1 (edytowany przez lukas7 2015-02-10 18:00:48)

Temat: krytrium oceny ofert na dostawę wraz z dystrybucją gazu

Witam forumowiczów,
Mam pytanie jak w tytule. Przecież tego rodzaju dostawa nie jest o ustalonych standardach jakościowych czy w związku z tym powinienem zastosować przy ocenie również dodatkowe  inne kryterium niż cenowe ?

2

Odp: krytrium oceny ofert na dostawę wraz z dystrybucją gazu

Kryterium cena 100% jest możliwe do zastosowania przy zamówieniach powszechnie dostępnych. Nie sądzę aby Twój przedmiot zamówienia kwalifikował się do tej grupy choćby ze wzg na zezwolenia jakie w tego rodzaju działalności są wymagane.
Musisz zastosować drugie kryterium.

3

O Katiqq a Ty znowu z tym zezwoleniem ...

4 (edytowany przez Katiqq 2015-02-10 18:32:30)

Zboczenie zawodowe ????
Właściwie to nie wiem czy nie wyczytałam tego w jakiejś publikacji J. Pieroga. Jutro sprawdzę

5

Podążając Twoim tropem - zakup paliwa na stacji CPN to również nie są dostawy powszechnie dostępne?

6

Moim tropem nie podążaj Radasku, bo ja mam ograniczone zaufanie nawet do siebie.
Dam odpowiedź jutro, oki?

7

smile święta racja Katiqq tylko wykolejeńcy i zboczeńcy myślą o absurdach prawa po godzinach pracy, ale co zrobić ... jest nas kilku wink

8

oki!

9

A choćby dzisiaj "na chybcika"
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=7785

10

radas napisał/a:

smile święta racja Katiqq tylko wykolejeńcy i zboczeńcy myślą o absurdach prawa po godzinach pracy, ale co zrobić ... jest nas kilku wink

Oj dopiero to zauważyłam. Przyznaję Ci 100% rację!!!

11

Katiqq napisał/a:

A choćby dzisiaj "na chybcika"
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=7785

Katiqq ... ojojoj ... nie mieszajmy szamba z perfumerią, cytując klasyka, toć w dokumencie mowa o usługach specjalistycznych i to faktycznie takich, że ... kiedyś prowadziłem postępowanie na te usługi i możesz mi wierzyc - przekonałem się, że podobne to są ... tylko z nazwy (brak standardów), no ale dostawa paliwa ... to dostawa paliwa smile
Do jutra wink

12

Radas nie mogę znaleźć. Należy zaliczyć gaz do paliw i dać 100%, tak dumam? Nie robiłam nigdy takiego zamówienia. Gdzie się kupuje taki gaz?

13 (edytowany przez radas 2015-02-12 08:06:02)

Katiqq - pozwól, że trochę uporządkuje:

Problem dotyczy usług lub dostaw powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.

Usługi.
Jak słusznie zauważyłaś - trudniej wskazać na usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach, w szczególności nie może dotyczyć to usług specjalistycznych lub o zróżnicowanym standardzie, w tym m.in.:
1) usług   polegających   na   usuwaniu   produktów  niebezpiecznych,  z  uwagi  na ich wysokospecjalistyczny charakter oraz konieczność uzyskania przez wykonawców odpowiednich uprawnień oraz pozwoleń, w tym posiadania szczególnych kwalifikacji wskazanych w ustawie z dnia 14 grudnia 2012 r. - o odpadach (Dz. U. z 2013 r. poz. 21, z późn. zm.),
2) usług w zakresie pełnienia funkcji inspektora nadzoru inwestorskiego,
3) opracowania studium wykonalności, zarządzania i rozliczania projektów unijnych z uwagi na profesjonalny charakter oraz wymóg posiadania fachowej wiedzy,
4) usług opracowania programu funkcjonalno - użytkowego,
5) usług ochrony fizycznej.

Reasumując uznanie usług za powszechnie dostępne o ustalonych standardach jakościowych jest raczej wyjątkiem od zasady.

Oczywiście nie oznacza to, że nie możemy w ogóle wskazać na usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach (np. usługa kredytu), ale jest ich zdecydowanie mniej niż dostaw, które - w większości przypadków spełniają warunki.

Dostawy
Wyjątek od zasady uznania dostaw za powszechnie dostępne o ustalonych standardach jakościowych stanowią np.:
1)dostawy specjalistycznego sprzętu medycznego, z uwagi na brak cechy powszechnej dostępności i zachowywania przeciętnych standardów jakościowych dostarczanego sprzętu,
2) dostawy sprzętu komputerowego i oprogramowania (to jest akurat dyskusyjne).

A na deser fragment opinii UZP:

"Ustawa Pzp nie określa, co należy rozumieć przez dostawy lub usługi ?powszechnie dostępne?, więc kierując się wykładnią językową pod pojęciem tym należałoby rozumieć ?dostępność dla wszystkich zainteresowanych?, przy czym chodzi tu o dostępność dla wszystkich zainteresowanych takiego samego lub podobnego świadczenia, a zatem brak indywidualizowania przedmiotu świadczenia na potrzeby poszczególnych zamawiających.  Natomiast pod pojęciem  ?ustalone standardy jakościowe" należy rozumieć: typy lub gatunki (dostaw/usług) znormalizowane, odpowiadające przeciętnym, oferowanym w powszechnej ofercie standardom, nie zaś specyficznym wymaganiom  zamawiającego, na skutek dostosowania standardu dostawy czy usługi do jego indywidualnych potrzeb, a zatem o jakości nie wymagającej indywidualnego ustalenia. Pojęciu temu będą zatem odpowiadać dostawy towarów objętych produkcją masową, seryjną,  a także dostawy lub usługi popularne na rynku, dostępne w stałej ofercie podmiotów zajmujących się tego typu świadczeniami, w określonym w tej ofercie, ustalonym standardzie.

Przez powszechną dostępność dostaw lub usług należy rozumieć zatem oferowanie ich przez liczne podmioty na rynku, co umożliwia łatwy dostęp do tych dóbr praktycznie nieograniczonej grupie konsumentów, co z kolei łączy się wprost z powszechną konsumpcją takich dóbr czy usług. Oznacza to, że tryb zapytania o cenę nie może być wykorzystywany do nabywania towarów lub usług specjalistycznych, przeznaczonych dla wąskiego kręgu odbiorców, o dostępności ograniczonej do nielicznych, specjalistycznych wykonawców (podobnie Główna Komisja Orzekająca w orzeczeniu z dnia 5 lutego 2001 r. sygn. sprawy: DF/GKO/Odw.- 255/432/RN-146/00). Trybu zapytanie o cenę nie można więc stosować do zamówień obejmujących wszelkie nietypowe dostawy czy usługi wymagające szczególnych kwalifikacji, bądź do zamawiania usług lub dostaw wyjątkowego zastosowania. Do usług powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych z całą pewnością nie można zaliczyć usług eksperckich, usług koordynatorów projektów czy usług Inżyniera Kontraktu (tak: Regionalna Komisja Orzekająca w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych w orzeczeniu z dnia 17 września 2007 r. sygn. sprawy: 0965-DB/94/07).

Przez ?ustalone standardy jakościowe" pojmowane jako ?przeciętne typy, wzorce, rodzaje (gatunki), odpowiadające przeciętnym wymaganiom" należy rozumieć zarówno standardy wynikające z przyjętych dla danych dostaw lub usług norm określonych przepisami prawa, jak i wymagań przyjętych jako normy w powszechnym odbiorze konsumenckim. Istotną cechą produktów lub usług zamawianych w trybie zapytania o cenę powinna być więc ich typowość, gwarantująca zamawiającemu porównanie cen takiego samego rodzaju produktów czy usług, oferowanych przez różnych wykonawców, poprzez podanie nazwy produktu lub usługi i określenie podstawowych ich parametrów czy zakresu. "

14

Jak nie pomieszam szambo z kwiatkami, to dopasuję coś jak pięść do nosa smile
Dziękuję za wyjaśnienie, douczam się nadal. Brak logiki w niektórych przepisach konstruowanych przez UZP nie pomaga - wątek rażąco niskiej ceny.
Najgorsze jest to, jak napisała Myszka, że za uchybienia można stracić pracę, ale UZP nadal milczy i nie wydaje interpretacji niejasnych przepisów.