1

Temat: odrzucenie czy uzupełenienie

czy jeżeli oferent nie wypełnił jednego z punktów oświadczenia o warunkach gwarancji, które jest załącznikiem do SIWZ i też oferty czy wzywać go do uzupełnienia. Konkretnie chodzi o to, że w tym załączniku było kilka wykropkowanych miejsc gdzie należało wpisać gwarancji, a oferent tylko w 1 punkcie nic nie wpisał. Co robić?

2

Odp: odrzucenie czy uzupełenienie

Jak nie jest to dokument z rozporządzenia to wezwać do uzupełniania będzie ciężko.

3

Z opisu przedmiotu wynika, że Zamawiający wymaga aby na daną część przedmiotu Wykonawca dał 24 miesięcznej gwarancji co najmniej ale może dać więcej. Zaparafował opis przedmiotu więc zakładam, że wiedział co parafował więc może to tylko przeoczenie?

4

jeżeli miał wpisać cyfrowo ilość miesięcy deklarowanej gwarancji która jest kryterium oceny to uważam ,że ofertę należy odrzucić.

5

dzoaanka napisał/a:

Z opisu przedmiotu wynika, że Zamawiający wymaga aby na daną część przedmiotu Wykonawca dał 24 miesięcznej gwarancji co najmniej ale może dać więcej. Zaparafował opis przedmiotu więc zakładam, że wiedział co parafował więc może to tylko przeoczenie?

przepraszam ale nie rozumiem treści drugiego zdania ! co on parafował?

6

Prosimy jaśniej a może uda się pomóc, bo też wiele z tego nie rozumiem.

7

Chodziło mi o to, że składając ofertę zakładam, że przeczytał opis przedmiotu zamówienia i wiedział jaki minimalny czas gwarancji wymagamy więc z założenia wychodzę, że jeżeli nie mógł zaoferować dłuższego czasu gwarancji to powinien tylko przepisać w miejscu wykropkowanym w załączniku, który dotyczył gwarancji "24". I właśnie mi się wydaje, że to przeoczył.

8

dzoaanka napisał/a:

Chodziło mi o to, że składając ofertę zakładam, że przeczytał opis przedmiotu zamówienia i wiedział jaki minimalny czas gwarancji wymagamy więc z założenia wychodzę, że jeżeli nie mógł zaoferować dłuższego czasu gwarancji to powinien tylko przepisać w miejscu wykropkowanym w załączniku, który dotyczył gwarancji "24". I właśnie mi się wydaje, że to przeoczył.

Jeżeli SIWZ zakładał procedurę "mi się wydaje", tzn co robić w tym przypadku - to ok - 24

9

myszy1953 napisał/a:

jeżeli miał wpisać cyfrowo ilość miesięcy deklarowanej gwarancji która jest kryterium oceny to uważam ,że ofertę należy odrzucić.

Jedyne wyjście - odrzucić - ostatnio miałem identyczny przypadek przed KIO.

10

Oferta jest niezgodna z SIWZ.

11

Marcel napisał/a:

Oferta jest niezgodna z SIWZ.

a na dodatek nie podlega konwalidacji, w tym nie można jej poprawić na podstawie art. 87.2.3 pzp.

12

Dzięki!
A teraz kolejny kwiatek, z którym nie wiem co począć. Firma X złożyła ofertę. W oświadczeniu o grupie kapitałowej zaznaczyli, że należą do takiej i wymienili firmy, które do takiej grupy należą. Mieli też złożyć zaświadczenie o niezaleganiu podatku z US. Złożyli takie zaświadczenie ale czytając to zauważono, że NIP i Regon, nazwa firmy jest inna od tej co na ofercie. Nazwa, regon, NIP należy do jest jednej firm z wymienionych z grupy kapitałowej. Co z tym zrobić?

13

Wystarczy wezwać do uzupełnienia.