1

Temat: "z zakresu działalności kulturalnej"-sprawozdanie

Co kryje się pod nazwą "z zakresu działalności kulturalnej" (art.4 pkt 8b Pzp) gdy zamawiającym jest gmina? Czy dotyczy to tylko zapłaty za koncerty artystów, czy też nagrody w konkursach, dowóz dzieci do teatru, a co z kateringiem na imprezie itp.? Proszę o jakąś opinię.
Nie wiem jak ująć te koszty w sprawozdaniu?

2

Odp: "z zakresu działalności kulturalnej"-sprawozdanie

Proszę o jakąś podpowiedź...

3

Kwestia jest taka czy gmina może stosować art4.8 b
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/instytucje-kulturalne-moga-nie-stosowac-przetargow

4

Właściwie ani z ustawy, ani z uzasadnienia do zmian nie wynika wprost, że przepis ten ma zastosowanie do konkretnych podmiotów (w kilku miejscach uzasadnienia wspomina się jednak o instytucjach kultury), ale żeby nie okazało się później, że zachodzi sytuacja jak z 4.3g ...

5

Ja się z opinią nie zgodzę i tak jak pisze Katiqq ani z uzasadnienia do noweli wprowadzającej art. 4.8b ani nawet z ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej ani z samego przepisu art. 4.8b nie wynika, że przepis ten dotyczy tylko instytucji kultury i tylko one mogą korzystać z tego wyłączenia.

6

A Wy jak robicie jeżeli to są kwoty poniżej 30 tys. euro? Przecież prawie każda jednostka organizuje jakieś imprezy okolicznościowe... Wliczacie te kwoty do sprawozdania?

7

Zgodnie z moją obecną wiedzą, uważam, że jako Gmina, też Możesz organizować i prowadzić działalność w zakresie wydarzeń kulturalnych /np. festyny rodzinne, zabawy itp./ Nie wolno do tego wliczać tzw. środków trwałych które zostają na stanie /np. głośniki, sprzęt muzyczny itp. - radzono, aby robić jako osobne postępowanie/. Dlatego proponuję wpisać w rubrykę za. do 30 tys.