Temat: przesunięcie terminu wykonania umowy
Czy można po raz kolejny ( drugi ) przesunąć termin wykonania umowy ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → przesunięcie terminu wykonania umowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy można po raz kolejny ( drugi ) przesunąć termin wykonania umowy ?
Jak jest to uzasadnione, to tak.
Co do zasady (a ni pierwszy, a ni tym bardziej drugi): Nie
Dlaczego nie, skoro przewidziano zgodnie z art.144, a okoliczności w pełni wystąpiły to nie ma przeciwwskazań, wiadomo jednak że kontrola dokładnie zweryfikuje czy przesunięcie było w pełni zasadne.
Pytanie jest ogólnikowe, odpowiedź też, wszystko zależy od konkretnego przypadku.
... no tak, dlatego "a ni". Ale co do zasady: NIE.
Miałem już kilka kontroli w tym zakresie, musiałem się nieźle napocić tłumacząc uff.
Miałem już kilka kontroli w tym zakresie, musiałem się nieźle napocić tłumacząc uff.
Bo to jest właśnie to, co podkreśla MIRAS: Co do zasady: termin wykonania jest niewzruszalny . Wszelkie zmiany terminu wykonania powinny mieć charakter incydentalny i bardzo wyjątkowy - nawet jeśli możliwość zmiany przewidzicie w umowie. Radzę o tym pamiętać.
Ja pamiętam
Bardzo proszę o opinię czy możliwa jest zmiana godzin realizacji kursów.
W SIWZ zapisano, iż zajęcia maja się odbywać w konkretnych godzinach. Teraz chcieliby, aby kursy odbywały się poza tymi godzinami, gdyż jedne zajęcia nakładają się na drugie. Czy można również wydłużyć termin realizacji zamówienia?
W SIWZ była przewidziana możliwość zmiany umowy w zakresie zmiany terminu realizacji zamówienia na wniosek Wykonawcy, za zgodą Zamawiającego lub na wniosek Zamawiającego, za zgodą Wykonawcy. Realizacja przedmiotu zamówienia musi zostać zakończona w terminie zgodnym z harmonogramem, zawartym we wniosku o dofinansowanie projektu.
I drugi przypadek, gdzie również chodzi o zmiany godzin realizacji zajęć. Były określone konkretne godziny w SIWZ, a teraz chciano by realizować zajęcia po tych wyznaczonych godzinach.
w SIWZ były takie zapisy odnośnie możliwości wprowadzania zmian w umowie:
1) zmiany terminu realizacji przedmiotu zamówienia, w przypadku przedłużającej się procedury wyboru Wykonawcy i podpisania umowy oraz w sytuacji, gdy z przyczyn niezależnych od Zamawiającego i Wykonawcy, realizacja zadania w wyznaczonych terminach będzie niemożliwa.
2) Zmiany terminu realizacji przedmiotu zamówienia, w przypadku braku możliwości jego wykonania w terminie wynikającym z zapisów umowy, po akceptacji nowego terminu przez obie strony. Realizacja przedmiotu zamówienia musi zostać zakończona w terminie zgodnym z harmonogramie, zawartym we wniosku o dofinansowanie projektu.
Bardzo proszę o Wasze opinie.
nie wolno zmieniać terminu wykonania zamówienia
Czyli zapisy o możliwości zmiany terminu są nieważne?
Czy akurat te zapisy, które są przytoczone?
Rozumiem że nawet zmiana godzin nie wchodzi w grę.
moim zdaniem jeśli przewidziało się w umowie zmiana terminu realizacji zamówienia w konkretnych przypadkach to można zmienić termin wykonania np o kilka dni,
IMO jeśli przyczyny zmiany terminu realizacji są zależne od wykonawcy (czasem też od zamawiającego) i charakteryzują się pewną dowolnością, to nawet jeśli zmiany zostały przewidziane w ogłoszeniu są nieważne.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc