1

Temat: opłacenie polisy OC przypada na dzień otwarcia ofert

Taka sytuacja:
otwarcie ofert w dniu 06/02/2015r.
wymagałam opłaconej polisy, a w przypadku jej braku, innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia
Wykonawca do oferty załączył tylko dowód opłacenia I raty natomiast
termin opłacenia II raty przypada na dzień otwarcia ofert tj. 06/02/2015r. - dowodu opłacenia wykonawca nie przedstawił

Rozumiem, że mam się nie czepiać, bo termin  na opłacenie II raty Wykonawca ma czas do północy ?  i nie powinnam domagać się potwierdzenia opłacenia?

2

Odp: opłacenie polisy OC przypada na dzień otwarcia ofert

I rata w tym wypadku jest wystarczająca.

3

tez tak uważam ale chciałam się  upewnić
dziękuję:)

4

"na opłacenie II raty Wykonawca ma czas do północy i nie powinnam domagać się potwierdzenia opłacenia"

Zgadza się !

5

A ja mam całkowitą świeżynkę z 06.02.2015, w której termin opłacenia raty przypada na 12.02 br. I co? Muszę uznać, że spełnia warunek, nawet jeśli wykonawca nie ma zamiaru tej składki opłacić jak sądzę,

6

Jeżeli nie opłacił przynajmniej I raty to trudno uznać.

7

Marcel napisał/a:

Jeżeli nie opłacił przynajmniej I raty to trudno uznać.

Trudno jest, ale nie oznacza to, że nie należy. Jeżeli z treści umowy ubezpieczenia/ polisy/ innego dokumentu wynika, że ubezpieczenie obowiązuje już w samym dniu podpisania to nie ma wyjścia jak tylko uznać spełnienie warunku zdolności ekonomicznej.

8

Objęcie umową nastąpiło 6.02.
Ale wyłonił się kolejny kłopot - w polisie jest zakres  działalności niezwiązanej z przedmiotem zamówienia. Miała być drogowa czyli w PKD 42.11 Roboty związane z budową dróg i autostrad, a jest 42.21 Roboty związane z budową rurociągów przesyłowych i sieci rozdzielczych. Rozumiem, że klops?
Ale jeśli jest ogólnie na 42 ROBOTY ZWIĄZANE Z BUDOWĄ OBIEKTÓW INŻYNIERII LĄDOWEJ I WODNEJ, to należy uznać, mam rację?