1

Temat: sprawozdanie

mam pytanie gdzie mam wpisac w sprawozdaniu przetarg nieograniczony, który był przeporwadzony zgodnie z Pzp ale poniżej progów? I taki sam problem mam z uzupełniającym zamówieniem?? help!

2

Odp: sprawozdanie

Może ktoś? coś?

3

IV. Sposób uwzględnienia w rocznym sprawozdaniu zamówienia o wartości nie przekraczającej wyrażonej w złotych równowartości kwoty 14 000 euro, udzielonego z zastosowaniem procedur określonych ustawą Pzp.
Pytanie:
W jaki sposób należy uwzględnić w rocznym sprawozdaniu zamówienie o wartości nie przekraczającej wyrażonej w złotych równowartości kwoty 14 000 euro, udzielone z zastosowaniem procedur określonych ustawą Pzp?
Odpowiedź:
Zamówienie udzielone na podstawie procedury określonej w ustawie Pzp, przy jednoczesnym braku obowiązku stosowania przez zamawiającego przepisów tejże ustawy, z uwagi na fakt, iż szacowana wartość zamówienia nie przekraczała wyrażonej w złotych równowartości kwoty 14 000 euro, należy wykazać w tabeli II wierszu 1 wzoru rocznego sprawozdania. Tym samym nie ma znaczenia dla obowiązku sprawozdawczego okoliczność, iż zamawiający przeprowadził postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego zgodnie z przepisami ustawy Pzp, w sytuacji, gdy wartość zamówienia nie przekraczała progu stosowania tejże ustawy.

II.    Zamówienia dodatkowe i uzupełniające.
Pytanie:
W jaki sposób należy w rocznym sprawozdaniu uwzględnić informacje o zamówieniach dodatkowych i uzupełniających?
Odpowiedź:
Jeżeli w związku z realizacją zamówienia podstawowego udzielono zamówień dodatkowych lub uzupełniających, przy wypełnianiu formularza rocznego sprawozdania należy je traktować jako odrębne zamówienia i uwzględnić w sprawozdaniu ? analogicznie, jak pozostałe zamówienia.

Powyższe oznacza, iż w przypadku udzielenia zamówienia uzupełniającego lub dodatkowego o wartości nie przekraczającej wyrażonej w złotych równowartości kwoty, o której mowa w art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, jego wartość podlega zsumowaniu z pozostałymi zamówieniami udzielonymi bez stosowania ustawy Pzp i ujawnieniu w tabeli II pkt 1 formularza rocznego sprawozdania.

W sytuacji udzielenia zamówienia uzupełniającego lub dodatkowego o wartości przekraczającej wyrażoną w złotych równowartość kwoty, o której mowa w art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający zobowiązany jest wykazać takie zamówienie odrębnie od zamówienia podstawowego w odpowiedniej, ze względu na konkretne okoliczności, tabeli rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach.

Źródło: UZP

4

Otóż to, nie inaczej.
klakier

5

mamy zawarte ( Gmina ) 2 akty notarialne na zakup gruntów. Koszty zakupu to 0 zł ( przejęte na cel publiczny ). Wartość działek jest z akcie notarialnym. Czy do sprawozdania mam podać ilość umów - 2, wartość - 0zł. ?

6

Cechą zamówienia jest odpłatność umowy. Może warto zasięgnąć opinii UZP?

7

Ada napisał/a:

mamy zawarte ( Gmina ) 2 akty notarialne na zakup gruntów. Koszty zakupu to 0 zł ( przejęte na cel publiczny ). Wartość działek jest z akcie notarialnym. Czy do sprawozdania mam podać ilość umów - 2, wartość - 0zł. ?

Zgodnie z art. 2 pkt 13 ustawy Pzp zamówieniem publicznym jest odpłatna umowa zawierana między zamawiającym a wykonawcą, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane. Ocena odpłatnego charakteru umowy powinna być dokonywana z uwzględnieniem zasad prawa cywilnego, odnoszących się do umów (arg. z art. 139 ust. 1 ustawy Pzp). Przyjmuje się, że przez umowę odpłatną należy rozumieć umowę, na mocy której strona dokonująca przysporzenia na rzecz drugiej strony otrzymuje w zamian korzyść majątkową. Biorąc pod uwagę fakt, iż odpłatność obejmuje każdy rodzaj korzyści, która przedstawia wartość pieniężną, z tym jednak zastrzeżeniem, iż korzyść wynikająca z umowy nie musi być uiszczana w postaci pieniężnej uznać należy, iż z samego faktu określenia w umowie wynagrodzenia wykonawcy w wysokości 0 zł nie wynika, iż umowa ta ma charakter nieodpłatny.

Dla uznania, w świetle przepisów ustawy Pzp, danego stosunku zobowiązaniowego za zamówienie publiczne nie jest zatem konieczne ustalenie wysokości wynagrodzenia należnego wykonawcy tytułem wykonania przedmiotu zamówienia na określonym - minimalnym - poziomie. Każda bowiem umowa, w oparciu o którą wykonawca za zrealizowaną usługę, dostawę lub robotę budowlaną uzyskuje korzyść majątkową , posiada charakter zamówienia publicznego, także wówczas, gdy wynagrodzenie wykonawcy wskazane w umowie zostało określone na poziomie 0 zł.

Odnosząc się do formy prawnej, w jakiej musi zostać zawarty stosunek zobowiązaniowy w celu uznania go za zamówienie publiczne w rozumieniu ustawy Pzp wskazać należy, iż stosownie do treści art. 139 ust. 2 ustawy Pzp umowa wymaga, pod rygorem nieważności, zachowania formy pisemnej, chyba że przepisy odrębne wymagają formy szczególnej. Tym samym, obowiązkowi sprawozdawczemu podlega każda umowa w sprawie zamówienia publicznego zawarta z wykonawcą wybranym w wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego przeprowadzonego w oparciu o przepisy ustawy Pzp, w formie pisemnej (arg. z art. 139 ust. 2 w zw. z art. 2 pkt 13).

Wyżej opisana zasada pisemności nie będzie miała zastosowania do umów w sprawie zamówienia publicznego, których wykonawca nie został wybrany w oparciu o procedury określone ustawą Pzp, w związku z wyłączeniem obowiązku stosowania przepisów ustawy Pzp na podstawie m.in. art. 4 pkt 1-3, 6-8 i 10-13, art. 136-138 ustawy Pzp. Brak obowiązku stosowania przepisów ustawy Pzp przy udzielenia danego zamówienia oznacza, iż zamawiający nie jest związany w szczególności normą z art. 139 ust. 2 ustawy Pzp, która do ważności zawieranego stosunku zobowiązaniowego wymaga zachowania formy pisemnej. Zamówieniem publicznym będzie zatem także umowa ustna, zawarta z podmiotem, do wyboru którego zamawiający nie stosował przepisów ustawy Pzp w związku z zajściem którejkolwiek z przesłanek z art. 4 pkt 1-3, 6-8 i 10-13, art. 136-138 ustawy Pzp, jeżeli przedmiotem tak zawartego stosunku zobowiązaniowego jest usługa, dostawa lub robota budowlana w rozumieniu przepisów ustawy Pzp.

Źródło: UZP

8

znam tę opinię sad z tym że nadal jestem głupia. Umowa została zawarta za O zł ale sama wartość przejętej działki to np. 70 tyś. I teraz jak to wpisać do sprawozdania. czy wpisuję 0  zł czy 70 tyś. ? Jak uważacie?

9

Skoro 0 zł to nie wpisujesz, liczy się wartość umowy.

10

dzięki za pomoc

11

Hej, a jeżeli zawarłam w 2012r. umowę na wywóz nieczystości i z 2014r. mam aneks podwyższający wartość umowy, to czy ujmuję wartość aneksu czy nie? umowa nie została ujęta w sprawozdaniu za 2012r. bo nie było takiego obowiązku

12

proszę o pomoc!!!

13

Tak, aneksy podwyższające wartość należy uwzględnić.

14

Nie  jest to takie jednoznaczne Marcel smile Bo np. wg opinii uzp cz.I-  wpisuje się kwotę z umowy, aneksów nie wpisujemy. Cyt.:

Kwoty wartości umów w sprawie zamówienia publicznego, jakie zamawiający musi przyjąć celem prawidłowego wypełnienia tabel III ? VI, odnoszą się zatem do wynagrodzenia ustalonego (wskazanego w umowie) w momencie nawiązania danego stosunku zobowiązaniowego. Zmiana pierwotnie ustalonego wynagrodzenia, a tym samym zapłata wykonawcy wynagrodzenia tytułem realizacji przedmiotu zamówienia w kwocie innej niż początkowo ustalona (także wówczas, gdy zawarcie i wykonanie umowy w sprawie zamówienia publicznego ma miejsce w tym samym roku, za który zamawiający sporządza sprawozdanie), nie ma wpływu na podawaną w sprawozdaniu wartość zamówienia.

chociaż w opinii cz VII już mówią tak:

III. Zawarcie aneksu do umowy najmu przewidującego podwyższenie wartości czynszu oraz nowy okres obowiązywania najmu po zakończeniu obowiązywania dotychczasowej umowy.
Pytanie:
Czy uwzględnieniu w rocznym sprawozdaniu o udzielonych zamówieniach za 2013 r. podlegają zawarte w 2013 r. aneksy do umów najmu, w sytuacji gdy na ich podstawie podwyższona została wartość czynszu należna wynajmującemu oraz ustalony został nowy okres obowiązywania najmu po zakończeniu obowiązywania dotychczasowej umowy?
Odpowiedź:
W sprawozdaniu za 2013 r. zamawiający zobowiązani są uwzględnić wszystkie zamówienia udzielone od 1 stycznia do 31 grudnia 2013 r., w tym także zamówienia udzielone z wyłączeniem procedur określonych przepisami ustawy Pzp na podstawie
art. 4 pkt 1-3, 6-8 i 10 -13 oraz art. 136 -138 ustawy Pzp.

W świetle definicji zamówienia publicznego, zawartej w art. 2 pkt 13 ustawy Pzp,
pod pojęciem ?udzielenie zamówienia? należy rozumieć zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego. A zatem, dla powstania obowiązku sprawozdawczego za dany rok decydujące znaczenie ma data zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

W związku z tym, w rocznym sprawozdaniu o udzielonych zamówieniach przekazywanym za 2013 r., w części dotyczącej udzielonych zamówień (tj. tabele II ? V) należy zawrzeć informacje o zamówieniach, w odniesieniu do których umowa została podpisana w 2013 r. Powyższa zasada dotyczy zarówno umów w sprawie zamówień publicznych zawartych na czas określony, jak i na czas nieokreślony.

Jeżeli aneksy do umów najmu dotyczą nowego okresu obowiązywania najmu po zakończeniu obowiązywania dotychczasowej umowy, rozszerzają zakres powierzchni najmu lub w inny sposób istotnie modyfikują warunki dotychczasowych umów należy uznać, że z chwilą podpisania aneksów dochodzi do zawarcia nowych umów, które podlegają, ze względu na przedmiot, ujawnieniu w tabeli II pkt 12 wzoru rocznego sprawozdania.

Moim zdaniem Olimpia powinna to jeszcze rozważyć.

15

Mam na myśli umowę jak pisze olimpia zawartą w 2012r., a aneksowaną w 2014r.

16

czyli powinnam wliczyć ten aneks?

17

Tak.

18

Witam.
Mam pytanie, czy ja mam wpisywać i w którym miejscu dostawę energii elektrycznej (przetarg unijny dla całego powiatu). Ja jestem jednostką podległą, przeprowadzał w naszym imieniu powiat. Sama moja wartość umowy to ok. 308 000 zł.

19

Wpisujecie swoją wartość umowy jako danej jednostki oczywiście w procedurze adekwatnej do całej inwestycji a więc jeżeli był to przetarg unijny to jako unijny pomimo że wartość waszej umowy kwotowo w ten tryb nie wchodzi.

20

Dziękuję