176

Odp: rażąco niska cena

To wiem, jednak na moim przykładzie z ofertami, wynika że realnie "moje" zamówienie wykonawcy są w stanie wykonać za w/w ceny i jest to pewne gdyż firmy znam i nie są to firmy "pionki".
Co do nowego przepisu dot. RNC, na początku miałem mieszane myśli, jednak sam ustawodawca dał pewien wybór wykonawcy (obligatoryjny) "to" lub "to", nie jestem również jedyny w moim przekonaniu (bynajmniej na razie wink )
W każdym razie, poczekamy zobaczymy wink

177

Nie Marcelku - w tym przypadku będę się upierał - prosta konstrukcja - jeżeli wystąpi to lub tamto, to wzywamy i nie widzę tu innej możliwości - nie masz żadnego wyboru. Może kiedyś zastosowanie będzie miała wykładnia celowościowa ale teraz obowiązuje wykładnia językowa/gramatyczna.

178 (edytowany przez Marcel 2015-02-21 19:08:43)

Właśnie na wykładni językowej się opieram, szkoda że nie ma żadnych opinii KIO sad, póki co obstaję przy swoim wink, czekam jeszcze na jedna opinię więc zobaczymy smile
Jeżeli tak jest jak piszesz to mam wszystkie oferty rażąco niskie !!! pomimo że są do siebie nadzwyczaj cenowo zbliżone, chora sprawa porównując do szacunku i kompletnie nie adekwatne.
Chciałbym także zaznaczyć że wykładnia art.90 jest wyznacznikiem i wyzywać można gdy zmawiający poweźmie również inne przypuszczenia o RNC.
W moim przypadku (po otwarciu ofert) uważam że nie ma miejsca na RNC i jestem przekonany w 100%, a więc sam przepis wprowadza tylko i wyłącznie zamieszanie (odnoszę się tu do mojego postępowania).

179

To, że przepis jest do bani wiadomo było od momentu gdy się ukazał. wink Poza tym, Ty nie masz wszystkich ofert z rażąco niską ceną, tylko ceny wszystkich ofert wydają się rażąco niskie big_smile

180

Poza tym jest przecież opinia UZP, która wyraźnie wskazuje, że jeśli zachodzi jedna z tych przesłanek trzeba wzywać do wyjaśnień rnc:
Reasumując, jeżeli zamawiający ma uzasadnione wątpliwości co do możliwości realizacji przedmiotu zamówienia za zaoferowaną przez wykonawcę cenę, wówczas wzywa, w trybie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp, wykonawcę do złożenia wyjaśnień, przy czym zamawiający ma obowiązek wszczęcia procedury wyjaśniającej w przypadku, gdy cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub 30% średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert. Wystosowanie wezwania w trybie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp oznacza dla wykonawcy obowiązek wykazania, iż zaproponowana przez niego cena nie ma charakteru rażąco niskiej.

181

bipi napisał/a:

Poza tym jest przecież opinia UZP, która wyraźnie wskazuje, że jeśli zachodzi jedna z tych przesłanek trzeba wzywać do wyjaśnień rnc:
[i]gdy cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub 30% średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert.

Z tego co pisze mam możliwość wyboru poprzez użycie "lub".
Poza tym, odnieśmy się do innego z przepisów:
Do możliwości szacowania wartości zamówienia:
"Użycie wyrazu ?lub? pomiędzy ?12 miesięcy? a ?roku budżetowym?, nie oznacza obowiązku brania pod uwagę łącznie ww. wskaźników (tj. sumowania). Można wybrać jeden z nich. Niekiedy wymienione wskaźniki mogą się też pokrywać (np. zamówienie udzielone od 1 stycznia do 31 grudnia= 12 miesięcy i jednocześnie w okresie odpowiadającym rokowi budżetowemu)."

Podstawa prawna

Art. 34 ust. 1 pkt 1, art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 907 ze zm.)
Autor: Andrzela Gawrońska-Baran ?prawnik, doktor nauk prawnych, była wiceprezes Urzędu Zamówień Publicznych, obecnie kieruje departamentem zamówień publicznych w dużej instytucji zamawiającej

182

podumowując ten wątek:
do obliczenia 30 % porównujemy średnia arytmetyczną złożonych ofert brutto i jeżeli dana oferta ma więcej niż 30 % odchyłu to wzywamy a jednocześnie przeliczamy procent danej oferty brutto do wartości zamówienia netto (wg mnie nie logiczne) i jeżeli więcej niż 30 % to wzywamy????

183

pamiętaj, że ta ustawa z logiką nie wiele ma wspólnego. wink

jak dla mnie, jeżeli zachodzi choć jeden z tym warunków, to powinno się wezwać.

liczę średnią, biorę z tego 70 % (dla mnie jest to szybsze rozwiązanie) i patrzę, które oferty poniżej tych 70% średniej. podobnie przy 70% wartości zamówienia.

184

teraz po złożeniu wyjaśnień trzeba się zastanawiać czy wystarczą takie czy nie i dlaczego itd...

185

witam,
w przetargu na usługi geodezyjne miałem 10 ofert.
policzyłem średnią ofert, odjąłem te 30% i mam 3 oferty ponizej tej wartości.
rozumiem, że do tych trzech wykonawców muszę teraz zwrócić się o złożenie wyjaśnień zgodnie z art. 90.1?

czy w piśmie mam zacytować dokładnie to co w art. 90.1 (oszczędności, pomoc publiczna) czy wystarczy ogólne pismo?

poratuje ktoś jakimś wzorem?

186

Wezwanie ma być na tyle jasne aby wykonawca wiedział o co chodzi, poza tym należy opisać własne spostrzeżenia + można zacytować 90.1.1i2.

187

W związku z zaistnieniem sytuacji, o której mowa w art. art. 90 ust. 1 ustawy z 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 907, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą Pzp, tj. cena Państwa oferty jest niższa o 30% od średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert, Zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenia dowodów, dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny, w szczególności w zakresie:
1)    oszczędności metody wykonania zamówienia, wybranych rozwiązań technicznych, wyjątkowo sprzyjających warunków wykonywania zamówienia dostępnych dla wykonawcy, oryginalności projektu wykonawcy, kosztów pracy, których wartość przyjęta do ustalenia ceny nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. nr 200, poz. 1679, z 2004 r. nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. nr 157, poz. 1314);
2)     pomocy publicznej udzielonej na podstawie odrębnych przepisów.

Zamawiający wzywa do przedstawienia szczegółowej kalkulacji ceny ofertowej, uwzględniającej powyższe aspekty wraz z dowodami.

Zamawiający informuje, że zgodnie z art. 90 ust. 2 ustawy Pzp obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny spoczywa na Wykonawcy.

Wyjaśnienia, w formie zgodnej z wyborem wykonawcy, tj. faksem pod nr ..............., pocztą elektroniczną na adres .................. lub pisemnie na adres: ................................, prosimy złożyć
w  nieprzekraczalnym terminie do dnia 05.05.2015 r. Wyjaśnienia złożone w formie innej niż pisemna proszę niezwłocznie potwierdzić na piśmie.

Jednocześnie Zamawiający przypomina, że zgodnie z art. 90 ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający odrzuca ofertę Wykonawcy, który nie złożył wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdza, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.

Tak wystarczy?

Gdyby nie jedna oferta z ceną z kosmosu, to by nie było całego zamieszania.

188

Gdyby nie bzdurny przepis ...

189

a to że przepis bzdurny, to swoją drogą.

jak dla mnie to powinno się wzywać dopiero jakby obie przesłanki zachodziły jednocześnie.

190

Czy ten zapis: "Wyjaśnienia złożone w formie innej niż pisemna proszę niezwłocznie potwierdzić na piśmie"
nie jest zbyteczny?

191

Popatrzcie, jak to może wpływać na wyniki postępowań. Wystarczy, że ktoś złoży ofertę z bardzo wysoką ceną, która podwyższy nam znacznie średnią arytmetyczną.
Miałam taki przypadek ostatnio. Jedna oferta są ceną znacznie przewyższała pozostałe, w wyniku czego wykonawcę z najniższą ceną musiałam wezwać do wyjaśnień odnośnie rnc. I co? Zbagatelizował to zupełnie, uznał, że nie mam takiego prawa, odpowiedział mi zdawkowo, byliśmy zmuszenie odrzucić jego ofertę, a wg starych przepisów wygrałby ten przetarg.

Rozumiem, że to po części jego wina, ale ilu wykonawców postąpi tak samo?

192

szad napisał/a:

Czy ten zapis: "Wyjaśnienia złożone w formie innej niż pisemna proszę niezwłocznie potwierdzić na piśmie"
nie jest zbyteczny?

Wyjaśnienia nie muszą być w formie pisemnej, wystarczy faks lub email, jeżeli taką formę dopuszczono.

193

Miraa napisał/a:

Rozumiem, że to po części jego wina, ale ilu wykonawców postąpi tak samo?

Trochę dziwne, że nie zależało mu na zamówieniu.

194

Myślę, że Wykonawca był mocny w tym co robi, a nie koniecznie w pisaniu pism. Nie każdy obstawia się prawnikami smile

195 (edytowany przez covec 2015-04-29 05:43:46)

Miraa napisał/a:

...Jedna oferta są ceną znacznie przewyższała pozostałe, w wyniku czego wykonawcę z najniższą ceną musiałam wezwać do wyjaśnień odnośnie rnc. I co? Zbagatelizował to zupełnie, uznał, że nie mam takiego prawa, odpowiedział mi zdawkowo, byliśmy zmuszenie odrzucić jego ofertę...

Oto okoliczności w jakich weryfikuje się nowe, lepsze, udoskonalone przepisy pzp.

Art. 90 ust. 1"Jeżeli cena oferty wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzi wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów, w szczególności jest niższa o 30% od..."

Tak się zastanawiam, czy aby na pewno ten przepis powinno się stosować "mechanicznie"?
Miraa, czy w Waszym postępowaniu wystąpiły takie okoliczności? Czy raczej skupiono się na tym, że jedna oferta "odstaje" cenowo w górę i przez to, ten wykonawca, choć cena oferty nie wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia, musiał zostać wezwany, bo tak wychodzi z matematycznego punktu widzenia?

Jestem przekonany, że średnia tak, ale nie arytmetyczna.

196

użyte w tym artykule słowo "w szczególności" oznacza jednak, że trzeba podejść do tego mechanicznie.

w tym art. mowa jest, że wykonawca powinien dostarczyć jakieś dowody. co może być takim dowodem?
jak przedstawi szczegółową kalkulację ceny to nie wystarczy?

197 (edytowany przez Marcel 2015-04-29 06:53:44)

Liczą się wyjaśnienia, oczywiście dowody wskazane, jednak jeżeli szczegółowo wyjaśni a dowodów nie załączy nie ma podstaw do odrzucenia.

198

ok. im bardziej czytam ten artykuł tym mniej już wiem.

199

jeszcze jedno. jeżeli wykonawca nie jest płatnikiem vat (cena netto = cena brutto), to obliczając średnią arytmetyczną biorę to co podał i nie patrzę na vat?

200

covec napisał/a:

Tak się zastanawiam, czy aby na pewno ten przepis powinno się stosować "mechanicznie"?
Miraa, czy w Waszym postępowaniu wystąpiły takie okoliczności? Czy raczej skupiono się na tym, że jedna oferta "odstaje" cenowo w górę i przez to, ten wykonawca, choć cena oferty nie wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia, musiał zostać wezwany, bo tak wychodzi z matematycznego punktu widzenia?

To wyjaśnij później kontrolującym, dlaczego nie zadziałałeś "mechanicznie" czyli zgodnie z zapisami ustawy.