1

Temat: KC czy PZP ??

Dostałem od wykonawcy informację, a w niej kilka wyroków, w tym cytowany poniżej. Szczerze pisząc to pierwszy raz widzę takie podejście KIO do sprawy. Z drugiej strony na stronach UZP wiszą ciągle aktualne opinie prawne w tym zakresie, z odmiennym stanowiskiem. Proszę Was o jakieś informacje przy pomocy których będę mógł albo ugruntować się w starym stanowisku albo zrewidować dotychczasowe.

"Nalezy takze uznac, ze wybrany wykonawca potwierdził dysponowanie wymaganym
sprzetem, w tym kwestionowana smieciarka, co do której wykonawca wskazał jako
podstawe dysponowania umowe najmu tego sprzetu. Skład orzekajacy stwierdza, ze
wykazanie takiej okolicznosci jest prawidłowe i wystarczajace. Dysponowanie
urzadzeniem na innej podstawie niz prawo własnosci, tj. w tym wypadku najem, jest
uprawnione i brak jest podstaw do utozsamia tego dysponowania z korzystaniem z
potencjału innego podmiotu na podstawie art. 26 ust. 2 b ustawy PZP."

Wyrok z 24.10.2014, KIO 2086/14, str. 17

2

Odp: KC czy PZP ??

Jak najbardziej do uznania. Nie musi być właścicielem niczego, wszystko może mieć wynajęte, czy dzierżawione, ważne żeby przedstawił zobowiązanie udostępnienia zasobu od podmiotu od którego wynajmuje.

3

Katiqq - chyba nie doczytałaś:
(...)Dysponowanie urządzeniem na innej podstawie niż prawo własności, tj. w tym wypadku najem, jest uprawnione i brak jest podstaw do utożsamia tego dysponowania z korzystaniem z potencjału innego podmiotu na podstawie art. 26 ust. 2 b ustawy pzp.(...)

4

Najem = dysponowanie
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/czy-sprzet-ktorym-dysponuje-wykonawca-moze-byc-dzierzawiony

5 (edytowany przez covec 2015-03-02 08:29:49)

Czyli można poprzestać na oświadczeniu wykonawcy, że dysponuje bezpośrednio/pośrednio? (najem, dzierżawa). Jak dla mnie, art. 26.2b w zw. z art. 14 pzp jest aktualny. Widzę, że interpretacja zaczyna ewoluować...
Umowy jw. zgodnie z KC mogą zastać zawarte w dowolnej formie. Nawet śladu po nich może nie być smile Zostaje tylko oświadczenie wykonawcy...

6

Jak dla mnie ten wyrok jest nieporozumieniem wink

7

Bipi, takich wyroków jest DUŻO...to nie jest odosobniony przypadek.

8

KIO/UZP 1147/10, KIO 1588/13

9

Dlatego napisałem, że DLA MNIE to nieporozumienie - przeczące niejako korzystania z zasobów podmiotów trzecich - nie ma to wtedy sensu. Zakładając stan taki jak prezentuje KIO w tym wyroku (jest to zasób Wykonawcy) nie możemy żądać żadnych dokumentów na potwierdzenie dysponowania tymi zasobami przez czas realizacji zamówienia, nawet jeśli wiemy, że umowa najmu wygasa dzień po upływie TSO. I co mu zrobimy? Po co w takim razie warunki? Dlatego dla mnie jest to nieporozumienie - dojdzie do tego, że w ogóle nie będziemy stawiać warunków zaczną wygrywać wykonawcy z teczką bez żadnego potencjału. A wtedy myślący ustawodawca wprowadzi obowiązkowe warunki i będzie tak jak z obowiązkowym kryterium pozacenowym.

10 (edytowany przez Katiqq 2015-03-02 09:42:20)

bipi napisał/a:

Katiqq - chyba nie doczytałaś:
(...)Dysponowanie urządzeniem na innej podstawie niż prawo własności, tj. w tym wypadku najem, jest uprawnione i brak jest podstaw do utożsamia tego dysponowania z korzystaniem z potencjału innego podmiotu na podstawie art. 26 ust. 2 b ustawy pzp.(...)

Ale mi o to właśnie chodzi, że jest uprawnione :-)
A o tym, że wygrywać będą wykonawcy z teczką, to już dawno wiadomo, pamiętam jak na jednym ze szkoleń p. Leszczyńskiego mało krew nie zalała jak o tym mówił.

11

Katiqq napisał/a:

Ale mi o to właśnie chodzi, że jest uprawnione :-)

To wiadomo!

Katiqq napisał/a:

(...)ważne żeby przedstawił zobowiązanie udostępnienia zasobu od podmiotu od którego wynajmuje(...)

I tu jest pies pogrzebany - zgodnie z tym orzeczeniem nie możemy od niego nic wymagać - skoro nie są to zasoby podmiotów trzecich (sic!) to nie mamy prawa wymagać od wykonawcy żadnych dokumentów poza wykazem.

12 (edytowany przez covec 2015-03-02 10:03:31)

2b. [8] Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia, zdolnościach finansowych lub ekonomicznych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków.

Tak się zastanawiam, czy dzierżawa, najem to nie są stosunki prawne ?:) Bo jeśli są, to ktoś przeoczył ten zapis?

Zastanawia mnie, jak to się stało, że KC "wchodzi" przed PZP w tym przypadku, kiedy PZP wyraźnie kształtuje sprawę.

13

Bipi w tym konkretnym przypadku KIO 2086/14 wykonawca przedstawił umowę najmu, więc niczego innego domagać się nie można. Wg mnie jeśli wynajmuje coś od kogoś to zgodnie z 26.2b zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia. Przy czym oczywiście udostępniający nie musi wcale być podwykonawcą.
Czy ja czegoś nie rozumiem, czy źle myślę? Skoro obowiązek wynika wprost z ustawy, to co mnie w tym wypadku obchodzi wyrok KIO, którego nie muszę znać.

14

Toż ja nie twierdzę inaczej i dlatego się z takim stanowiskiem KIO nie zgadzam i uważam podobnie jak Ty. Póki co nie znam tego wyroku wink ale nie sposób nie zwrócić na niego uwagi wink

15

Katiqq napisał/a:

(...)Wg mnie jeśli wynajmuje coś od kogoś to zgodnie z 26.2b zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia (...)

Jest jeszcze jedna kwestia; kiedy podmiot "X" jest "innym podmiotem" o którym mowa
w 26.2b, a kiedy już nie jest? Przykład: z oświadczenia wykonawcy wynika, że ma umowę najmu (umowa nazwana w KC) i nie polega na potencjale podmiotów trzecich zgodnie z 26.2b wink. A to ciekawe. Należałoby wpisać do pzp def. podmiotu trzeciego udostępniającego potencjał.

A teraz wisienka z Informatora UZP nr 11/2011r. strona 14 (opinie prawne):

(...)Ustawa Prawo zamówień publicznych nie precyzuje za pomocą jakich dokumentów wykonawca może udowodnić zamawiającemu, że zasobami podmiotów trzecich będzie rzeczywiście dysponował. Wskazuje jedynie, że ?w szczególności? takim dokumentem może być pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego. Ustawa nie określa przy tym jaką formę oraz treść powinno mieć owo ?pisemne zobowiązanie?. Uzasadnione jest zatem twierdzenie, że może przybrać ono w szczególności formę jednej z umów nazwanych, o których mowa w kodeksie cywilnym, umowy nienazwanej, jak również oświadczenia woli podmiotu trzeciego. Zobowiązanie to ? w zależności od danego przedmiotu zamówienia publicznego czy charakteru zobowiązania ? może być więc wyrażone w jednym dokumencie, jak również być podparte całym pakietem innych dokumentów.(...)

Schowam sobie głęboko tę opinię wink

16

Nie wiem czy was dobrze rozumiem ale przecież umowa najmu czy dzierżawy oznacza jeden ze sposobów dysponowania np potencjałem technicznym na podobnych zasadach jak prawo własności i dlatego to nie jest żadne zobowiązanie podm. trzeciego.
Przepis o zobowiązaniu podmiotu trzeciego miał ułatwić udział w przetargu tym którzy nie dysponowali takim potencjałem tzn nie wynajmowali nie użyczali nie posiadali na własność, a korzystali z pomocy takiego podmiotu który w w/w  sposób dysponował potencjałem.

17 (edytowany przez covec 2015-03-04 12:10:40)

jarosław napisał/a:

(...)przecież umowa najmu czy dzierżawy oznacza jeden ze sposobów dysponowania np potencjałem technicznym na podobnych zasadach jak prawo własności i dlatego to nie jest żadne zobowiązanie podm. trzeciego.
Przepis o zobowiązaniu podmiotu trzeciego miał ułatwić udział w przetargu tym którzy nie dysponowali takim potencjałem tzn nie wynajmowali nie użyczali nie posiadali na własność, a korzystali z pomocy takiego podmiotu który w w/w  sposób dysponował potencjałem.

A widzisz Jarosław. Jak pisemne zobowiązanie, to Wykonawca ma udowodnić (!), a jak wpisze w "wykaz" umowa najmu, to wszystko jest jasne (chociaż tej umowy nigdy nie zobaczysz wink ), no może przed podpisaniem umowy z wykonawcą.
To jest ciekawe (choć dotyczy tylko potencjału technicznego?), że daje się fory wykonawcy z umową np. najmu. Na jakich zasadach są zawierana umowy np. najmu; na ogólnych dziś jest, jutro już nie ma wink a ile problemu sobie zaoszczędził wykonawca smile

"Art. 7 ust. 1. Zamawiający przygotowuje i przeprowadza postępowanie o udzielenie zamówienia w sposób zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie wykonawców."

To teraz ja czegoś nie rozumiem...

18

Katiqq napisał/a:

Bipi w tym konkretnym przypadku KIO 2086/14 wykonawca przedstawił umowę najmu, więc niczego innego domagać się nie można. Wg mnie jeśli wynajmuje coś od kogoś to zgodnie z 26.2b zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia. Przy czym oczywiście udostępniający nie musi wcale być podwykonawcą.
Czy ja czegoś nie rozumiem, czy źle myślę? Skoro obowiązek wynika wprost z ustawy, to co mnie w tym wypadku obchodzi wyrok KIO, którego nie muszę znać.

Tak jest , wręcz umowy nie musiał przedstawiać mógł napisać dysponuję bo dysponuje , nie ma się co pieklić jak bipi bo czasy WIELKICH FIRM BUDOWLANYCH to nie ta era i wyginęły jak dinozaury nie musisz mieć ludzi, sprzetu , magazynów i baz , A BUDUJĄ

19

co widać, słychać i czasem nawet czuć    wink

20

I dlatego w art 22.1.3 mowa o dysponowaniu potencjałem, czyli o bardzo szerokim pojęciu obejmującym również najem dzierżawę w przypadku osób np umowę zlecenie.  W takich przypadkach to nie zobowiązanie podmiotu 3 a potencjał "własny".

21

To się zgadza, umowa najmu czy dzierżawy to dysponowanie bezpośrednie.

22 (edytowany przez covec 2015-03-04 13:55:13)

Zastanawia mnie tylko, jak zweryfikować takie dysponowanie bezpośrednie (posiadanie zależne)? Czy naprawdę pozostaje tylko oświadczenie wyk. zgodnie z rozporządzeniem? Przecież taka umowa najmu może wcale nie istnieć. Co więcej, co jeśli przed udzieleniem zamówienia okaże się, że umowę zawarto po terminie na złożenie oferty? Wykonawca spełniał warunek czy nie?

23

Też już się nad tym zastanawiałem, póki co na etapie ofert nie ma za bardzo możliwości weryfikacji umów dzierżawy czy najmu, nie jest to dobre bo wykonawcy ciemnotę mogą wciskać.

24

covec napisał/a:

Zastanawia mnie tylko, jak zweryfikować takie dysponowanie bezpośrednie (posiadanie zależne)? Czy naprawdę pozostaje tylko oświadczenie wyk. zgodnie z rozporządzeniem? Przecież taka umowa najmu może wcale nie istnieć. Co więcej, co jeśli przed udzieleniem zamówienia okaże się, że umowę zawarto po terminie na złożenie oferty? Wykonawca spełniał warunek czy nie?

ano może zawrzec np. z innym np. tańszym to żadne przestępstwo oglasza casting i wygrywa tanszy  i nie należy zbyt glęboko weryfikować bo i tak oferty  nie zweryfikujesz a jak nie ma to zrywasz umowę i placi kary które należy odpowiednio sprecyzować w umowie

25

covec napisał/a:

Szczerze?
Mało mnie to obchodzi.
Prokurator niech się zamartwia i rwie sobie włosy z głowy że ktoś oszukuje. Paragraf na to jest.