1

Temat: Forma uzupełnienia dokumentów

Wysłałem wezwanie do złożenia wyjaśnień w zakresie RNC. Dostałem wyjaśnienia w różnej formie; faxem, mailem, i oczywiście pisemnie (w tym dowody za zgodność). W siwz napisałem dopuszcza się fax/e-mail z jednoczesnym dostarczeniem do siedziby zam. dok. w formie pisemnej. W wezwaniu była wzmianka "na złożenie pisemnych wyjaśnień wyznacza się termin do..."

Co teraz z dok. złożonymi fax i e-mail? Żeby nie ograniczać konkurencji zawsze dopuszcza się formę pisemną (art. 27.3 pzp) (jak dla mnie to jest ograniczanie konkurencji dla wykonawców z daleka, zwłaszcza w 2-3-dnowym terminie wink

Rozporządzenie ws. dokumentów określa formę; oryginał albo kopia za zgodność (choć tam wyjaśnień nie ujęto).

Pytanie: ile warte są zapisy w mojej SIWZ dotyczące formy w jakiej należy składać wyjaśnienia dot. RNC?

2

Odp: Forma uzupełnienia dokumentów

w przypadku wezwań piszę tylko formę pisemną oczywiście z uwzględnieniem odpowiedniego czasu

3

covec napisał/a:

Pytanie: ile warte są zapisy w mojej SIWZ dotyczące formy w jakiej należy składać wyjaśnienia dot. RNC?

Wyjaśnienia -niezależnie od formy - bierze się pod uwagę, o ile zastrzeżona została alternatywana forma do komunikowania się (e-mail/ fax, sms).

4

wyjaśnień nie można zastrzec w formie pisemnej (dostępna jest każda forma złożenia dokumentu), w przypadku wezwań do uzupełniania dowodów jak najbardziej forma pisemna (fax, e-mail nie jest formą pisemną).

5

ni i dostaniesz faksem i np nigdy nie dostaniesz pocztą -wyjaśnienie czy uzupelnienie jest częścią oferty wydlużam o trzy dni i spoko

6

i nie rozumiem dlaczego nie,  jeżeli mam taki sposób dopuszczony w siwz cyt: .."podobno co nie zabronione to dozwolone" ...

7

radas napisał/a:
covec napisał/a:

Wyjaśnienia -niezależnie od formy - bierze się pod uwagę, o ile zastrzeżona została alternatywana forma do komunikowania się (e-mail/ fax, sms).

i gołąb pocztowy

8

często prędzej wyjaśni W z Suwałk niż ten dwie bramy obok

9 (edytowany przez covec 2015-02-19 07:24:52)

tomele22 napisał/a:

wyjaśnień nie można zastrzec w formie pisemnej (dostępna jest każda forma złożenia dokumentu), w przypadku wezwań do uzupełniania dowodów jak najbardziej forma pisemna (fax, e-mail nie jest formą pisemną).

No właśnie w tym rzecz.
Z jednej strony rozporządzenie określa dokumenty i ich  formę (oryginał, kopia za zgodność), ale w tym rozporządzeniu nie ma dokumentu "wyjaśnienia RNC". Z drugiej strony to Zam. określa formę komunikowania się i określił "dopuszcza się fax, e-mail z jednoczesnym dostarczeniem oryginałów. I teraz dostaje wyjaśnienia faxem, mailem ale już nie w oryginał/kopia za zgodność...więc stąd moje pytanie; ile warte są zapisy odnoście formy uzupełnienia dokumentów (a może to nie są dokumenty?) w zakresie RNC przez pryzmat art. 27 pzp. Wg mnie nic.
Sytuacja odwrotna. Nie dopuszczam innej formy jak pisemna. Dostaje wyjaśnienia faxem, i co?

Pytanie, dlaczego dowody w formie oryginału/kopii za zgodność? Nie zostały one wskazane w rozporządzeniu więc jak ktoś dopuszcza fax/e-mail to...

10

Wyjaśnienia, wystarczy jak zostaną przesłane np. e-mailem.

11

Powiedział Marcel

12

big_smile