Odp: rażąco niska cena
A dlaczego nie? Dobrze powiedziane
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A dlaczego nie? Dobrze powiedziane
Nie ... bo to wstyd i profanacja pzp.
To ja dalej będę profanował Pzp (ale wcale a wcale się nie wstydzę)
radas - spróbuj mnie chociaż przekonać, bo ja tego nie czuję. A w ogóle jaka jest (wg Ciebie oczywiście) interpretacja celowościowa czy systemowa tego przepisu, bo w rezultacie nie napisałeś? (albo ja nie wychwyciłem). To, że napiszesz, że to jest profanacja i wstyd nie jest dla mnie argumentem... równie dobrze ja tak mogę napisać
bipi jeżeli nie wychwyciłeś to nie moja wina należny czytać ze zrozumieniem (mi się czasami udaje!) z całym szacunkiem ale ja w tym temacie nie mam nic więcej do dodania, Ty sobie rób co chcesz - ku chwale ojczyzny oczywiście ...
http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/nowelizacja-kryteria-wyjasnienia-razaco-niskiej-ceny/
O i to jest "fachowe" podejście do sprawy nie bo nie Czuwaj!
http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/nowelizacja-kryteria-wyjasnienia-razaco-niskiej-ceny/
To jest dobre: "Oto nowy sposób na nękanie zamawiającego i pozostałych wykonawców."
odrażająco niskiego lotu te znowelizowane przepisy o cenie i ocenie ofert - w tym pełna zgoda
Pozwól, że zredukuję do absurdu: jeżeli wszystkie - to wszystkie, a więc również te które wpłynęły po otwarciu ofert, dlaczego nie?
Ależ ja o to też zapytałam Pana Dzierżanowskiego. Odpowiedział, że te, które wpływają po terminie otwarcia nie mogą być otwarte, bo otwarcie jest jawne, już było i nie można go powtórzyć.
Ale tak sobie pomyślałam, że w przypadku złożenia oferty po TSO a przed otwarciem będziemy mieli do czynienia z ofertami widmo. Ja ją otworzę, odczytam cenę, uwzględnię do średniej arytmetycznej, ale później muszę ją odesłać. Więc kontrola, która sobie przyjdzie sprawdzać postępowanie jej nie zobaczy.
To zrób kopię i sprawa załatwiona.
Ale z ustawy nie wynika taki obowiązek
Pytanie czy oferta złożona po terminie jest jeszcze ofertą?
A taka sytuacja:
w kosztorysie wykazano stawkę robocizny 10,50 PLN/r-g. Badając ofertę z 90.1 wezwałam wykonawcę do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, gdzie będzie wyjaśniał m.in.: koszty pracy, których wartość przyjęta do ustalenia ceny nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314).
Tak sobie liczę, że 10,50 PLN/r-g x 8 h x 20 dni = 1680 zł/m-c.
Dobrze liczę?
w PZP jest napisane "Jeżeli cena oferty ...w szczególności jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert..."
Badam
1) Wartości zamówienia rozumianą jako wartość netto ustalona przez zamawiającego druk (ZP-PN punkt 2.2 ) i porównuję ją z ceną oferty BRUTTO !!
Wg mnie ustawodawca dał nam w ten sposób większą swobodę i margines błędu.
i
2) średnią arytmetyczna cen BRUTTO umniejszona o 30%
jeżeli przekraczam w jednej z dwóch wzywam do wyjaśnień i tyle.
Zgadzam się arturo.
A taka sytuacja:
w kosztorysie wykazano stawkę robocizny 10,50 PLN/r-g. Badając ofertę z 90.1 wezwałam wykonawcę do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, gdzie będzie wyjaśniał m.in.: koszty pracy, których wartość przyjęta do ustalenia ceny nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314).
Tak sobie liczę, że 10,50 PLN/r-g x 8 h x 20 dni = 1680 zł/m-c.
Dobrze liczę?
chciałam zaznaczyć ,że r-g ma się tak do godziny jak pięść do nosa
Twoje porady są powalające Marcel
no trochę rozsądku dlatego ,że Pan Dzierżanowski tak powiedział ... z całym szacunkiem i co w protokóle napiszesz ile ofert złożono o czasie a tyle w międzyczasie czyli po tso , a jeszcze przed otwarciem ,
a w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia co będziesz pisać ile ofert złożono .. ? no ile będziesz liczył te po terminie a jak będzie najdroższa to ją wpiszesz do ogłoszenia = same idiotyzmy wychodzą więc nie mówcie ,że trzeba je brać pod uwagę i jeszcze kopiować
powiem tak u mnie w gminie taka niczym nie poparta interpretacja się nie przyjmie
radas napisał/a:Pozwól, że zredukuję do absurdu: jeżeli wszystkie - to wszystkie, a więc również te które wpłynęły po otwarciu ofert, dlaczego nie?
Ależ ja o to też zapytałam Pana Dzierżanowskiego. Odpowiedział, że te, które wpływają po terminie otwarcia nie mogą być otwarte, bo otwarcie jest jawne, już było i nie można go powtórzyć.
Ale tak sobie pomyślałam, że w przypadku złożenia oferty po TSO a przed otwarciem będziemy mieli do czynienia z ofertami widmo. Ja ją otworzę, odczytam cenę, uwzględnię do średniej arytmetycznej, ale później muszę ją odesłać. Więc kontrola, która sobie przyjdzie sprawdzać postępowanie jej nie zobaczy.
No i to wytłumaczenie tego Pana jest bez sensu - na otwarciu ofert w takim przypadku komisja powinna mieć dwie kupki ofert jedne złożone w sposób prawidłowy , "druga kupka to złożone w międzyczasie" i proszę teraz powiedzieć jak je otwieramy i co mówimy wykonawcom ,że odczytujemy z kupki drugiej ceny bo one są niezbędne do wyliczenia średniej rnc ... hahahahaha już to widzę jak mam oprotestowaną czynność JAWNEGO OTWARCIA i z którego artykułu to wynika bo jakoś 86 się nie zmienił
z wypowiedzi tego Pana tylko jedno jest pewne ,że otwarcie jest jawne i nie można go powtórzyć ale co to ma do ofert złożonych w tzw. "międzyczasie"
Oferty po terminie wcale otwierać nie musisz bo co do zasady udziału w grze nie bierze to jest logiczne, natomiast otworzyć ją można celem sprawdzenia ceny ofertowej i porównania do RNC, skoro z przepisów usunięto "bez jej otwierania" to oznacza że otworzyć ją można ustawa nie zabrania a więc co nie zabronione to dozwolone.
Co do kopii oferty po terminie?, co w tym złego? wytłumacz?, ustawa zabrania?
w tym przypadku mam niepodważalny dowód mojego skrupulatnego badania RNC
Nie zamiataj problemu pod dywan Marcel.
Problem z ekspertami z zamówień publicznych jest taki, że czasami się zapominają ... Lider z grupy Sienna tym razem nie tylko się zapomniał, ale nawet zagalopował ...
Zrobienie (w pośpiechu i z rumieńcem na twarzy) kopii oferty, która NIE ZOSTAŁA ZŁOŻONA (w terminie) w celu okazania kontrolującym nie załatwia sprawy.
Potrzeba ujawnienia ceny zawartej w takiej ofercie może pojawić się o wiele szybciej ... idąc w ślad za liderem z grupy i uwzględniając ceny zawarte w spóźnionych ofertach przy wyliczeniu średniej arytmetycznej, będziemy musieli je ujawnić wszystkim wykonawcom, choćby dlatego aby umożliwić im ocenę prawidłowego działania zamawiającego. Jak inaczej wykonawca może uznać, że doszło do zaniechania wszczęcia procedury wyjaśnień w sprawie RNC? Jawność w procesie polega również na tym, że wykonawcy mają prawo patrzeć zamawiającemu na ręce i interweniować kiedy trzeba ...
Kolejne ryzyko: nie można wykluczyć nowej praktyki CELOWEGO składania ofert po terminie.
Pytanie otwarte: czy jeżeli jeden wykonawca składa jedną ofertę w terminie, a drugą po terminie wyznaczonym do składania ofert (z inną ceną) to:
1) jedna oferta podlega odrzuceniu, a druga zwrotowi
2) jedna oferta nie podlega odrzuceniu, a druga podlega zwrotowi
3) jedna oferta nie podlega odrzuceniu, a druga podlega zwrotowi ... ale cenę zawartą w tej ofercie uwzględnia się do wyliczenia średniej arytmetycznej
Chyba już czas na zmianę koszulki lidera
Wszelakie opinie z którymi zdążyłem się zapoznać, oraz udział w szkoleniach potwierdzają zasadność badania ofert (wzięcie pod uwagę do badania RNC) ofert złożonych po terminie.
Póki co nie ma to uzasadnienia w wyrokach KIO na które trzeba będzie poczekać, (otwierać i zwracać czy też nie otwierać i zwracać).
Zobaczymy, poczekamy, czas zrobi swoje, wówczas zmienię postępowanie bo nie będę miał wyjścia, adekwatnie do panującej doktryny która nastąpi w niedalekiej przyszłości.
Rozmawiam, konsultuję się z ludźmi z doświadczeniem i dorobkiem w dziedzinie Pzp, więc kieruję się też ich wiedzą i wieloma innymi opiniami również tymi z forum, sądzę że nie jesteś przekonany w 100% w zakresie przez nas omawianym, tym bardziej że jest na to za wcześnie, ja też 100% pewności póki co nie mam.
Upss! Radas gdzie Twój poprzedni wątek?
No ... poszedł w las zbyt osobisty był ... wybacz
Jasne pewności nie mam, ale jest to klasyczny wybór mniejszego zła, myślę, że interpretacja warszawska z grupy Sienna to ślepa uliczka.
Niezależnie zachęcam do odpowiedzi na moje pytanie otwarte
Marcel ja mam TERAZ duże postępowania na grube miliony z UE i nie mogę czekać na wyroki jak chyba nikt z nas
pytałam co mam wpisać w protokóły i jak zachowywać się na otwarciu ofert i odpowiedzi się nie doczekałam ...reszta to slogany
i pytam jeszcze raz proszę o wskazanie takiej argumentacji - w ustawie
zlikwidowano słowa "bez otwierania" bo wielu zamawiających zmuszonych było do otwierania ofert ponieważ nie były opisane i to jest jedyny powód zmiany
i powiem ,że nie jest mi do śmiechu ponieważ przez uchybienia można niestety stracić pracę czego sobie i nikomu nie życzę
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc