1

Temat: warunek doświadczenie

Witam,
czy wymóg, aby wykonawca wykazał się dostawami zrealizowanymi na xx kwotę, ale w ramach jednej umowy jest warunkiem nadmiernym - chodzi i tę jedną umowę, nie chcemy, aby przyszedł wykonawca, który rzuci nam kilkadziesiąt małych zamówień  (zaznaczam, iż chodzi o jedną dużą i do tego wieloletnią umowę)?

2

Odp: warunek doświadczenie

Nie Igulinko, nie jest to wygórowane żądanie. Trzeba tylko pamiętać, żeby ta kwota była proporcjonalna do Twojego zamówienia.

3 (edytowany przez bipi 2015-02-24 07:16:40)

No nie wiem - skoro umowa jest wieloletnia (a dostawy pewnie sukcesywne) to trudno jest mi uzasadnić takie nieuzasadnione ograniczenie. Co innego jeśli chodziłoby o jednorazową dostawę, ale w tym przypadku uważam, że warunek będzie nadmierny.
PS. Po prostu jest za wcześnie: uzasadnić nieuzasadnione big_smile sorki za pisownię...

4

Dzięki Katiqq,
kwota jest proporcjonalna (żaden z wykonawców zresztą jej nie kwestionuje), ale mam pytanie od wykonawcy czy wyrażę zgodę na zmianę warunku poprzez dopuszczenie wykonania dostaw w ramach xx kontraktów realizowanych dla różnych zamawiających, ale np. w tym samym czasie (wg wykonawcy miarą doświadczenia nie jest ilość kontraktów, ale wielkość faktycznie zrealizowanych dostaw). Czy wykonawca ma rację?

5

bipi napisał/a:

No nie wiem - skoro umowa jest wieloletnia (a dostawy pewnie sukcesywne) to trudno jest mi uzasadnić takie nieuzasadnione ograniczenie. Co innego jeśli chodziłoby o jednorazową dostawę, ale w tym przypadku uważam, że warunek będzie nadmierny.
PS. Po prostu jest za wcześnie: uzasadnić nieuzasadnione big_smile sorki za pisownię...

Chodzi o doświadczenie w zarządzaniu i realizacji tak dużym kontraktem, są nieporównywalnie wysokie kary umowny, kary za odstąpienie (ciężar "udźwignięcia" realizacji zadania jest zupełnie inny niż przy małych kontraktach itp.).

6

Jeśli są to same dostawy bez instalacji i odbywają się sukcesywnie, to o jakim zarządzaniu jest mowa - zaplanowaniu dostaw. Aczkolwiek nie upieram się, bo nie znam przedmiotu zamówienia.
PS. Wyjątkiem mogłyby być dostawy jakichś surowców strategicznych - np. sól drogowa.

7

popieram Bipi mam jedno DUUUUUUŻE zamówienie  więc logistyka i organizacja ograniczona  do tej jednej dostawy  - sukcesywnie przez lata
więcej zachodu i zarządzania  wymagają mniejsze , rozproszone np. po kraju

8

dla mnie tak napisany warunek zawsze uruchamia czerwone światełko - " pod kogoś"