1

Temat: Dysponowanie

Dostałem ofertę, a w ofercie oświadczenie. Z treści oświadczenia wynika, że wykonawca dysponuję bezpośrednio, ponieważ ma zawartą umowę najmu. Wobec powyższego, zamawiający nie ma prawa wzywać wykonawcy do złożenie pisemnego zobowiązania podmiotu trzeciego lub kopii umowy. Umowy najmu oczywiście nie ma w ofercie. Wykonawca  powołuje się na KC i przepisy o posiadaczu rzeczy.

Jak to się ma do 26.2b i obowiązku udowodnienia zamawiającemu, że będzie dysponował potencjałem?

2

Odp: Dysponowanie

Ja bym wezwał do złożenia dokumentów potwierdzających dysponowanie i przykładowo wskazałbym na zobowiązanie lub kopię umowy najmu - tak wynika z 26.2b

3 (edytowany przez covec 2015-02-13 13:15:15)

Tak sobie właśnie pomyślałem o art. 14 pzp" jeśli przepis ustawy nie stanowi inaczej".
Kiedyś miałem przypadek gdzie umowa najmu była z datą 2 lata wstecz smile

No nic, zawsze można próbować zbałamucić drugą stronę wink
Dzięki bipi

4

To tak samo jak wykazy osób, wykonawca wpisuje podstawę dysponowania, umowa cywilno-prawną, powstają wówczas pytania czy dysponuje w chwili składania ofert czy też nie?, wzywacie wówczas o dowody?

5

To nie jest tak samo jak wykazy osób - tam masz wyraźne wskazanie o informacji nt. dysponowania - a nie o udowodnieniu

6

Racja.

7

#covec
Moim zdaniem nie ma żadnego bałamucenia - przepis Pzp mówi inaczej wink

8

Miałem na myśli, że to W. chce zbałamucić Zam. swoimi wywodami smile

9