... i mogą mi wnieść protest...?

4

żeby odrzucić ofertę to trzeba powołać się na art 89 - ty piszesz 89.1 ale nie chcesz badać oferty więc skąd wiesz że jest niezgodna z ustawą?
wszystkich wykonawców musisz traktowac równo, a ta droższ może się okazać najlepsza (ale to za daleko idące rozważania)
musisz się zajmować wszystkimi ofertami złożonymi w terminie

5

Zeby stwierdzić, że najkorzystniejsza oferta przekracza kwotę - musisz najpierw dokonac oceny i wyboru oferty. Nie możesz zaniechać oceny, bo i tak jest np. najdroższa.