1

Temat: Wnikliwy

Witam mam taki problem w formularzu ofertowym Wykonawca wpisuje że od strony 1 do 20
(cała oferta liczy tyle stron łączenie z formularzem, oświadczeniami,
KRS,  polisa, itp.) Że stanowi to tajemnicę firmy.  Nadmienię,  że
była wszczęta procedura "rażąco niskiej ceny" i wybrany Wykonawca
złożył wyjaśnienia i to mnie usatysfakcjonowało. Po poinformowaniu
pozostałych Wykonawców o wyborze oferty i w przeddzień podpisania umowy
wpływa wniosek o udostępnienie dokumentów wybranej oferty. I tu
powstają 3 ważne pytania.  1. Czy wykonawca może zastrzec całą ofertę
jako tajemnica firmy? 2. Jeśli tak to czy złożone wyjaśnienia co do
niskiej ceny też są nią objęte? 3. Jeśli poprzednie dwa pytania są
pozytywne to czy mam obowiązek wysyłać ofertę "utajnioną" do jednostki
nadrzędnej, która sprawdza postępowanie.

2

Odp: Wnikliwy

odp. 1 NIe, wykonawca nie może zastrzec całej oferty jako tajemnicy przedsiębiorstwa: po części wynika to z ustawy art. 8 ust. 3 " Wykonawca nie może zastrzec informacji, o których mowa w art. 86 ust. 4.", reszta tematu np. w orzeczeniu KIO 1016/12 - tam jest sporo na ten temat.
2 . Jeżeli oferta została utajniona  Twoim obowiązkiem jest "zbadanie" zasadności tego utajnienia - nie przesadzając zdanie po zdaniu z części utajnionej.
3 Następnym obowiązkiem jest odtajnienie części informacji, które nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa i musisz to zrobić przed informacją o wyborze oferty - termin na odtajnienie art. 181 Pzp, przed terminem KIO 938/13;
4. Lepiej zacznij to odtajniać bo wykonawca, który złożył wniosek o wgląd do oferty może złożyć odwołanie na zaniechanie czynności przez Zamawiającego - na to są wyroki (nie wiem jaki jest próg bo poniżej unijnych to nie powyżej raczej tak) - oczywiście wykonawca musi wykazać przyczyny utajnienia art. 8 ust. 3.
5. Jak zaczniesz odtajniać radzę zapoznać się np.  z art. 23 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
powodzenia

3

1) nie może!!!, może ale nieskutecznie
2) może utajnić
3) a jak ma sprawdzić ?

4

Zgodnie z art 8.3 wykonawca musi wykazać że zastrzeżone informacje stanowią tajemnice przedsiębiorstwa.

Możesz wykazać wykonawcy że nie wykazał ze te informacje stanowią tajemnicę (np lakoniczny zapis w ofercie że od str do str jest to tajemnica przedsiębiorstwa bez zadnego dodatkowego uzasadnienia) i poinformować o tym wykonawce. Ale to tylko jeżeli masz pewność że to pomyłka.

Możesz wystąpić wcześniej do wykonawcy o dodatkowe wyjasnienia ale obecny przepis nakazuje w chwili składania ofert wykazać zasadność utajnienia części informacji.

Na mojego nosa wykonawca pomylił się i wpisał w rubryczkę strony 1-20.

Zamawiający zawsze ma obowiazek zbadania tajemnicy zawartej w ofercie.