1

Temat: Roboty budowlane?

Czy zakup i montaż bramy przesuwnej to rb? Pierwszy raz mam z tym do czynienia i nie wiem jak postąpić. Jak oszacować wartość? W sumie to była juz osoba, która oceniła wartość zamówienia na ok 10 tys. zł. Ale czy to wystaczy, cz potrzebna jest jeszcze jakaś dokumentacja?
Pomóżcie,proszę smile

2

Odp: Roboty budowlane?

Montaz bramy jest robotą budowlaną. Wartośc szacunkową należy obliczyć na podstawie kosztorysu inwestorskiego sporządzonego zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym (Dz. U. z dnia 8 czerwca 2004 r.)

3

Dziękuje bardzo.czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć gdzie moge znaleźć jakąś interpretacje jakie zamówienia to rb? bo w ustawie PB samo sformułowanie nie mówi mi zbyt wiele.A chcialabym tez to wyraznie pokazac szefowi,bo nie wierzy.Oprócz tej bramy chcielismy zamontować drzwi antywłamaniowe i kraty w oknach.To pewnie tez rb.Czy dla kazdej z tych prac trzeba sporządzać kosztorys?Czy koszt tego kosztorysu włącza sie w wartość zamówienia?Drzwi i kraty dotyczą tego samego budynku. Brama jest na zewnątrz.Jak to oszacować i czy zdażymy do konca roku...

4

Niech szef zapozna się z ustawa Prawo budowlane, tam ma wyjasnione co nalezy traktować jako RB. Do każdej z tych prac musi byc kosztorys inwestorski. Wszystkie roboty dotycza jednego obiektu budowlanego i musisz ich wartość zsumować. Czy zdążysz... Raczej to nie wykonanlne.

5

Dzięki Jacek.Czyli:dla każdej z tych prac (brama,kraty i drzwi) zlecam osobno kosztorys, a suma wszystkich będzie wart. zamówienia. Raczej nie przekroczy to 14tys. euro wiec czy moge to zlecić poza ustawą? Jezeli oczywiście zdązę, bo nie wiem nawet kto sporządza taki kosztorys smile

6

Poza ustawą jak najbardziej. Kosztorys może zrobic każdy, kto się na tym zna smile

7

Dziękuję za pomoc smile

8

Mam jeszce pytanie. W tym roku była juz robiona w tym budynku modernizacja syst. alarmowego, która była od poczatku zaplanowana, wartość ok. 40tys. zł. Montaz drzwi,bramy i krat nie był planowany na pocz.roku,poprostu teraz dostalismy srodki i trzeba je wykorzystac. Czy łączyć to wszystko razem?Wtedy przekroczy 14tys euro.
czy modernizacja to tez rb?

9

Modernizacja to tez RB. jeżeli nie był zaplanowany, to robisz poza ustawą (o ile wartość nie przekroczy 14 tys., a chyba nie przekroczy...?)