Temat: grupa kapitałowa - uzupełnienie
Wykonawca zamieścił oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej lecz nie uzupełnił czy nalezy czy nie, czy mogę wezwać wykonawcę do uzupełnienia oświadczenia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → grupa kapitałowa - uzupełnienie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca zamieścił oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej lecz nie uzupełnił czy nalezy czy nie, czy mogę wezwać wykonawcę do uzupełnienia oświadczenia?
Oczywiście że tak.
na podstawie art. 25 ust. 3? Marcel możesz mi napisać gdzie piszę o tym że mogę uzupełnić oświadczeni o grupie kapitałowej bo mi jakoś umknęło
"Zamawiający kieruje wezwanie do uzupełnienia bądź do wyjaśnienia listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej albo informacji o tym, że wykonawca nie należy do grupy kapitałowej, do wykonawców, którzy nie złożyli wymaganych dokumentów lub złożyli dokumenty zawierające błędy lub niejasności. Dodatkową przesłanką wezwania wykonawców do złożenia wyjaśnień jest złożenie wniosków lub ofert przez podmioty należące do tej samej grupy kapitałowej (art. 24b ust. 1 Pzp). W przypadku zaistnienia takich okoliczności zamawiający wzywa, w celu ustalenia, czy zachodzą przesłanki wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 5 Pzp, każdego z tych wykonawców do złożenia wyjaśnień dotyczących ich powiązań.
Zamawiający nie ma uprawnień do wezwania do udzielenia wyjaśnień innego podmiotu niż wykonawca, np. jednostki dominującej w grupie kapitałowej, jeśli nie złożyła ona wniosku lub oferty w danym postępowaniu.
W wezwaniu należy dokładnie wskazać adresata poprzez podanie nazwy/firmy wykonawcy oraz adresu jego siedziby albo adresu do korespondencji wskazanego przez wykonawcę we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub w ofercie.
Zamawiający ma obowiązek wezwania do uzupełnienia brakującej lub zawierającej błędy listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej albo informacji o tym, że wykonawca nie należy do grupy kapitałowej. Wynika to wprost z brzmienia art. 26 ust. 2d Pzp zawierającego bezpośrednie odesłanie do stosowania..."
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc